Κανιέτε: Υπάρχουν πολλές χρηματοδοτικές δυνατότητες για τον EastMed

Με ευκαιρία την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ για την τετραμερή συνάντηση Ελλάδας-Ιταλίας-Κύπρου-Ισραήλ, ο επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Αριέλ Κανιέτε, μίλησε στην εφημερίδα Globes σχετικά με τις προοπτικές του αγωγού East Med.
 
Οι επικριτές λένε ότι δεν βγαίνουν οι αριθμοί και ότι το ισραηλινό αέριο θα φτάσει στην Ευρώπη έναντι τιμής 7-8 δολαρίων, έναντι μέσης τιμής 4,6 δολαρίων στην Ε.Ε. πέρυσι.
 
Ο βασικός στόχος της Ε.Ε. είναι η ασφάλεια εφοδιασμού. Η ευρωπαϊκή πολιτική μέσα στο χρόνο επικεντρώθηκε στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και τις οδούς μεταφοράς. Άρα, για εμάς οι νέοι αγωγοί, όπως με το Ισραήλ, αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα και προσπαθούμε να προωθήσουμε ανάλογα σχέδια.
 
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι το αέριο θα συνεχίσει να είναι πολύ σημαντικό για την Ε.Ε. στο μέλλον. Το 2015 η κατανάλωση στην Ε.Ε. ήταν 430 δις. κ.μ. και παρά τις μειώσεις στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων ώστε να συμβαδίσουμε με τη συμφωνία του Παρισιού, το 2025 η κατανάλωση θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 350 δις. κ.μ.
 
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι προμήθειες από ανεξάρτητες πηγές εντός της Ευρώπης περιορίζονται, άρα οι εισαγωγές έχουν υψηλή σημασία. Πιστεύω ότι υπάρχει μια εξαιρετική ευκαιρία να εισάγουμε αέριο στην Ε.Ε. από αυτή την περιοχή, η οποία είναι γειτονική. Δεν χρειάζεται να κατασκευάσουμε πολύ μακρείς αγωγούς.
 
Άρα η Ε.Ε. θα επιδοτήσει την κατασκευή ενός αγωγού από το Ισραήλ;
 
Η Ε.Ε.ήδη στηρίζει αυτά τα σχέδια. Προσφέραμε τη μισή χρηματοδότηση για τις τεχνολογικές έρευνες του έργου και τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με το σχεδιασμό του, ενώ θα συνεχίσουμε να το χρηματοδοτούμε εν μέρει. Το σχέδιο έχει χαρακτηριστεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος από την Ε.Ε. και έτσι χαίρει πολιτικής στήριξης και θα είναι υποψήφιο για να διατηρήσει τον χαρακτηρισμό και στο μέλλον, ενώ παράλληλα θα λάβει χρηματοδότηση για περαιτέρω έρευνες.
 
Είναι ένα δύσκολο έργο τεχνικά και για αυτό πρέπει να βεβαιώσουμε ότι είναι εφικτό. Χρειάζεται υψηλή τεχνολογία λόγω του βάθους της θάλασσας και πρέπει να βεβαιώσουμε ότι είναι εφικτό και από εμπορικής πλευράς. Άρα, πρέπει να περιμένουμε για την ολοκλήρωση των μελετών για να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Η χρηματοδότηση η δική μας για τις μελέτες και το σχεδιασμό θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ.
 
Αφού δούμε τα αποτελέσματα των μελετών, θα μπορούμε να κρίνουμε αν το έργο πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος Connecting Europe Facility, το οποίο είναι το εργαλείο μας για τη χρηματοδότηση μη οικονομικών σχεδίων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση, αλλά θα πρέπει να είναι όλα ξεκάθαρα. Ένα από τα κριτήρια για τη χρηματοδότηση είναι η προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας. Όμως δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα. Πρώτα από όλα πρέπει να δούμε τον προϋπολογισμό του έργου και αν θα είναι ανταγωνιτικό.
 
Με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις, το κόστος του έργου θα είναι κοντά στα 6 δις. δολάρια και η δυναμικότητά του 15 δις. κ.μ. ετησίως. Δεν πρόκειται για μεγάλη ποσότητα.
 
Στο τέλος ο αγωγός θα έχει δυναμικότητα 20 δις. κ.μ. Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών.
 
Πιστεύετε ότι το Ισραήλ μπορεί να εξάγει αέριο σε ανταγωνιστική τιμή;
 
Είμαι αρκετά βέβαιος ότι η Ε.Ε. θα είναι μια σημαντική αγορά για το αέριο. Θέλουμε διαφοροποίηση των προμηθειών και είμαι επίσης σίγουρος ότι το Ισραήλ θα γίνει αξιόπιστος εξαγωγέας.
 
Υπάρχει κάποιο σενάριο όπου η Ε.Ε. επιδοτεί έναν αγωγό σαν αυτό με δισεκατομμύρια ευρώ; Στο κάτω-κάτω, αυτό θα χρειαστεί για να γίνει ο αγωγός οικονομικός.
 
Θα μπορέσουμε να εξετάσουμε όλα τα σενάρια μόνο όταν θα έχουμε τους αριθμούς. Πρέπει να ξέρουμε ακριβώς το κόστος, τα οφέλη και τη χρηματοδότηση. Στη συνέχεια, έχουμε τις χρηματοδοτικές επιλογές και άλλα εργαλεία. Έχουμε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο χρησιμοποιούμε για τη χρηματοδότηση διασυνδέσεων εντός της Ε.Ε. και είναι ένα επιτυχημένο εργαλείο για τέτοια έργα με χαμηλό κόστος. Υπάρχουν και άλλοι πόροι που θα ήταν κατάλληλοι, μια πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων, ανάμεσά τους δάνεια ή ακόμα και επιχορηγήσεις αν κριθούν κατάλληλες νομικά.
 
Δισεκατομμυρίων ευρώ;
 
Για ένα ποσοστό των έργων. Σήμερα, με βάση τους προκαταρκτικούς ελέγχους που διεξάγαμε, πιστεύουμε ότι το σχέδιο είναι βιώσιμο τεχνικά και ότι θα είναι βιώσιμο και οικονομικά.
 
Πηγή: energypress.gr