Τέρμα στη χαοτική κατάσταση με τα ασφάλιστρα
13:07 - 29 Νοεμβρίου 2017

Νέα δεδομένα στην αγορά και οφέλη για όλους τους εμπλεκομένους, δηλαδή ασφαλιζομένους, ασφαλιστές εταιρείες και διαμεσολαβητών φέρνει η νέα οδηγία της Εφόρου Ασφαλίσεων σχετικά με την είσπραξη και απόδοση ασφαλίστρου, η οποία θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2018.
Η νέα οδηγία, η οποία στοχεύει στην κατοχύρωση και προστασία των ασφαλιζομένων, χωρίς να πλήττει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εμπλεκομένων, βάζει τέλος σε μία χαοτική κατάσταση, την οποία δημιουργούν ομάδα ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, η οποία συστηματικά παρακρατεί τα χρήματα των ασφαλιζομένων. Αναλύοντας στο πλαίσιο παρουσίασης της νέας οδηγίας η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΣΑΕΚ), Στέφη Δράκου αναφέρθηκε σε μία κατάσταση που δημιουργούσε αλυσιδωτά προβλήματα, «με μία ομάδα διαμεσολαβητών να μην αποδίδει τα χρήματα των ασφαλιζομένων στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις τους ημερομηνίες, την ώρα που οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν κατά πόσο ο ασφαλιζόμενος κατέβαλε το ασφάλιστρό του».
Ταυτόχρονα, όπως είπε η κ. Δράκου, ο ίδιος ο ασφαλιζόμενος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει κατά πόσο το ασφάλιστρο που πλήρωσε καταβλήθηκε στην εταιρεία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα λεφτά των ασφαλιζόμενων χρησιμοποιούνται από κάποιους για διατήρηση του ασφαλιστηρίου κάποιου άλλου που δεν πλήρωνε ή ακόμα και για άλλους σκοπούς που δεν έχουν να κάνουν με τον πελάτη.
Ενήμεροι και πιο κατοχυρωμένοι οι ασφαλιζόμενοι
Η νέα οδηγία, τόνισε η κ. Δράκου, επιβάλλει στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να περιλαμβάνουν στο ασφαλιστικό συμβόλαιο όλες τις πληροφορίες σχετικά με το ποσό του ασφάλιστρου, τον τρόπο αποπληρωμής του, καθώς επίσης και τις συνέπειες σε περίπτωση μη αποπληρωμής. Όλα αυτά γίνονται, πρόσθεσε, ώστε ο ασφαλιζόμενος να έχει πλήρη γνώση και εικόνα για αυτό που συμφωνείται μεταξύ του και της ασφαλιστικής εταιρείας.
Παράλληλα, με τη νέα οδηγία, η πληρωμή του ασφάλιστρου σε άλλη μορφή από μετρητά (επιταγή, πιστωτική κάρτα) γίνεται στο όνομα της ασφαλιστικής εταιρείας και όχι του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.
Στις περιπτώσεις που το ασφάλιστρο καταβάλλεται σε μετρητά ο διαμεσολαβητής δεν μπορεί να κατακρατεί το ασφάλιστρο και θα πρέπει να παραδίδει τα χρήματα στον δικαιούχο (όχι στην ασφαλιστική εταιρεία) εντός επτά εργάσιμων ημερών.
Εξάλλου, η απόδειξη πληρωμής που θα λαμβάνει ο ασφαλιζόμενος θα είναι η επίσημη απόδειξη της ασφαλιστικής εταιρείας. Σε αυτή θα περιλαμβάνεται το ονοματεπώνυμό του, το ποσό που κατέβαλε και αναφορά στο ασφαλιστικό συμβόλαιο για το οποίο γίνεται η πληρωμή, ώστε αν είναι εντελώς κατοχυρωμένος ο ασφαλιζόμενος.
Με τον ίδιο τρόπο, η ασφαλιστική επιχείρηση, σε περίπτωση που ο ασφαλιζόμενος δικαιούται επιστροφή ασφαλίστρων, οφείλει να επιστρέψει το σχετικό ποσό εντός επτά εργάσιμων ημερών του μήνα, που ακλουθεί το μήνα που γίνεται η ακύρωση/αλλαγή.
Διευκρινιστικά, η Στέφη Δράκου επεσήμανε ότι η οδηγία δεν επηρεάζει τη δυνατότητα παροχής ευκολιών πληρωμής και ότι ο καταναλωτής στο εξής θα απολαμβάνει τις διάφορες επιλογές που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους πελάτες, είτε αυτοί είναι απευθείας ασφαλισμένοι είτε μέσω ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους που ίσχυαν έως τώρα δηλαδή μετρητά, επιταγή, τραπεζική κάρτα κλπ.
Ο ΣΑΕΚ συμφωνεί πλήρως με την οδηγία και τις αλλαγές που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2018, παρά τις σημαντικές υποχρεώσεις που επιβάλλει στις ασφαλιστικές εταιρείες.
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος ξεκινά τις επόμενες μέρες εκστρατεία ενημέρωσης των ασφαλιζομένων, με ειδικό ενημερωτικό έντυπο, το οποία θα αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και στους ασφαλιζόμενους.
