Επανήλθε η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για την υπόθεση Λοϊζίδου

Το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης είναι απαραβίαστο και αποτελεί προϋπόθεση για την αντικειμενική και ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από τη δημοσίευση ηλεκτρονικών μηνυμάτων που  σχετίζονται με δραστηριότητες λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Η Επιτροπή θεωρεί -προστίθεται - ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία οι λειτουργοί των ΜΜΕ έχουν όχι απλώς δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να διερευνούν θέματα δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος και για τα οποία οι πολίτες έχουν νόμιμο δικαίωμα να γνωρίζουν.

Εννοείται, αναφέρει, περαιτέρω, ότι κατά τη διαδικασία της δημοσιογραφικής έρευνας και δημοσίευσης, οι λειτουργοί των ΜΜΕ οφείλουν να σέβονται τις πρόνοιες του Κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ειδικά τα άρθρα που αφορούν το τεκμήριο αθωότητας και το δικαίωμα απάντησης.

Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι η υπόληψη και η ιδιωτική ζωή κάθε ατόμου πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού. «Ως εκ τούτου, παρεμβάσεις και έρευνες στην ιδιωτική ζωή προσώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, περιλαμβανομένης της λήψης πληροφοριών με μηχανισμούς υποκλοπής, καθώς και η αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων είναι γενικά απαράδεκτες».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται και στον Κώδικα, οι λειτουργοί των ΜΜΕ σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν δεν έχουν άλλους τρόπους εξασφάλισης πληροφοριών, μπορούν να παρακάμπτουν τη σχετική πρόνοια υπό την προϋπόθεση ότι εξυπηρετείται αποκλειστικά και μόνο το δημόσιο συμφέρον
 
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απαντά εκ νέου για Αρχηγό ο Πρόεδρος-«Καμιά θολούρα, όταν υπάρχουν ανακοινώσεις θα προχωρήσω»
Χειροπέδες σε 50χρονο που εντοπίστηκαν στην οικία του ναρκωτικά και αρχαία
Έφοδος της Αστυνομίας σε εργοτάξιο στη Λευκωσία-Συνελήφθησαν δέκα πρόσωπα
H νεκροτομή και η ανθρωπολογική εξέταση δίνουν απαντήσεις για τον ανθρώπινο σκελετό
Στις 18 Οκτωβρίου οι εκλογές στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και έστειλαν στο νοσοκομείο 46χρονη επειδή τους επέρριψε την ευθύνη
Τα ιατροδικαστικά ευρήματα για τον θάνατο του 29χρονου που παρασύρθηκε από όχημα
Έντονη βροχόπτωση και κατολίσθηση πετρών-Η ενημέρωση της Αστυνομίας
Τοποθετούνται κάμερες τροχαίας στη Λάρνακα-Τα δύο σημεία
Παραμένει στις Κεντρικές ο Σύρος που απείλησε ότι θα γυρίσει την Πάφο ανάποδα