Μπορεί μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, οι τόνοι γύρω από την υπόθεση του πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ, Κώστα Κώστα, ο οποίος είχε αντιδράσει έντονα στην απόφαση να μην του δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσει κατ' εξαίρεση συμμετοχή, όπως συνέβη με τους Γιώργο Λουκαΐδη και Άριστο Δαμιανού, να κόπασε, ωστόσο το κλίμα φαίνεται πως έχει αναζωπυρωθεί εκ νέου.
Αιτία, αποτέλεσε η απόφαση της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, στη Λεμεσό, η οποία προχώρησε σε επ' αόριστον αποβολή του κ. Κώστα, στις αρχές Οκτωβρίου, επικαλούμενη παραβίαση του καταστατικού του κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επαρχιακή Επιτροπή κατέληξε ότι ο πρώην βουλευτής επέδειξε αντικομματική συμπεριφορά στη βάση του Καταστατικού του κόμματος.
Όπως αναφέρουν από πλευράς ΑΚΕΛ, η απόφαση κοινοποιήθηκε στο κόμμα και ήδη άρχισε να ενημερώνεται το κομματικό σύνολο, όχι όμως, μέχρι στιγμής η Κεντρική Επιτροπή, πράγμα που όπως διαμηνύθηκε θα γίνει.
Σε ανάρτησή του, όταν λήφθηκε η απόφαση να μην του επιτραπεί να βρίσκεται ανάμεσα στα πρόσωπα που θα συμμετείχαν στη διαδικασία για κατ' εξαίρεση συμμετοχή, ο κ. Κώστα είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής μετά από εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου, με έχει απογοητεύσει φοβερά.. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το Καταστατικό και οι Κανονισμοί Λειτουργίας του κόμματος, πουθενά δεν αναφέρουν ότι ως κομματικό μέλος και μέλος Επαρχιακής Επιτροπής, πρέπει να είμαι και μέλος ανώτερου καθοδηγητικού σώματος για να εμπίπτω στις εξαιρέσεις. Προσωπικά θεωρώ ότι η απόφαση αυτή είναι άδικη..»
Σημειώνεται πως παρά το γεγονός ότι ο κ. Κώστα είχε προτάσεις για να κατέλθει ως υποψήφιος με άλλα κόμματα ή ακόμη και ανεξάρτητος, εντούτοις δεν το έπραξε.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΑΚΕΛ για την επιλογή υποψηφίων για τις Βουλευτικές Εκλογές, αναφέρεται ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για το βουλευτικό αξίωμα, αν έχει συμπληρώσει συνολικά δύο θητείες (υπάρχει επιπλέον εξαίρεση για όσους συμπλήρωσαν τρεις) σε ένα από τα αξιώματα του Βουλευτή είτε του Ευρωβουλευτή είτε και στα δύο αυτά μαζί.
Σημειώνει επίσης ότι «η Κεντρική Επιτροπή έχει δικαίωμα, για σκοπούς ύπαρξης ισχυρού πολιτικού πυρήνα, να εξαιρεί από την πιο πάνω ρύθμιση περιορισμένο αριθμό υποψηφίων για διεκδίκηση μίας ακόμη θητείας, σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 15% του συνολικού αριθμού της απερχόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εξαιρουμένου του Γ.Γ. για τον οποίο δεν υπάρχει περιορισμός θητειών. Η απόφαση αυτή της Κ.Ε., που θα λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία, πρέπει να εξασφαλίζει ποσοστό 60% και άνω».











