Τα «βάσανα» του Νετανιάχου με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στο Ισραήλ

Και ενώ στο Ισραήλ θα έπρεπε κανονικά να ασχολούνται με τις αμερικανικές εκλογές, η πολιτική ζωή κινείται γύρω από το ζήτημα της ανανέωσης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Πρωταγωνιστής, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οι χειρισμοί του οποίου έχουν προκαλέσει γκρίνια στην κυβέρνηση συνασπισμού.
 
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει να βάλει λουκέτο στο λεγόμενο Israel Broadcast Authority με το σκεπτικό ότι ήταν γερασμένο, ξεπερασμένο και δαπανηρό.
 
Ο σκοπός ήταν να αντικατασταθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017 με έναν νέο Οργανισμό, τον IPBC. Γνωστός ως Κan («εδώ»), ο νέος Οργανισμός θα ήταν πιο ευέλικτος, πιο οικονομικός και πιο κοντά στην ψηφιακή πραγματικότητα.
 
Με κύριο μέλημα, ασφαλώς, να φρεσκάρει λίγο την κρατική τηλεόραση με το κανάλι 1 και το αραβόφωνο 33, που χάνουν τη μάχη από τα ιδιωτικά κανάλια, κυρίως από 2 (συντηρητικής κατεύθυνσης) και το 10 (περισσότερο προοδευτικό).
 
Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε να κάνει με τη σύνθεση του νέου Οργανισμού. Όπως αναφέρουν ξένα ΜΜΕ, τα περισσότερα μέλη του θα προέρχονταν από τον εκδοτικό Όμιλο της Yedioth Ahronoth, ο οποίος ασκεί κριτική στις κυβερνήσεις του Λικούντ.
 
Θα υπήρχαν επίσης στελέχη από αυτά που χαρακτηρίζονται ως «αριστερά», έκφραση που για αρκετούς από το συντηρητικό χώρο παραπέμπει σε όσους τάσσονται υπέρ των συμβιβασμών στο Παλαιστινιακό.
 
Έτσι, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αλλάξει τακτική: αντί του νέου Οργανισμού, προέκρινε το «φρεσκάρισμα» του παλαιού. Και κάπου εκεί ξεκίνησε η γκρίνια μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του.
 
Ουσιαστικά η μεγάλη κόντρα είναι μεταξύ του Νετανιάχου και του κεντρώου υπουργού Οικονομικών Μοσέ Καλόν. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ηγείται κυβερνητικού συνασπισμού 6 κομμάτων με 67 έδρες επί συνόλου 120 στην Κνέσετ.
 
Ο υπουργός Οικονομικών προέρχεται από το κόμμα Kulanu με 10 έδρες. Το σχέδιο Νετανιάχου δεν βλέπουν με καλό μάτι ούτε άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και αθροίζουν 15 έδρες. Ο ίδιος ο συνασπισμός θα μπορούσε να μπει σε κίνδυνο.
 
Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, οι συζητήσεις στην κυβέρνηση είναι έντονες και οι συνεδριάσεις των μελών της θυελλώδεις. Φαίνεται, πάντως, ότι γίνεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, σε αναζήτηση κοινής γραμμής.
 
Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από την Αντιπολίτευση. Η πρώην υπουργός Τζίπι Λίβνι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θέλει να ελέγξει την ενημέρωση, ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός από τους Εργατικούς, Εχούντ Μπαράκ άσκησε κριτική.
 
«Μόνο ένας τυφλός ή υπερβολικά υποκριτής μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν βλέπει τι ακριβώς πάει να συμβεί. Χωρίς ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης, δεν υπάρχει δημοκρατία» τόνισε.
 
Και μέσα σε όλα αυτά, ο Ιωσήφ Σαπίρα επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής που εξετάζει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει οικονομικό έλεγχο, τόσο σε σχέση με το παλαιό Οργανισμό (που θέλει να κρατήσει ο Νετανιάχου), όσο και σε σχέση με τον καινούργιο.
 

Δειτε Επισης

Η έφηβη Αμμοχωστιανή που έζησε τη φρίκη της εισβολής-«Τυλίγαμε τους νεκρούς και τους πηγαίναμε στο ξενοδοχείο του θανάτου»
Συνελήφθη ο 53χρονος φερόμενος δράστης της απόπειρας φόνου στο Πισσούρι-Δίνει μάχη για τη ζωή ο 30χρονος
Φρικτός θάνατος για 17χρονο στην Ιταλία-Θάφτηκε στην άμμο και πέθανε από ασφυξία
Στον ανακριτή η Μουρτζούκου-Οι αστυνομικοί επιχειρούν να αποσπάσουν ομολογία για το τι έχει συμβεί στον Παναγιωτάκη
Ο στρατός του Σουδάν απώθησε έφοδο των παραστρατιωτικών σε πολιτεία του Νταρφούρ
Αποδοκιμάζει ο Μακρόν τους δασμούς Τραμπ κατά της ΕΕ-«Η Κομισιόν να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά συμφέροντα»
Σε κίνδυνο οι συνομιλίες για εκεχειρία Ισραήλ και Χαμάς-Aλληλοκατηγορούνται ότι εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας
ΒΙΝΤΕΟ: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς έξω από εστιατόριο στο Κολωνάκι–Πάνω από δέκα τραυματίες, ένα σοβαρά
Χ. Πετρίδης στον REPORTER: Η συμμετοχή στα κοινά έχει μόνο ένα νόημα, να αλλάξεις όσα δεν λειτουργούν
Χτίζει νέες βάσεις με τη βάση η ΕΔΕΚ-Κατέβηκε στον κόσμο και αποκαθιστά σχέσεις