Χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν στα τουρκοσυριακά σύνορα

Χιλιάδες Σύριοι από τις περιοχές γύρω από το Χαλέπι  έχουν προσκρούσει στην κλειστή τουρκική μεθόριο, καθώς η αναζωπύρωση του μετώπου στη συριακή πόλη, με τη ρωσική αεροπορία να υποστηρίζει τις καθεστωτικές δυνάμεις, έχει πυροδοτήσει κύμα εξόδου που καθιστά ορατό τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής στα σύνορα.

Οι Βρυξέλλες «επισημαίνουν» στην Άγκυρα πως οι διεθνείς συμβάσεις για περίθαλψη προσφύγων «εξακολουθούν να ισχύουν».

Ο κυβερνήτης της τουρκικής περιφέρειας Κιλίς δήλωσε το Σάββατο ότι περίπου 35.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες στα τουρκοσυριακά σύνορα και ότι φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στην συριακή πλευρά των συνόρων.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε, φεύγοντας από το Άμστερνταμ όπου πραγματοποιείτο άτυπη σύνοδος υπουργών Εξωτερικών για το προσφυγικό, ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά και ότι περίπου 55.000 άνθρωποι κατευθύνονται προς την μεθόριο.

«Διατηρούμε την πολιτική των ανοιχτών συνόρων για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν (τη Συρία)» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Έχουμε ήδη δεχτεί 5.000 άτομα, και άλλοι 50.000 έως 55.000 βρίσκονται καθ' οδόν και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε μόνους τους εκεί, καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Στοχεύουν σχολεία, νοσοκομεία και αμάχους» κατήγγειλε ο Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά των «28», η ΕΕ προχώρησε σε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα για την κατάσταση. «Η Συμφωνία της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνονται δεκτοί πρόσφυγες» σε τέτοιες συνθήκες «παραμένει σε ισχύ» ανέφερε το Σάββατο ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

 
 

Δειτε Επισης

Διακόπηκε η ροή καυσίμων από ένα εκ των πιλότων στο μοιραίο boeing της Air India-Τι δείχνει το πόρισμα
Ένας νεκρός και 20 τραυματίες σε συγκρούσεις παράτυπων μεταλλωρύχων και αστυνομικών στο Περού
Στις ΗΠΑ θα εκδοθεί ο «Φίτο», ο κυριότερος διακινητής ναρκωτικών στον Ισημερινό
Kαταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα o OHE
Στο Τέξας ο Τραμπ επτά ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες
Στις 28 και 29 Ιουλίου θα διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη για το Μεσανατολικό
Φυλάκιση έξι μηνών σε κρατούμενο επειδή αρνήθηκε να παρακολουθήσει τον πρόεδρο της Τυνησίας στην τηλεόραση
Ουκρανικά drones έπληξαν εργοστάσιο αεροσκαφών και μονάδα παραγωγής πυραύλων στη Ρωσία
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκινά απολύσεις περισσότερων από 1.350 εργαζομένων
Το PKK ζητά την αποφυλάκιση του Οτσαλάν και εγγυήσεις ασφαλείας για την επιστροφή των μαχητών του στην Τουρκία