Όχι στον Τραμπ είπε ο Άσαντ για δημιουργία ασφαλών ζωνών στη Συρία

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ απέρριψε το σχέδιο του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ για τη δημιουργία "ασφαλών ζωνών" για τους αμάχους στη Συρία, σε συνέντευξή του στο Yahoo News που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
 
Ο Σύρος πρόεδρος πρόσθεσε ωστόσο ότι θα χαιρέτιζε μια συνεργασία με την Ουάσινγκτον στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, εφόσον βέβαια οι ΗΠΑ λάβουν μια "σαφή πολιτική θέση" όσον αφορά την εθνική κυριαρχία και την ενότητα της Συρίας.
 
Ο Άσαντ στη συνέντευξή του αυτή χαιρέτισε επίσης με κάποια επιφυλακτικότητα την προσήλωση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, όσον αφορά τον οποίο ο Τραμπ αναφέρθηκε στην πιθανότητα μιας συνεργασίας με τη σύμμαχο της Δαμασκού, τη Ρωσία.
 
Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εξέταζε το ενδεχόμενο δημιουργίας ασφαλών ζωνών για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους Σύρους, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Στην ερώτηση που του έκανε το Yahoo News για το θέμα αυτό, ο Σύρος πρόεδρος απάντησε ότι "οι ασφαλείς ζώνες για τους Σύρους μπορούν να εγκαθιδρυθούν μόνον αν υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια. Εκεί όπου δεν υπάρχει μια εισροή τρομοκρατών που υποστηρίζονται από τις γειτονικές χώρες ή τις δυτικές χώρες".
 
"Δεν χρειάζονται καθόλου ασφαλείς ζώνες ", πρόσθεσε, αναφερόμενος στους πρόσφυγες και στους εκτοπισμένους Σύρους. "Είναι πολύ πιο βιώσιμο, πολύ πιο πρακτικό και λιγότερο δαπανηρό να έχεις σταθερότητα από το να δημιουργείς ασφαλείς ζώνες. Η ιδέα αυτή δεν είναι καθόλου ρεαλιστική", σημείωσε. Εξάλλου σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο η προσφυγική κρίση προκλήθηκε από τις "τρομοκρατικές" ενέργειες που υποστηρίζουν "ξένες" δυνάμεις, όπως και από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τους Δυτικούς στη Συρία. "Πολλοί είναι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία όχι μόνο λόγω των προβλημάτων ασφαλείας", υπογράμμισε.
 
Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην προοπτική των ασφαλών ζωνών στη Συρία με στόχο να αποφευχθεί η φυγή των Σύρων από τη χώρα τους για να γίνουν πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες ή στην Ευρώπη.
 
Οι πρακτικές λεπτομέρειες γύρω από τη δημιουργία των ζωνών αυτών δεν διευκρινίστηκαν. Σύμφωνα ωστόσο με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το Πεντάγωνο θα καταρτίσει εντός 90 ημερών ένα σχέδιο σχετικά με τη δημιουργία τέτοιων ζωνών στη Συρία ή σε γειτονικές της χώρες.

Δειτε Επισης

Λύση στην Ουκρανία μόνο με αναγνώριση νέων εδαφικών πραγματικοτήτων το μήνυμα Πούτιν σε Μακρόν
Aσύλληπτη τραγωδία με νεκρό δίχρονο στην Ισπανία-Πατέρας το ξέχασε στο όχημα εν μέσω καύσωνα
Έξαλλος ο Ερντογάν για τη γελοιογραφία του Μώαμεθ-«Άθλια προβοκάτσια»
Νεκρός γνωστός βιομήχανος χάλυβα και η οικογένειά του από πτώση αεροσκάφους στις ΗΠΑ
Διαμαρτύρεται για τις συλλήψεις Ρώσων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν η Μόσχα
Δεν αποκλείει απέλαση Μασκ ο Τραμπ-«Δεν ξέρω, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά»
Σαρώνει την Ευρώπη ο καύσωνας-Κλείνουν σχολεία στη Γαλλία, περιορίζονται οι υπαίθριες εργασίες στην Ιταλία
Εν μέσω κλιμάκωσης στη Γάζα Ισραηλινοί θα έχουν συνομιλίες στις ΗΠΑ για πιθανή κατάπαυση πυρός
1.200 παιδιά θα εξεταστούν για ασθένειες μετά τη σύλληψη υπαλλήλου βρεφονηπιακών σταθμών για σεξουαλική κακοποίηση
Για τρίτη μέρα εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Σμύρνη-Κάηκαν σπίτια