Επιστροφή στην "ομαλότητα" της ζώνης Σένγκεν πριν από τον Νοέμβριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί όπως η ΕΕ επανέλθει πριν από τον Νοέμβριο σε μια "κανονική" λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, δηλαδή, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για να αναχαιτιστούν οι μεταναστευτικές ροές, σύμφωνα με ένα σχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο και το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει αύριο έναν "οδικό χάρτη" προκειμένου να "αποκατασταθεί" η ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κείμενο προτείνει "την επαναφορά στην κανονική λειτουργία της Σένγκεν μέχρι τον Νοέμβριο" του 2016, εξήγησε διπλωματική πηγή. "Μέχρι τότε θα έχουμε αναμφίβολα αναπτύξει τους πρώτους ευρωπαίους συνοριοφρουρούς" στο Αιγαίο, για να βοηθήσουν την Ελλάδα να διαχειριστεί καλύτερα τα θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία.
"Η αποκατάσταση της ζώνης Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορά της, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της", σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου του οποίου το AFP απέκτησε ένα αντίγραφο.
Ο τερματισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των 26 χωρών της ζώνης Σένγκεν θα κόστιζε στην ΕΕ "από 500 δισεκατομμύρια έως 1,4 τρισεκατομμύριο ευρώ" σε περισσότερα από δέκα χρόνια, διευκρινίζεται στο κείμενο.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν υπογραμμίσει, κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, "τη σημασία να αποκατασταθεί, με συμφωνημένο τρόπο, η κανονική λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, με την πλήρη υποστήριξη των κρατών-μελών που διέρχονται μια δύσκολη κατάσταση".

Δειτε Επισης

Στους 11 οι τραυματίες από την τρελή πορεία του ηλικιωμένου στην Κοπεγχάγη
Εισβολή κουκουλοφόρων σε ελληνικό πανεπιστήμιο Στον νοσοκομείο φοιτητής που χτυπήθηκε με πυροσβεστήρα
Χειροπέδες σε τρεις ανήλικους για το χάος του Μεγάλου Σαββάτου στα Λειβάδια
Η Ινδία κλείνει τον εναέριο χώρο της για τις πακιστανικές αερογραμμές
Απειλές για τη ζωή της δέχεται Τ/κ δημοσιογράφος που έγραφε για τον Φαλγιαλί
ΒΙΝΤΕΟ: Βοήθεια από την Κύπρο ζήτησε το Ισραήλ για την αντιμετώπιση των τρομακτικών πυρκαγιών
Το Ισραήλ απειλεί να πλήξει κυβερνητικούς στόχους στη Συρία αν συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον Δρούζων
«Σήμερα είχαμε παραλαβή»-Πώς ο 59χρονος έστελνε φωτογραφίες και βίντεο στον «στρατολογητή»
Ο ράφτης του Πάπα ετοιμάζει άμφια σε όλα τα νούμερα για να μην πέσει έξω
Διέκοψε τη στατική φρούρηση συναγωγών ο Αρναούτης, έντονη αντίδραση Αρχιραβίνου-«Λανθασμένη απόφαση, ο κίνδυνος είναι εκεί»