Guardian: Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Αν η ανάπτυξη αφορούσε μόνο την οικονομία, τότε το πού βρίσκονται τα αρχαία κειμήλια δεν θα είχε σημασία, εκτός αν είχαν ιδιαίτερα υψηλή χρηματική αξία. Ομως, δεν είναι έτσι. Η ανάπτυξη αφορά και τον πολιτισμό, τη δύναμη της εθνικής και φυλετικής ταυτότητας, την ανάδειξη όλων των χωρών στο επίπεδο του διεθνούς σεβασμού, που μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται μόνο σε λίγες» γράφει ο Τζόναθαν Γκλένι στο εν λόγο δημοσίευμα.
 
Ο αρθρογράφος τονίζει ότι είναι πλέον καιρός οι αποικιακές δυνάμεις να επιστρέψουν πολλά από τα αρχαία αντικείμενα, που αφαίρεσαν από τα πιο αδύναμη ή κατακτημένα έθνη.
«Η Ελλάδα, δικαιολογημένα, θέλει την επιστροφή τους. Οι συμφωνίες που έγιναν την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν μπορεί να υπονομεύουν τις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις» τονίζει ο αρθρογράφος, αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επαναπατρισμού. «Αναπόφευκτα, εξαιτίας της συλλογικής μυωπίας με την οποία τα πλούσια έθνη λειτουργούν, τα μουσεία μας δεν αντιμετωπίζονται ως αποθήκες κλεμμένων αγαθών, αλλά παρουσιάζονται ως φροντιστές ιστορικών αντικειμένων για το καλό της ανθρωπότητας. Καθώς προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς μεταξύ των χωρών, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και όχι τη λεηλασία, τι πιο συμβολικό από τη σταδιακή επιστροφή πολλών εκ των μυριάδων αντικειμένων που αφαίρεσαν ταξιδιώτες, κατακτητές και υπάκουοι δημόσιοι υπάλληλοι;» τονίζει ο βρετανός δημοσιογράφος.

Ο δεύτερος και πιο βασικός λόγος είναι, όπως αναφέρει, ότι οι Λονδρέζοι έχουν το τεράστιο προνόμιο να έχουν πρόσβαση σε ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας. «Αυτό που μπορούν να δουν οι Λονδρέζοι και όσοι επισκέπτονται την πόλη, για τους περισσότερους είναι διαθέσιμο μόνο σε βιβλία. Μπορείς να μάθεις πιο πολλά από μία μισάωρη βόλτα στο Βρετανικό Μουσείο από ό,τι με μελέτη εβδομάδων. Γιατί οι Βρετανοί να έχουν το προνόμιο να βλέπουν τους θησαυρούς του κόσμου;» διερωτάται ο Γκλένι, που τονίζει ότι έχει έρθει η ώρα να αναπτυχθούν δημιουργικοί τρόποι ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά του κόσμου θα μπορούν να μάθουν ότι και οι μικροί μαθητές του Λονδίνου.

ethnos.gr
 

Δειτε Επισης

Ο «αρχινονός» που διαμόρφωσε τη Greek Mafia και το αιματηρό τέλος της οικογενειακής τριάδας
Μεταναστευτικό και ενεργειακά στο επίκεντρο των συναντήσεων Γεραπετρίτη στη Βεγγάζη
Επαρχιακός δρόμος στην Ελλάδα «πλημμύρισε» με δεκάδες κιλά νωπό κοτόπουλο
Ένοχος ιδιοκτήτης ιστοσελίδας που επιχείρησε να εκβιάσει πρώην Υφυπουργό στην Ελλάδα
Μοιραίο το ταξίδι στην Ελλάδα για Αμερικανίδα-Έχασε την ισορροπία της και έπεσε σε φαράγγι
Από την Ειρήνη, που οι συγγενείς της επέμεναν ότι δολοφονήθηκε, ξεκινά η επανεξέταση της Ιατροδικαστικής Πατρών
Ξανά στη Λιβύη ο Γεραπετρίτης-Οι δύσκολες ισορροπίες, ο ρόλος της Τουρκίας και η στάση απέναντι στην Τρίπολη
Απομονωμένη και υπό 24ωρη επιτήρηση η Μουρτζούκου το πρώτο της βράδυ στις φυλακές Κορυδαλλού
Νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για δυνατότητες επέκτασης στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα
Τουλάχιστον 100 φάκελοι με ελλείψεις στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών-Θα γίνει επανέλεγχος