powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το καλώδιο Ελλάδας και Κύπρου μπορεί και πρέπει να προχωρήσει - «Καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Σαφές μήνυμα ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου μπορεί να προχωρήσει χωρίς καμία υποχώρηση στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας παράλληλα τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στην αμερικανική στήριξη του έργου μετά την επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για τις επιχειρησιακές πτυχές του καλωδίου, επιμένοντας ωστόσο ότι υπάρχει δρόμος για την υλοποίησή του.

«Δεν θέλω να επανέλθω σε καμία επιχειρησιακή λεπτομέρεια για το θέμα αυτό, γιατί είναι πολύ λεπτό. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο το καλώδιο μπορεί και πρέπει να προχωρήσει χωρίς να κάνουμε απολύτως καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη θέση της Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τα έργα διασυνδεσιμότητας, με το συγκεκριμένο καλώδιο να έχει προοπτική επέκτασης μέχρι το Ισραήλ.

«Το έργο αυτό δεν είναι πια ένα ελληνοκυπριακό έργο, είναι ένα ευρωπαϊκό έργο», τόνισε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κάσο αφορούσε αποκλειστικά δραστηριότητα εντός των χωρικών υδάτων.

Ρούμπιο: Η επίσκεψη με το ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα

Στην αποτίμηση της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος όχι μόνο σε όσα συμφωνήθηκαν, αλλά και στον ίδιο τον συμβολισμό της παρουσίας του στην Αθήνα.

«Ο κύριος Ρούμπιο δεν ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους διαλόγους», παρατήρησε, υπενθυμίζοντας ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας–Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η επίσκεψη επιβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, οι οποίες πλέον ξεπερνούν το παραδοσιακό πεδίο της άμυνας και επεκτείνονται στην ενέργεια, τις διασυνδέσεις και τις επενδύσεις.

«Αναμφίβολα το αποτύπωμα ήταν θετικό», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο Μάρκο Ρούμπιο ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως αναντικατάστατου στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια περιοχή που δοκιμάζεται από έντονη γεωπολιτική αναταραχή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην εικόνα της επίσκεψης, με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών να μιλά στην Πνύκα, έχοντας στο φόντο την Ακρόπολη.

«Πολλές φορές και οι εικόνες μιλούν από μόνες τους», σχολίασε, συνδέοντας τον υψηλό συμβολισμό με τη διεθνή προβολή της επίσκεψης και την επιβεβαίωση της στενής αμυντικής συνεργασίας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μελλοντικής υποψηφιότητας του Μάρκο Ρούμπιο για την αμερικανική προεδρία, απέφυγε οποιαδήποτε πρόβλεψη, χαρακτηρίζοντάς το προσωπική επιλογή του Αμερικανού πολιτικού. Εξήρε, πάντως, την προσωπική σχέση των δύο υπουργών Εξωτερικών και την προετοιμασία της επίσκεψης από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και το επιτελείο του.

Πηγή: newmoney.gr