Δέκα χρόνια από τη Σύμβαση Λανζαρότε ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Την επέτειο των 10 ετών εορτάζει σήμερα η Σύμβαση του Συμβουλίου τη Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Η Αναπληρώτρια ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Gabriella Battaini-Dragoni, αναφέρθηκε στη θετική επίπτωσή της σε θέματα ευαισθητοποίησης, προσθέτοντας πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί στις χώρες που υπέγραψαν τη Σύμβαση.

Γνωστή με την ονομασία «Σύμβαση Λανζαρότε», το κείμενο άνοιξε για υπογραφές στις 25 Οκτωβρίου του 2007 στην ισπανική νήσο Λανζαρότε και παραμένει μέχρι σήμερα «το πιο φιλόδοξο και ολοκληρωμένο διεθνές νομικό εργαλείο» για την προστασία των παιδιών από φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ)."

Ένα στα πέντε παιδιά έχει πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή κακοποίησης σε κάποια στιγμή, ανέφερε η κ. Battaini-Dragoni, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Στρασβούργο με αφορμή την επέτειο.

«Το τραύμα από μια τέτοια εμπειρία μπορεί να διαρκέσει μια ζωή» ανέφερε, σημειώνοντας τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση, την καριέρα αλλά και στην υγεία του θύματος.

Η Σύμβαση Λανζαρότε προνοεί την πρόληψη, προστασία και δίωξη σχετικά με τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών. Ποινικοποιεί μια σειρά από αδικήματα, όπως την κακοποίηση παιδιών, την παιδική πορνεία, την παιδική πορνογραφία, τη συμμετοχή παιδιών σε πορνογραφικές παραστάσεις, τη διαφθορά παιδιών και την άγρα παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς.

Η Σύμβαση έχει πλέον κυρωθεί από 42 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκτός από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τη Σύμβαση μπορούν επίσης να υπογράψουν και κράτη εκτός Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα δέχτηκε επίθεση με πυροβολισμούς και ρουκέτες
Στους 68 έφτασαν οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας-Αδιανόητες εικόνες καταστροφής
Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική-Θα φτάσει τους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Διπλωματικός πυρετός για τη Γάζα-Ο Νετανιάχου πάει στον Τραμπ
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες μετά τις πλημμύρες στο Τέξας-Νεκρά 15 παιδιά
Σκηνές πανικού σε αεροσκάφος της Ryanair-Επιβάτες πηδούν από τα φτερά, 18 τραυματίες
Προσβασιμότητα για λίγους-Τα καθημερινά εμπόδια των ατόμων με αναπηρίες στους χώρους εστίασης
Νέα διαμαρτυρία έξω από τη Νομική Υπηρεσία για τη δολοφονία του Θανάση-«Δεν ήταν το μόνο θύμα συγκάλυψης και διαφθοράς»
Επανήλθαν οι Οικολόγοι, ζητούν παραίτηση ή παύση Αγγελίδη-«Πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη»
Μετά τους Βορειοκορεάτες οι Ρώσοι στρατολογούν και Κουβανούς-Η περιπέτεια του Φρανσίσκο στο μέτωπο