Πέθανε ο Κροάτης που ήπιε δηλητήριο κατά τη διάρκεια δίκης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Πέθανε ο πρώην διοικητής των δυνάμεων των Κροατών της Βοσνίας, Σλόμπονταν Πράλγιακ, που ήπιε δηλητήριο, όταν άκουσε την ετυμηγορία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, που επικύρωνε την καταδίκη του σε ποινή κάθειρξης 20 ετών. 
 
Ο θάνατος του Σλόμπονταν Πράλγιακ επήλθε λίγες ώρες μετά το πρωτοφανές περιστατικό που συνέβη μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου. Όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την ετυμηγορία του, ο 72χρονος Βόσνιος-Κροάτης, που ήταν ήδη όρθιος, έβγαλε ένα φιαλίδιο από την τσέπη του και ήπιε το περιεχόμενό του μπροστά στις κάμερες που κατέγραφαν, λέγοντας: «Ο Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας. Αρνούμαι την ετυμηγορία σας». 

Η διαδικασία διακόπηκε και ο δικηγόρος του φώναξε: «Ο πελάτης μου λέει ότι πήρε δηλητήριο». Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου αμέσως διέταξε τη διακοπή της διαδικασίας και  ζήτησε να πέσουν οι κουρτίνες. Στην αίθουσα επικράτησε «αναταραχή και έντονη ανησυχία», σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, πριν χάσει την οπτική επαφή με την αίθουσα. 

Ανταποκριτές που ήταν εκεί είπαν ότι ένα ασθενοφόρο κατέφθασε στο δικαστήριο μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ ένα ελικόπτερο άρχισε να πετάει. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο Πράλγιακ είναι ζωντανός και λαμβάνει ιατρική φροντίδα, ωστόσο, λίγες ώρες μετά, εξέπνευσε. 

Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η αίθουσα του δικαστηρίου που έγινε το περιστατικό αντιμετωπίζεται "ως σκηνή εγκλήματος", ενώ ο πρόεδρος του δικαστηρίου είχε ζητήσει να μην πετάξει κανείς το φιαλίδιο που περιείχε το δηλητήριο. 



Τελευταία δίκη για την πρώην Γιουγκοβλαβία

Επρόκειτο για την τελευταία δίκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Κατηγορούμενοι ήταν έξι πρώην πολιτικοί και στρατιωτικοί αρχηγοί των Κροατών της Βοσνίας, που απειλούνταν με ποινή κάθειρξης 25 ετών. 

Οι έξι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί το 2013 για συμμετοχή σε εκστρατεία “εθνοκάθαρσης” των Μουσουλμάνων της Βοσνίας την περίοδο 1993-1994, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, το διάστημα 1992-1995. Η υπόθεσή τους εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθμό. Το εφετείο επικύρωσε την απόφαση του πρώτου δικαστηρίου, καθώς έκρινε ότι οι δικαστές δεν παρερμήνευσαν τα στοιχεία. 

Ο Πράλγιακ καταδικάστηκε επειδή ζήτησε την καταστροφή γέφυρας του 16ου αιώνα στη Μοστάρ το Νοέμβριο του 1993. Σύμφωνα με την απόφαση του πρώτου δικαστηρίου, η απόφασή του “προκάλεσε δυσανάλογη βλάβη στον μουσουλμανικό πληθυσμό”. 

Κατηγορούμενος στη δίκη ήταν ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιαντράνκο Πίρλιτς. Το δικαστήριο επικύρωσε την καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξη, καθώς τον έκρινε ένοχο για συμμετοχή σε εγκληματική επιχείρηση της τότε κροατικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός εθνοτικά «καθαρού κράτους». 

Δειτε Επισης

Το Ιράν πιστεύει πως η συμφωνία για πυρηνικά με ΗΠΑ είναι πιθανή με στήριξη Ρωσίας
H Eπίτροπος Κος καλεί τις υποψήφιες χώρες να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις
Αυτό είναι το μνημόνιο που θα υπογράψουν Ουκρανία και ΗΠΑ για επενδύσεις σε ορυκτά-Στο τραπέζι τα «χρέη» πολέμου
Στους 58 οι νεκροί στην Υεμένη και πάνω από 100 τραυματίες από αμερικανικά πλήγματα στο λιμάνι Ρας Ίσα
Ο Τραμπ προανήγγειλε το τέλος των αυξήσεων των δασμών στην Κίνα και συμφωνία-Ποιος θα έχει το πάνω χέρι
Guardian: Στη σκιά της βίας το Πάσχα των Παλιστίνιων Χριστιανών στην Ιερουσαλήμ
Δεκάχρονη που διάβαζε από 2 ετών ετοιμάζεται να αποφοιτήσει από κοινοτικό κολλέγιο
Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να συσπειρώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση-Ποιος ο ρόλος της Μελόνι
Ο Ρούμπιο απειλεί με αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διαμεσολάβηση εάν δεν υπάρξει συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας
Έκανε αεροπειρατεία σε εσωτερική πτήση στο Μπελίζ, ήθελε να μεταβεί σε άλλη χώρα-Τον σκότωσε επιβάτης