H 85χρονη Νάβι Πιλάι αναδείχθηκε σήμερα νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης 2026, γεγονός που προκάλεσε τον εκνευρισμό τόσο του Ισραήλ όσο και του πρωθυπουργού του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε βάρος της.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη νομπελίστρια ως μία «φανατική που δαιμονοποιεί τους Εβραίους».
«Η επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ έχει χάσει τον ηθικό της προσανατολισμό. Απονέμει την υψηλότερη διάκρισή της σε μια μισαλλόδοξη που έχτισε την καριέρα της γύρω από την επινόηση και τη διάδοση συκοφαντικών κατηγοριών εναντίον του μοναδικού εβραϊκού κράτους», τόνισε.
Ο Νετανιάχου ανέφερε πως «το μεγαλύτερο κατόρθωμα της Νάβι Πιλάι ήταν να νομιμοποιήσει έναν διεφθαρμένο εισαγγελέα, ο οποίος στράφηκε στις ψευδείς κατηγορίες της εναντίον του Ισραήλ, ελπίζοντας ότι, προσχωρώντας στον μισαλλόδοξο όχλο της, θα γλιτώσει από μια κατηγορία βιασμού».
«Ο Καρίμ Καν, ο οποίος κατηγορήθηκε από τους ίδιους τους υπαλλήλους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση εναντίον τους, χρησιμοποίησε τα ψέματα της Πιλάι για να κατασκευάσει μια ψεύτικη υπόθεση εναντίον του Ισραήλ», έγραψε.
«Η Πιλάι παρείχε τα ψέματα. Ο Καν τα χρησιμοποίησε ως όπλο. Και τώρα τα παραπλανημένα μέλη της Επιτροπής Νόμπελ τιμούν τη γυναίκα που διέδωσε αυτή τη δαιμονοποίηση των Εβραίων και αυτή την παρωδία της δικαιοσύνης», κατέληξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Ο Γιόζεφ Γκέμπελς χειροκροτεί από την κόλαση»
Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Χ ότι το Νόμπελ Ειρήνης 2026 νομιμοποιεί το «αντισραηλινό μίσος και τις προκαταλήψεις» και ότι ο πρώην επικεφαλής της ναζιστικής προπαγάνδας, Γιόζεφ Γκέμπελς, σίγουρα «χειροκροτεί από την κόλαση».
Η 85χρονη Πιλάι ήταν επικεφαλής της Ανεξάρτητης Διεθνούς Εξεταστικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία σε έκθεσή της τον Σεπτέμβριο του 2025 κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αν υπήρχε βραβείο για τα ψέματα, το μίσος και τις συκοφαντίες, η Νάβι Πιλάι δεν θα ήταν απλώς μια υποψήφια. Θα ήταν η κορυφαία υποψήφια. Ο ρόλος της στην αμείλικτη, πολιτικά υποκινούμενη δαιμονοποίηση του Ισραήλ και στην προώθηση του "γενοΨΕΜΑΤΟΣ" μιλάει από μόνος του», αναφέρει.
«Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Πιλάι δεν αποτελεί αναγνώριση της δικαιοσύνης. Είναι η αποκρουστική εργαλειοποίηση ενός βραβείου σε όπλο για τη νομιμοποίηση του μίσους και των προκαταλήψεων κατά του Ισραήλ», συνεχίζει.
«Τώρα που η Επιτροπή Νόμπελ επιβράβευσε το μεγαλύτερο ψέμα του 21ου αιώνα, ο Γιόζεφ Γκέμπελς σίγουρα χειροκροτεί από την κόλαση», έγραψε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Νάβι Πιλάι για την «προώθηση της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου» το Νόμπελ Ειρήνης 2026
Ποια είναι η 85χρονη νομπελίστρια
Η Πιλάι γεννήθηκε στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, σε οικογένεια ινδικής καταγωγής, την περίοδο του απαρτχάιντ.
Από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας της ως δικηγόρος βρέθηκε αντιμέτωπη με τις φυλετικές διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση του Νέλσον Μαντέλα και άλλων αγωνιστών κατά του απαρτχάιντ.
Στη συνέχεια ακολούθησε μια μακρά διαδρομή στη διεθνή Δικαιοσύνη, υπηρετώντας ως δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Ήταν, επίσης, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Διεθνούς Εξεταστικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία σε έκθεσή της τον Σεπτέμβριο του 2025 κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Πιλάι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε ιστορικές αποφάσεις της διεθνούς Δικαιοσύνης. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η αναγνώριση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα ότι ο βιασμός και η σεξουαλική βία μπορούν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και πράξεις γενοκτονίας.
«Η ειρήνη προϋποθέτει δικαιοσύνη»
Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ συνδέει τη φετινή βράβευση με τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται το διεθνές δίκαιο, σε μια περίοδο κατά την οποία οι πολεμικές συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται και οι διεθνείς θεσμοί αμφισβητούνται.
«Κάθε φορά που η ισχύς υπερισχύει του δικαίου, υπονομεύονται η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η ειρηνική συνύπαρξη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Η Επιτροπή τονίζει ότι το διεθνές δίκαιο δεν αποτελεί πλέον απλώς συμπληρωματικό μέσο για τη διατήρηση της ειρήνης, αλλά απόλυτη αναγκαιότητα.
«Η ειρήνη προϋποθέτει δικαιοσύνη», υπογραμμίζει, εξηγώντας ότι η βράβευση της Πιλάι αποτελεί ταυτόχρονα μήνυμα υπέρ της προστασίας των διεθνών δικαστικών θεσμών και της λογοδοσίας των κρατών και των πολιτικών ηγετών.
Καταλήγοντας, η Επιτροπή χαρακτηρίζει τη Νάβι Πιλάι μία από τις σημαντικότερες υπερασπίστριες του διεθνούς δικαίου της εποχής μας, σημειώνοντας ότι η προσήλωσή της στη δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελεί πηγή ελπίδας για έναν πιο ειρηνικό κόσμο.
«Ίσως μοιραστώ το βραβείο με τον Τραμπ»
Μόλις ενημερώθηκε ότι ήταν η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης, η 85χρονη, η οποία συμμετείχε σε συμπόσιο διεθνούς δικαίου στη Νυρεμβέργη, καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους και αστειεύτηκε λέγοντας: «Αν χειροκροτήσετε λίγο πιο δυνατά, ίσως μοιραστώ το βραβείο με τον Τραμπ».
«Όμως ως δικηγόρος και δικαστής πρέπει να επιβεβαιώσω» ότι είναι όντως αλήθεια, πρόσθεσε γελώντας.
Αυτή την αντίδραση της Πιλάι απαθανάτισε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ και ανέβασε το βίντεο στο Χ.
«Το τελευταίο πράγμα που έκανα ήταν να υποβάλω την έκθεση για τη Γάζα, στην οποία χαρακτηρίζω τα όσα συμβαίνουν εκεί γενοκτονία», σημείωσε η Πιλάι.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά ΔΠΔ
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε σήμερα, Παρασκευή, «βαθιά λυπηρή» την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να λάβει «κάθε αναγκαίο μέτρο», ώστε το Δικαστήριο να συνεχίσει το έργο του.
«Η ΕΕ υπήρξε σταθερός υποστηρικτής του ΔΠΔ. Είναι βαθιά λυπηρό ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επιβάλουν κυρώσεις», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΕΕ διαβεβαιώνει ότι θα συνεργαστεί στενά με το Δικαστήριο, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά, και ότι παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με τα 125 κράτη μέρη του Καταστατικού της Ρώμης, για τη διαφύλαξη και τον σεβασμό της ανεξαρτησίας του.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, καθώς προβλέπεται εξάμηνη περίοδος μέχρι την εφαρμογή των μέτρων, «υπάρχει χώρος για διάλογο». Η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο, ώστε το Δικαστήριο να μπορεί να ασκεί το έργο του όσον αφορά τη διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, αλλά και να προστατευθούν τα συμφέροντα των ευρωπαίων επιχειρηματιών στην ενιαία αγορά.
Μέσω του λογαριασμού του στο X, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, τόνισε ότι «η διεθνής δικαιοσύνη πρέπει να τύχει υπεράσπισης. Δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη χωρίς λογοδοσία». Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα αναλύσει προσεκτικά την κατάσταση και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του Δικαστηρίου, ενώ η απόφαση των ΗΠΑ να καθυστερήσει την έναρξη ισχύος των μέτρων αποτελεί «ευκαιρία για διάλογο». Η ΕΕ, κατέληξε, θα συνεχίσει να στηρίζει το ΔΠΔ και το σύστημα του Καταστατικού της Ρώμης με πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά και πρακτικά μέσα.
Στο οπλοστάσιο της ΕΕ υπάρχει η ενεργοποίηση του λεγόμενου μηχανισμού φραγής, ο οποίος απαγορεύει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τις αμερικανικές κυρώσεις, «ενεργά ή με σκόπιμη παράλειψη», και θα μπορούσε να αμβλύνει μέρος των επιπτώσεων.
Την ανακοίνωση των μέτρων έκανε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, λίγο μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στη Νοτιοαφρικανή Νάβι Πιλάι, πρώην δικαστή του ΔΠΔ, ενώ αναφέρεται ότι η απόφαση είχε ληφθεί πολύ πριν την ανακοίνωση του Νόμπελ. Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί το Δικαστήριο για πολιτική μεροληψία και για άδικη στοχοποίηση Αμερικανών και Ισραηλινών για εικαζόμενα εγκλήματα πολέμου. Οι κυρώσεις προβλέπουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ΔΠΔ στις ΗΠΑ, ενώ δίνουν στις αμερικανικές εταιρείες και στα φυσικά πρόσωπα προθεσμία έξι μηνών για να τερματίσουν τις συναλλαγές τους με το Δικαστήριο.
«Θα απαγορεύσουμε τις συναλλαγές με αυτό το αδιάφορο δικαστήριο, αποκόπτοντας τους πόρους του και υπονομεύοντας την ικανότητά του να λειτουργεί εναντίον μας», δήλωσε ο Ρούμπιο σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός δεν υπόκεινται στη δικαιοδοσία αυτού του πλαστού ΔΠΔ», πρόσθεσε.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, εις βάρος του οποίου το ΔΠΔ έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για εικαζόμενα εγκλήματα στη Γάζα, χαιρέτισε τις αμερικανικές κυρώσεις. Το γραφείο του υποστήριξε στο X ότι «το ΔΠΔ δεν είναι δικαστήριο, αλλά πολιτικό όργανο που αποτελεί θανάσιμη απειλή για τις νομοταγείς δημοκρατίες παγκοσμίως και για την ίδια την ιδέα της εθνικής κυριαρχίας
Πηγή: Πρώτο Θέμα/ΚΥΠΕ











