powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Πέντε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις πανεπιστημιακές κλινικές-«Επί της αρχής υπάρχει σύγκλιση απόψεων»

Σε πέντε αλλαγές προχώρησε το Υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο για τις Πανεπιστημιακές Κλινικές, το οποίο τέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας υπό τη νέα της σύνθεση.

Οι διαβουλεύσεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα ανάμεσα στους εμπλεκομένους με το Υπουργείο Υγείας φαίνεται πως λειτούργησε ως ένα βαθμό και αφού κατατεθεί το αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου, αναμένεται να διαφανεί εάν αυτές οι συγκλίσεις έχουν επιλυθεί. 

Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας, Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, ανέφερε πως, μετά τις διαβουλεύσεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο αποφάσισε να κάνει ορισμένες αναπροσαρμογές στο νομοσχέδιο, με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.

Σημείωσε πως «η δημιουργία και διατήρηση της προπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης αποτελεί εθνική ανάγκη. Τα νοσηλευτήρια αποτελούν υποδομές εθνικής σημασίας και η συνεργασία μεταξύ τους θα πρέπει να έχει σκοπό την ασφαλέστερη και γρήγορη φροντίδα για τον ασθενή. Θα ρυθμίσει τη λειτουργία των ιατρικών κλινικών και να δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο για πανεπιστημιακές κλινικές και νοσηλευτήρια».

Σημείωσε πως «δεν θέλουμε να επιλύσουμε τη διαφορά πανεπιστημίων και γιατρών, αλλά να καλύψουμε ένα θεσμικό κενό και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο στο οποίο θα συνυπάρχουν με ασφάλεια. Από τον νέο γύρο διαβουλεύσεων διαφάνηκε ότι οι απόψεις διαφέρουν, όμως επί της αρχής υπάρχει μεγάλη σύγκλιση. Οι συντεχνίες των γιατρών δεν είναι εναντίον της πανεπιστημιακής κλινικής, ο ΟΚΥπΥ υποστηρίζει τη συνεργασία με τις πανεπιστημιακές κλινικές, οι πανεπιστημιακές κλινικές συμφωνούν και η ΟΣΑΚ ζητά να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς καμία καθυστέρηση».

Παράλληλα, ο κ. Χαραλαμπίδης παρουσίασε τις πέντε βασικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε.

Συγκεκριμένα, η πρώτη αλλαγή αφορά τη συνολική διοικητική και κλινική διαχείριση ενός νοσηλευτηρίου, η οποία πρέπει να παραμένει στον φορέα που έχει κατά νόμο την ευθύνη λειτουργίας του. Διευκρίνισε πως «η πανεπιστημιακή κλινική πρέπει να διαθέτει πραγματική ακαδημαϊκή και κλινική υπόσταση, χωρίς όμως να δημιουργείται ένα παράλληλο νοσοκομείο μέσα στο νοσοκομείο».

Η δεύτερη αλλαγή, όπως τόνισε, αφορά τους σαφείς ρόλους και ευθύνες, εξηγώντας πως «το πανεπιστήμιο θα έχει την ακαδημαϊκή ευθύνη, το νοσηλευτήριο την ευθύνη λειτουργίας και κλινικής διαχείρισης, ενώ κάθε γιατρός θα διατηρεί την επαγγελματική ευθύνη που του αναλογεί. Όλα αυτά θα πρέπει να καθορίζονται μέσα από σαφές και δεσμευτικό πλαίσιο, ώστε να αποφεύγονται οι γκρίζες ζώνες».

Η τρίτη αλλαγή αφορά τις συμφωνίες πανεπιστημίων και νοσηλευτηρίων, με τον κ. Χαραλαμπίδη να επισημαίνει πως «οι συμφωνίες συνεργασίας πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά ελάχιστο περιεχόμενο, το οποίο θα καλύπτει ζητήματα στελέχωσης, ωραρίων, εφημεριών, χρήσης υποδομών, οικονομικού κόστους, ασφάλισης, έρευνας, διαχείρισης δεδομένων και επίλυσης διαφορών».

Η τέταρτη αλλαγή έχει να κάνει με τα ενιαία κριτήρια και τις μεταβατικές διατάξεις, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να ισχύουν αντικειμενικά και ελέγξιμα κριτήρια ποιότητας για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι μεταβατικές διατάξεις δεν πρέπει να οδηγήσουν σε παγίωση μόνιμων προνομίων. Όπου υπάρχουν ήδη ώριμες δομές, αυτές θα πρέπει να αξιολογούνται με τα ίδια ουσιαστικά κριτήρια που θα ισχύουν για όλους, με στόχο την πλήρη πιστοποίησή τους».

Πέμπτη και τελευταία αλλαγή στο νομοσχέδιο αφορά τα δικαιώματα των ασθενών, με τον κ. Χαραλαμπίδη να επισημαίνει πως «η προστασία των ασθενών πρέπει να κατοχυρώνεται ρητά στη νομοθεσία και όχι μόνο στο προοίμιό της. Προβλέπεται ενημέρωση και συναίνεση στο πλαίσιο της κλινικής εκπαίδευσης, προστασία της ιδιωτικότητας και δυνατότητα άρνησης συμμετοχής χωρίς οποιαδήποτε επίπτωση στην ποιότητα ή τη συνέχεια της φροντίδας. Ζητούμενο είναι επίσης η ουσιαστική συμμετοχή των οργανωμένων ασθενών στην παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου».

Σε ερώτηση των βουλευτών της Βουλής αν θα πρέπει να αποσυρθεί το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου και να επανακατατεθεί, αφού εξεταστεί από τη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Χαραλαμπίδης διευκρίνισε πως «κατά τη δική μου αντίληψη δεν χρειάζεται να αποσυρθεί, ούτε είναι σε τέτοια έκταση που να πρέπει να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις με τη Νομική Υπηρεσία. Οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν δει τις αλλαγές ακόμη, αλλά θα τις δουν μόλις κατατεθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα μάχη στη Βουλή για τις πανεπιστημιακές κλινικές-Οι διαφωνίες που κρατούν πίσω το νομοσχέδιο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ