Σύντομα στην Κύπρο Κέντρο Πολυθεματικής Αξιολόγησης για τον Αυτισμό

Κέντρο Πολυθεματικής Αξιολόγησης για τον Αυτισμό για έγκαιρη αξιολόγηση παιδιών που έχουν λάβει διάγνωση αυτισμού και είναι ηλικίας από 0 μέχρι την ηλικία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (4 ετών και 8 μηνών), θα λειτουργήσει σύντομα στην Κύπρο.
 
Όπως ανέφερε σε χαιρετισμό της στη Φιλανθρωπική Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση του Συνδέσμου Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Λάρνακας, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, τον οποίον ανέγνωσε εκ μέρους της, η Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Α’ Φωτούλα Φιλίππου, το Κέντρο θα παρέχει υπηρεσίες στήριξης και συμβουλευτικής στις οικογένειες των παιδιών, καθώς και υπηρεσίες Κέντρου Ημέρας.
 
Στο Κέντρο Πολυθεματικής Αξιολόγησης για τον Αυτισμό θα γίνεται πολύπλευρη, διεπιστημονική αξιολόγηση με ανθρωποκεντρικές διαδικασίες και θα ορίζονται τακτικές επαναξιολογήσεις, ώστε να παρακολουθείται η πρόοδος που θα σημειώνει κάθε παιδί, με τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που στο μεταξύ θα δέχεται είτε στα νοσοκομεία είτε στον ιδιωτικό τομέα. Είπε. Παράλληλα, στα παιδιά που θα υπαχθούν στο Κέντρο Ημέρας θα προσφέρεται κατάλληλη εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση και ψυχαγωγία. Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθεί ένα μεγάλο κενό στην παροχή υπηρεσιών στην Κύπρο, προς τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με διάγνωση αυτισμού και τη στήριξη των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους.

Παράλληλα, είπε η Υπουργός Εργασίας, εγκρίθηκε ένα νέο Σχέδιο που σκοπό έχει την υποστήριξη ατόμων με σοβαρές αναπηρίες, που χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες για να διαβιούν ενσωματωμένα μέσα στην κοινότητα με ασφάλεια, αξιοπρέπεια, ποιότητα ζωής, ανάπτυξη δεξιοτήτων και μέγιστη αυτονομία, μέσω της ένταξης τους σε προγράμματα υποστηριζόμενης διαβίωσης. Σύμφωνα, με τις πρόνοιες του Σχεδίου, κάθε άτομο με σοβαρή αναπηρία που χρειάζεται εξειδικευμένες υπηρεσίες για τη διαβίωση του, θα μπορεί να υποβάλει αίτηση, οι ανάγκες του θα αξιολογούνται από πολυθεματική επιτροπή και θα προσδιορίζεται με τη συμμετοχή του ατόμου και της οικογένειας του το καταλληλότερο πρόγραμμα για τα δεδομένα του. Την υλοποίηση των προγραμμάτων θα αναλαμβάνουν ανάδοχοι φορείς του ιδιωτικού τομέα, με αναθέτουσα αρχή το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τα δύο παραπάνω προγράμματα είναι, όπως σημείωσε, συγχρηματοδοτούμενα σε ποσοστό 85% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

 

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διακοπή ρεύματος αφήνει χωρίς Κέντρο Υγείας το Ακάκι τη Δευτέρα
Πάει στο Λονδίνο η Κανάρη για την δημιουργία εξειδικευμένης Ηπατολογικής Κλινικής
Πυρά βουλευτών κατά ΥΠΑΝ-«Διαχρονικά προβλήματα στα σχολεία κρύβονται κάτω από το χαλί»
Ικανοποίηση ΤΕΒΕΑ για το τοπικό σχέδιο Παραλιμνίου-Αγίας Νάπας-Δερύνειας
Πριν το τέλος του χρόνου η ανέγερση 10.000 κοινωνικών κατοικιών στα κατεχόμενα
Βγαίνει μπροστά η ΕΠΑ, απορρίπτει τα περί παρέμβασης από το Υπουργείο Εμπορίου
Εντός Οκτωβρίου μπαίνουν οι μπουλντόζες στις ακατάλληλες πολυκατοικίες στα Λατσιά
Σε διορθωτικές κινήσεις καλεί τον ΟΑΥ ο ΠΑΣΥΝΜ σε σχέση με πλήρωση θέσεων
Eνίσχυση μηχανισμών παρέμβασης ζητά το Hope for Children για βία στα σχολεία
Εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης προτείνει η Επ. Περιβάλλοντος-Υπέρ του τραμ ο Γιωρκάτζης