Επιστροφή θεσμών στην Αθήνα
19:28 - 03 Μαρτίου 2016

Τη σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Έγινε καλή πρόοδος», είπε ο κ. Ράις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη χθεσινή συνάντηση των θεσμών στις Βρυξέλλες, στην οποία το «Ταμείο» εκπροσωπήθηκε από τον Τζέρι Ράις.
Η ημερομηνία της επιστροφής του «κουαρτέτου» θα αποφασιστεί μετά τη συνάντηση του Eurogroup, την Κυριακή, ωστόσο χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι έσπασε το αδιέξοδο και θα ξεκινήσει η αξιολόγηση.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ράις διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ συμμερίζεται «τη θέση ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Δεν ζητάμε τίποτα πρόσθετο από την εφαρμογή των όρων που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τους μεσοπρόθεσμους στόχους που έθεσαν οι Ευρωπαίοι και οι ελληνικές αρχές, το καλοκαίρι, πολύ φιλόδοξους.
Ο Τζέρι Ράις επανέλαβε αυτά που περιέγραψε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν τον περασμένο μήνα, με άρθρο του στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, όπου καταγράφονται οι στόχοι που χρειάζεται για να υλοποιηθούν από την Ελλάδα.
«Εκεί είναι τώρα οι συζητήσεις. Και οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πρέπει να έλθουν σε μια συμφωνία σε αυτό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, εμμένοντας στην εκτίμηση του διεθνούς οργανισμού ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό 4%-5% έως το 2018.
Παράλληλα, απέρριψε την κριτική περί «σκληρής» στάσης του ΔΝΤ ως «άδικης», καθώς και ότι θέτει εμπόδια στο πρόγραμμα.
«Η δουλειά μας είναι να είμαστε αντικειμενικοί και ρεαλιστές. Καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά που μας έχουν αναθέσει να κάνουμε τα μέλη μας».
Ο κ. Ράις δεν έδειξε να συμμερίζεται δημοσιεύματα που φέρουν τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να διαφωνεί με τον Πόουλ Τόμσεν.
«Θα ήταν εξαιρετικό ασυνήθιστο η Γενική Διευθύντρια να παίρνει αποστάσεις από το προσωπικό», υπογράμμισε.
Στο ερώτημα για την ανθρωπιστική κρίση και αν λαμβάνεται υπόψη, εξέφρασε την ανησυχία του, λέγοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της Ελλάδας, ενώ χαιρέτισε την δέσμευση των Ευρωπαίων να στηρίξουν την Ελλάδα στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό.
