Αρχή Ισότητας: Οι πατριαρχικές δομές δεν επιτρέπουν την έμφυλη ισότητα

Η Αρχή Ισότητας του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρεί πως ενόσω οι πατριαρχικές δομές και τα έμφυλα στερεότυπα συντηρούνται, αποσιωπούνται ή απλώς αναπαράγονται μέσα από άλλα, έστω πιο «κολακευτικά» στερεότυπα, το στοίχημα της έμφυλης ισότητας θα συνεχίζει να είναι δύσκολο και χωρίς ημερομηνία λήξης.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Αρχή Ισότητας αναφέρει ότι “σαράντα σχεδόν χρόνια, μετά την καθιέρωση της διεθνούς ημέρας της γυναίκας και η συζήτηση για την ισότητα των φύλων, σε ευκαιρίες, επιλογές και δικαιώματα συνεχίζει να είναι επίκαιρη”, για να προσθέσει ότι “άτυπα ή θεσμικά, άμεσα ή έμμεσα, στην εργασία, τη δημόσια ζωή, την πολιτική και τον πολιτισμό, στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα και χώρο, οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών έχουν πολλά και διαφορετικά πρόσωπα”.

Όπως σημειώνει “στην εργασία, η καθημερινή εμπειρία της Αρχής Ισότητας έχει αναδείξει ότι η δυσμενής μεταχείριση των γυναικών, άλλοτε λαμβάνει τη μορφή των εκπτώσεων σε μισθό, σε δικαιώματα και σε ωφελήματα που σχετίζονται με τον τοκετό και τη μητρότητα και άλλοτε εντοπίζεται στις πολιτικές ή την παράλειψη προώθησης πολιτικών, με αποτέλεσμα τη μη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, το χάσμα αμοιβών, τις ανισόρροπες πυραμίδες ανέλιξης, τη σεξουαλική παρενόχληση και την παρενόχληση που συνδέεται με το φύλο”.

“Εκτός από τον τομέα της εργασίας, στην οικογένεια, την κοινωνία και την πολιτική, συναντάμε άλλες εκφάνσεις της πατριαρχίας και των στερεοτύπων για τα φύλα, αυτές του σεξιστικού λόγου και του διάχυτου στην κυπριακή κοινωνία σεξισμού, αλλά και της πιο αδυσώπητης έκφρασης των διακρίσεων, της βίας κατά των γυναικών. Ψυχολογικής, σωματικής, οικονομικής”, σημειώνει.

Η Αρχή Ισότητας αναφέρει ακόμα ότι δεν μπορεί να προσπεράσει και εκείνο το πρόσωπο των διακρίσεων, των πολλαπλών διακρίσεων, που ανέδειξε η οικονομική κρίση, τα κενά της μεταναστευτικής πολιτικής και το σοβαρότατο υπό εξέλιξη προσφυγικό ζήτημα, για να προσθέσει πως “γυναίκες μετανάστριες, αλλοδαπές οικιακές βοηθοί, γυναίκες πρόσφυγες, γυναίκες με αναπηρία, γυναίκες ΛΟΑΤ, κορίτσια, νεαρές και ηλικιωμένες γυναίκες, βιώνουν διακρίσεις λόγω καταγωγής, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου”.

“Οι απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα όχι μόνο δεν είναι αρκούντως καταδικαστικές, αλλά και αρνούνται να αντιμετωπίσουν τη διάσταση του φύλου, ως πρόσθετου παράγοντα που επενεργεί στη θυματοποίηση των γυναικών”, καταλήγει.
ΚΥΠΕ

  
 

Δειτε Επισης

Υπέστη κατάγματα 43χρονος από τη συμπλοκή στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι
Ένας νεκρός και 20 τραυματίες σε συγκρούσεις παράτυπων μεταλλωρύχων και αστυνομικών στο Περού
Οι παραλείψεις στη λειτουργία του crazy dance που οδήγησαν στον θάνατο τον 19χρονο στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής
Ανάσα από τις υψηλές θερμοκρασίες-Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος
Στις ΗΠΑ θα εκδοθεί ο «Φίτο», ο κυριότερος διακινητής ναρκωτικών στον Ισημερινό
Kαταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα o OHE
Άκουσε τον Σήφη ο μάρτυρας αλλά τελικά... δεν μιλά ελληνικά-Πρώτη φορά απαλλαγή κατηγορουμένων για φόνο από το εκ πρώτης όψεως
Το blame game που πρέπει να εκριζωθεί, οι αρμόδιοι αναρμόδιοι και η κατάχρηση εξουσίας ΤΟΜ που έδειξε η Ερευνητική
Πρώην διευθυντές ΤΟΜ στην λίστα των ποινικών για ΤΑΚΑΤΑ-Πειθαρχικές με τη σέσουλα αλλά... άνευ αντικειμένου
«Παρά δε τα επιφωνήματα πόνου που έβγαζε το θύμα, οι κατηγορούμενοι με πλήρη αδιαφορία, συνέχισαν την ανελέητη επίθεση»