Το Facebook «κατέβασε» το βίντεο του ξυλοδαρμού – Κάποιοι επιμένουν να το ανεβάζουν

Η ανάρτηση βίντεο στο Facebook που έδειχνε το ξυλοδαρμό 16χρόνης μαθήτριας από δύο άλλες συνομήλικες της, κατά τρόπο που αναγνωρίζονταν τα πρόσωπά τους, καθώς και τα πρόσωπα άλλων παρευρισκομένων, είναι αντίθετη προς τις διατάξεις του Νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
 
Αυτό αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία αναφέρει ότι το γεγονός περιήλθε στην αντίληψη μας την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.
 
Το Γραφείο μου, αναφέρει η Επίτροπος Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου επικοινώνησε αμέσως με την Μονάδα Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας για το συντονισμένο χειρισμό της υπόθεσης και ταυτόχρονα, Λειτουργοί του Γραφείου μου έκαναν ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ (REPORT) στο Facebook για το συγκεκριμένο βίντεο.
 
 
Επίσης, ζητήσαμε, σημειώνεται, από την Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπως προωθήσει στα Γραφεία του Facebook στην Ιρλανδία, αίτημα μας για άμεση εξέταση της υπόθεσης και όπως το Facebook προχωρήσει στο «μπλοκάρισμα» και «κατέβασμα» του επίμαχου βίντεο, αφού σε αυτό εμπλέκονταν ανήλικοι μαθητές.
 
“Η ανταπόκριση της Ιρλανδικής Αρχής και του Facebook ήταν άμεση και το εν λόγω βίντεο «μπλοκαρίστηκε»/ «κατέβηκε» λίγα μόνο λεπτά μετά την παρέμβασή μας. Εντούτοις, το απόγευμα της Παρασκευής και κατά το σαββατοκύριακο, παρατηρήθηκε ότι, συνεχίστηκε η αναδημοσίευση του αλλά και η δημοσίευση πρόσθετων βίντεο του περιστατικού αυτού, από άλλους χρήστες, παρά τις προσπάθειες του Facebook να τα «μπλοκάρει» και ότι αυτά αναπαράχθηκαν και σε άλλες ιστοσελίδες”, προστίθεται.
 
Εφιστώ την προσοχή του κοινού, αναφέρει η Επίτροπος Νικολαΐδου στο ότι, η δημοσίευση και αναπαραγωγή των βίντεο αυτών, με τρόπο που αναγνωρίζεται η ταυτότητα των εμπλεκομένων προσώπων, εκ πρώτης όψης, παραβαίνει την Αρχή της Αναλογικότητας που καθιερώνει το άρθρο 4(1)(γ) του περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Προστασία του Ατόμου) Νόμου του 2001, Νόμος 138(Ι)/2001, όπως τροποποιήθηκε και καλώ το κοινό να μην τα δημοσιεύει ή τα αναπαράγει.
 
“Σημειώνω ότι, ο Νόμος προβλέπει χρηματική ποινή μέχρι €30,000 σε πρόσωπα που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του. Επίσης, επειδή παρατηρώ ότι, αρκετά δημοσιογραφικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να προβάλλουν τα βίντεο αυτά με θολωμένα ή σκιασμένα τα πρόσωπα των εμπλεκομένων, και επειδή η συνεχιζόμενη προβολή των βίντεο, έστω και με αυτό τον τρόπο, δεν είναι προς το συμφέρον των ανηλίκων κοριτσιών, καλώ τα δημοσιογραφικά μέσα όπως σταματήσουν να τα προβάλλουν και παρακαλώ την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, όπως λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κοριτσιών αυτών”, καταλήγει στην ανακοίνωση της, η Επίτροπος Νικολαΐδου.
  

Δειτε Επισης

Καταγγέλλει τρία pushback σκαφών από τη Συρία η Υπάτη Αρμοστεία-«Απαγορεύεται η συμπεριφορά που ενέχει κίνδυνο»
ΑΚΕΛ, Οικολόγοι και Volt ζητούν διερεύνηση για τις συνθήκες της τραγωδίας ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο
Επιβεβαιώνει ο Πάλμας, ενήμερο το ΚΣΕΔ από την Κυριακή για την βάρκα-«Δεν είχε εντοπιστεί οτιδήποτε»
«Ξυρίστηκε» η κατηγορία με τις €196.000,00 στην δίκη των μοναχών-Τελικά... 63 οι χιλιάδες για παράνομη περιουσία
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ καρέ η διάσωση επιζώντα από το ναυάγιο-Τιτάνιες προσπάθειες για εντοπισμό αγνοουμένων
LIVE: Στο Παλάτι των Εθνών ο ΓΓ, σε λίγο ξεκινά η Ολομέλεια της διευρυμένης συνάντησης
Απρογραμμάτιστη η διμερής συνάντηση ΠτΔ με Φιντάν-«Ήταν κοινωνικού χαρακτήρα, δεν τη ζήτησε κανείς»
Δις ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας-Κρίθηκε ομόφωνα ένοχη
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Συννεφιές και σκόνη στην ατμόσφαιρα
Άκαρπες οι ολονύχτιες έρευνες για εντοπισμό αγνοουμένων στο πολύνεκρο ναυάγιο-Εξανεμίζονται οι ελπίδες