Πραγματοποιήθηκε το φιλολογικό Μνημόσυνο του Μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη

Φιλολογικό Μνημόσυνο του Μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη, 30 χρόνια μετά το θάνατό του, πραγματοποίησαν το Σωματείο Δρομέων Πάφου «Στέλιος Κυριακίδης», ο  ΚΟΑ και ο Δήμος Πάφου, στο Πολιτιστικό της Τράπεζας Κύπρου.

Σε ομιλία ο Σταύρος Κακουρίδης  Πρόεδρος  του Σωματείου Δρομέων Πάφου ‘Στέλιος Κυριακίδης’ ανέφερε πως πολλοί ιστορικοί, συγγραφείς και δημοσιογράφοι, παρομοίωσαν τη μεγαλειώδη νίκη του Στέλιου Κυριακίδη στο 50ο Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946, με τον ημεροδρόμο Φειδιππίδη, ο οποίος έτρεξε από τον Μαραθώνα στην Αθήνα για να ανακοινώσει το ‘Νενικήκαμεν’ μετά τη μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων κατά των επιδρομέων Περσών.

Οι αρχές και οι αξίες που κληροδότησε στον Ελληνισμό και την ανθρωπότητα ο Στέλιος Κυριακίδης είναι ανεκτίμητες, είπε ο κ. Κακουρίδης, αφού ήταν ο άνθρωπος που έβαζε πάντοτε πάνω από το εγώ, το εμείς.
 
Επεσήμανε δε, πως η  πλούσια ιστορία του, προκαλεί θαυμασμό για το ψυχικό σθένος, το μεγαλείο του ήθους του, την αθλητοπρέπεια, τον πλούτο της αγωνιστικής του προσφοράς, καθώς επίσης και της φιλανθρωπικής ευαισθησίας του.
 
Μέχρι το τέλος της ζωής του, συνέχισε,  αφιερώθηκε στον αθλητισμό (σαν προπονητής και διοικητικός παράγοντας), σε φιλανθρωπικά έργα, στον προσκοπισμό, ενώ προέτρεπε τα παιδιά να στραφούν στον αθλητισμό. Για το σκοπό αυτό, δημιούργησε το γυμναστήριο "Αθλητικός Όμιλος Φιλοθέης".
 
Στο Σωματείο μας, είπε ο κ. Κακουρίδης,  δόθηκε το όνομα ‘Στέλιος Κυριακίδης’ προς τιμή του μεγάλου Κύπριου μαραθωνοδρόμου, ο οποίος διακρίθηκε τόσο για τις κορυφαίες αθλητικές του επιδόσεις, όσο και για τα ευγενή, ανθρωπιστικά αισθήματά του.
 
Σκοπός του ιστορικού Σωματείου μας, το οποίο ιδρύθηκε το 1994,- όπως είπε-  είναι η καλλιέργεια του λαϊκού μαζικού αθλητισμού και στόχος, να καταφέρουμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις ηθικές αξίες της φιλανθρωπίας και του ‘ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ’ στη νέα γενιά των Κύπριων αθλητών.
 
Ο αριθμός των μελών του Σωματείου σημείωσε,  ξεπερνά τους 100 δρομείς, οι οποίοι συμμετέχουν σε δεκάδες αγώνες δρόμου τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
 
Ο κ. Κακουρίδης είπε επίσης πως η απόφαση του ΚΟΑ να προχωρήσει στη μετονομασία του Παφιακού σταδίου σε Στάδιο ‘Στέλιος Κυριακίδης’ αποτελεί μεγάλη τιμή για το Σωματείο , ιδιαίτερα φέτος που συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατό του.
 
Σε χαιρετισμό εξάλλου ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως ο Στέλιος Κυριακίδης, ο αθλητής που με τις επιδόσεις και τις διακρίσεις του έγραψε χρυσές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, το φτωχόπαιδο από το Στατό της Πάφου που έκανε υπερήφανο ολόκληρο τον Ελληνισμό, ο δρομέας που χάρισε στο Έθνος τον ενθουσιασμό και την περηφάνια του –και μάλιστα σε καιρούς δύσκολους και χαλεπούς- δικαιούται όσο ελάχιστοι τον θαυμασμό και την αγάπη μας, την αναγνώριση και την εκτίμησή μας.  
 
Με αυτό το πνεύμα, το σημερινό Φιλολογικό Μνημόσυνο του κορυφαίου Μαραθωνοδρόμου αποτελεί είπε ο κ. Φαίδωνος ,  μία ακόμη απόδειξη της ειλικρινούς μας εκτίμησης προς ένα δικό μας άνθρωπο, που τίμησε τον τόπο του, πρόβαλε διεθνώς την Ελλάδα, ανέδειξε τις διαχρονικές αξίες του κλασικού αθλητισμού  και έκανε υπερήφανο τον κάθε Έλληνα.
 
Ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε και στην αυριανή επίσημη τελετή μετονομασίας του Παφιακού Σταδίου σε «Στάδιο Στέλιος Κυριακίδης» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημειώνοντας πως αυτή αποδίδει με τον πιο επίσημο τρόπο τη δέουσα τιμή προς τον μεγάλο αθλητή, ενώ αντανακλά παράλληλα την εκτίμηση του Κράτους προς την επαρχία που τον γέννησε.
 
Ο Λουκής Τερεζόπουλος, αθλητικογράφος, ιστορικός και συγγραφέας  παρουσίασε τον Στέλιο Κυριακίδη με αναφορές πέραν της μεγαλειώδους νίκης του στη Βοστώνη, διαγράφοντας έτσι το εκτόπισμα της προσωπικότητάς του.
 
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ιδρύματος «26.2 Foundation” και πρώην Διευθυντής του Μαραθωνίου της Βοστώνης, Timothy Kilduff  στο χαιρετισμό του μίλησε  για τις διάφορες  δράσεις που έγιναν και γίνονται στο εξωτερικό και ειδικά στην Αμερική και αφορούν την προβολή και προώθηση της ανθρωπιστικής κληρονομιάς που άφησε ο Στέλιος Κυριακίδης.
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν,  μεταξύ άλλων, Βουλευτές, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης, πρώην πρόεδροι του ΚΟΑ , ο Πρόεδρος του ΓΣΟ Νεοκλής Θωμά, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου  Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και τα παιδιά του Στέλλου Κυριακίδη, Μαρία, Ελένη και Δημήτρης.
 
Τα ‘Κυριακίδεια’, φέτος διοργανώνονται προσωρινά στο Στάδιο ‘Στέλιος Κυριακίδης’, ενώ από την επόμενη χρονιά επιστρέφουν στη γενέτειρα του Κυριακίδη στο χωριό Στατός – Άγιος Φώτιος.
 
Επίσης αφιερωμένος στον Στέλιο Κυριακίδη είναι ο ‘Γύρος της Πάφου’ με τη συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου Πάφου, και ο ιστορικότερος Μαραθώνιος της Κύπρου ‘Cyprus Marathon’ .
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπ. Γεωργίας: Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα
Ε/κ και Τ/κ συμμετείχαν σε αγώνα δρόμου για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης
Οδηγίες Κανάρη σε ΟΑΥ για παράδοση μελέτης βασικών υπηρεσιών ΓεΣΥ σε ακριτικές περιοχές
Διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Λάρνακας λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Η ιστορία του 25χρονου ποδηλάτη που διαγνώσθηκε με καρκίνο και κάνει τον γύρο της Κύπρου για το Ογκολογικό
Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι και την Τρίτη
ΒΙΝΤΕΟ: Αγανακτισμένοι οι πολίτες με τις συνεχείς αυξήσεις, ζητούν μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση
Έτσι θα είναι οι φοιτητικές εστίες του ΤΕΠΑΚ-Υπογράφτηκε η σύμβαση (pics)
Δυνατή η τροποποίηση Δήλωσης ΦΠΑ από τις 17 Σεπτεμβρίου
Έξι νέα έργα από Ίδρυμα Γ. Χριστοδούλου σε δημόσια σχολεία της Κύπρου