powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Μέσω διαλόγου ψάχνουν λύσεις για τις αρμοδιότητες Παπαγεωργίου Υφ. Πολιτισμού και ΠΑΣΥΔΥ-Βολές ΑΚΕΛ για «one man show»

Σε διάλογο με την ΠΑΣΥΔΥ είναι το Υφυπουργείο Πολιτισμού για συζήτηση όλων των θεμάτων που προέκυψαν με τις αρμοδιότητες του Γενικού Διευθυντή του, με αφορμή και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για δυσλειτουργίες, τη διαμαρτυρία εργαζομένων και καλλιτεχνών αλλά και τη συλλογή υπογραφών.

Αυτό ανέφερε, την Τετάρτη, η αρμόδια Υφυπουργός, Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα, ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, σημειώνοντας ότι "είμαστε σε καλό δρόμο και είμαι αισιόδοξη ότι θα βρούμε λύση".

Η κ. Παπαέλληνα είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής τα οποία έθεσαν ενώπιον της πολλά ζητήματα, εκτός από τις αρμοδιότητες του ΓΔ, όπως το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη, τα έργα στο Κυπριακό Μουσείο, την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, το θέμα του Ριάλτο, το σχέδιο ΘΕΜΕΛΗ, τα στέγαστρα στα ψηφιδωτά Πάφου, το θεσμό ΛΑΡΝΑΚΑ 2030 και την κάρτα πολιτισμού για νέους.

Διάλογος με ΠΑΣΥΔΥ, νομοσχέδιο για καθεστώς καλλιτέχνη

Η Υφυπουργός δεσμεύτηκε ενώπιον των μελών να απαντήσει γραπτώς και με λεπτομέρεια σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν. Αναφέρθηκε ακροθιγώς σε κάποια από τα σημεία που τέθηκαν όπως τις αρμοδιότητες του ΓΔ, αναφέροντας ότι βγήκαν προς τα έξω και κάποια ζητήματα που αφορούν και προσωπικά δεδομένα αλλά "χωρίς να θεωρηθεί ότι αποφεύγω να απαντήσω, είμαστε σε επαφές με ΠΑΣΥΔΥ τώρα που μιλάμε και νιώθω προσωπικά και είμαι αισιόδοξη για λύση".

Είπε επίσης ότι στόχος είναι να συνεχιστεί η διαχρονική και γόνιμη συνεργασία με τη Βουλή, προς όφελος του συλλογικού καλού στο θέμα του πολιτισμού, προσθέτοντας ότι είναι κοινή η προσήλωση για πολιτικές που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

"Θέλουμε ένα πολιτισμό ζωντανό και εξωστρεφή, προσβάσιμο σε όλους", είπε.

Για το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη είπε ότι ως το τέλος του έτους θα κατατεθεί στη Βουλή. Ανέφερε ότι έγινε πρόσφατα άλλη μια συνάντηση στην οποία προσκλήθηκαν εμπειρογνώμονες, καταγράφηκαν οι ανησυχίες των εμπλεκομένων και αποστάληκε στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο και θα ενημερώσει για θέματα των αρμοδιοτήτων του και το συνταξιοδοτικό. Η Υφυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι "είμαστε σε καλό δρόμο".

Εξάλλου σε τοποθέτηση μετά τη συνεδρίαση είπε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού και των δημιουργών και πως συνεχίζεται η συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς και τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών και υλοποιούνται χορηγικά προγράμματα για τη στήριξη και ενδυνάμωση της σύγχρονης κυπριακής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η κ. Παπαέλληνα είπε ότι προχωρά και η αναβάθμιση μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, η προώθηση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου και δράσεις για την Κυπριακή Χειροτεχνία και το Κρατικό Αρχείο. Είπε εξάλλου ότι μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες χώρες, πολιτιστικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς, επιδίωξη είναι η δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας και συνεργασίας, αξιοποιώντας τον πολιτισμό ως κοινό πεδίο διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης.

Το Κυπριακό Μουσείο και το Αμφιθέατρο, οι τοποθετήσεις Εφόρου και ΓΔ

Για το νέο Μουσείο η Έφορος, που ήταν παρούσα στην συνεδρίαση, είπε ότι η ενημέρωση από τα Δημόσια 'Εργα είναι ότι το κατασκευαστικό κομμάτι θα είναι έτοιμο στις 3 Φεβρουαρίου το 2027, αλλά δεν θα παραδοθεί πριν το 2028. Σε ό,τι αφορά το αμφιθέατρο του Μουσείου και την επισήμανση Βουλευτών ότι πρέπει να ολοκληρωθεί μαζί με το Μουσείο για θέμα κόστους, λέχθηκε ότι το θέμα "στάλωσε στο Υπουργείο Οικονομικών".

Ο ΓΔ του Υφυπουργείου, Γιώργος Παπαγεωργίου, απάντησε σε τοποθετήσεις για το ΛΑΡΝΑΚΑ 2030, λέγοντας ότι υπάρχει ένα κόστος δέκα εκατομμυρίων και γίνονται συζητήσεις για να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες. Για την κάρτα νέων είπε ότι η αρχική σύμβαση δεν στήθηκε σωστά και πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις για επέκταση ηλικιακή και για περισσότερες εκδηλώσεις. Απαντήσεις έδωσε και για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη λέγοντας ότι έγινε συμφωνία με το ΕΚΠΑ για συνύπαρξη στο χώρο και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία σχεδιασμού.

Ο κ. Παπαγεωργίου τοποθετήθηκε και σε παρατηρήσεις Βουλευτών ότι μετέβη στην EXPO Bελιγραδίου και ότι απέρριψε πρόταση για πρόγραμμα jazz κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ. Είπε ότι πήγε στο Βελιγράδι με απόφαση του Υπουργικού και σε όπερα στη Βερόνα, με φορείς της Πάφου και της Συμφωνικής Ορχήστρας, για να εξετάσουν τρόπους αναβάθμισης της Όπερας Πάφου. Για το πρόγραμμα jazz  είπε ότι απέρριψε πρόταση γιατί είχαν μπει συγκεκριμένα κριτήρια για προώθηση της Κύπρου στην προεδρία και διερωτήθηκε τι σχέση έχει η jazz με την Κύπρο.

Τα στέγαστρα στα ψηφιδωτά Πάφου

Σε σχέση με τα στέγαστρα στσα ψηφιδωτά Πάφου, η Έφορος Μνημείων σημείωσε ότι οι προσπάθειες δεν καρποφόρησαν γιατί προκύπτουν και τεχνικά και νομικά ζητήματα και "το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή τη στιγμή". Για την ιστορία να λεχθεί ότι το ζήτημα χρονολογείται εδώ και δύο δεκαετίες περίπου και ότι έγινε διαγωνισμός από ιδιωτική εταιρεία, το κράτος δεν επωμίσθηκε οποιαδήποτε δαπάνη, αλλά το έργο παραμένει στον αέρα. Η 'Εφορος είπε ότι το έργο είναι προτεραιότητα, αλλά πρέπει να γίνουν όλα μέσα από νόμιμες διαδικασίες.

Τα ψηφιδωτά είναι μέρος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Τοποθετήσεις Βουλευτών 

Εντός της αίθουσας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ζήτησε απαντήσεις για τον πολιτισμό στα σχολεία, τα στέγαστρα στην Πάφο, τον πολιτισμό στην ύπαιθρο και τη δικοινοτική πολιτιστική συνεργασία.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση εξέφρασε την ελπίδα να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη ενώ για το νέο Μουσείο είπε ότι απ' ότι φαίνεται θα δεχθεί κόσμο το 2030. Ιδιαίτερα έντονος ήταν για το θέμα των στεγάστρων στα ψηφιδωτά Πάφου, θέμα, είπε, το οποίο αναδείκνυε από τότε που ήταν Δημοτικός Σύμβουλος.

"Τα ψηφιδωτά είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Είναι μοναδικής αξίας, αφού είναι κάτω από την προστασία της UNESCO και αναμένουμε προστασία εδώ και τόσα χρόνια", ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, έθεσε ερωτήματα για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, τα σχολεία-πρεσβευτές πολιτισμού, την πολιτιστική αποκέντρωση, την κάρτα πολιτισμού για νέους και τα θέματα δυσλειτουργίας στο Υφυπουργείο, που ήταν στην επικαιρότητα.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση ο κ. Αλαμπρίτης εξέφρασε την ελπίδα να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη γιατί ο κόσμος του πολιτισμού ανησυχεί και οφείλουμε να τον διασφαλίσουμε. 

Αναφέρθηκε και στην πολιτιστική αποκέντρωση, λέγοντας ότι ο πολιτισμός πρέπει να αφορά όλες τις απομακρυσμένες κοινότητες και να φτάνει παντού. "Ο πολιτισμός για τον Δημοκρατικό Συναγερμό ήταν και είναι προτεραιότητα. Αγωνιστήκαμε για την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους σχεδιασμούς του", είπε. Τόνισε επίσης την ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μιχάλης Κουνούνης, ζήτησε να μάθει που βρίσκεται το ζήτημα του ΡΙΑΛΤΟ και το αν θα περιέλθει υπό την αρμοδιότητα του Δήμου Λεμεσού, λέγοντας ότι "ακούμε ότι διαφωνεί ο Γενικός Διευθυντής και θέλει να παραμείνει στο Υφυπουργείο ενώ όλοι οι φορείς θέλουν να πάει στη Λεμεσό".

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νικολέτα Κωνσταντίνου, ζήτησε να μάθει τους σχεδιασμούς για το πολιτιστικό πάρκο Αχέλειας και έθεσε την ανάγκη να υπάρξει ένα ενιαίο πολιτιστικό σχέδιο για την Πάφο που να αναδεικνύει καλύτερα τις αρχαιότητες της πόλης.

Από το ΑΚΕΛ ο Βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης ήταν πολύ έντονος κάνοντας λόγο για μια κατάσταση στο χώρο του πολιτισμού που είναι ''μαύρη και άραχνη''. Είπε ότι από τον προϋπολογισμό μόνο το 0,6% πάει στον πολιτισμό και έψεξε το γεγονός ότι δεν τηρούνται, όπως φαίνεται τα χρονοδιαγράμματα για το νέο Μουσείο. 

Επέκρινε επίσης τους χειρισμούς του ΓΔ, λέγοντας ότι καταγγέλλεται για "εκφοβιστική και εκδικητική συμπεριφορά και αναποτελεσματικό τρόπο διοίκησης".

"Υπάρχει ο ελέφαντας στο δωμάτιο και μπορεί να μην αρέσουν αυτά που θα πούμε αλλά οφείλει η κατάσταση να καθαρίσει", είπε.

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι άρχισε διάλογος με την ΠΑΣΥΔΥ, γιατί φαίνεται ότι αναγνωρίζεται το πρόβλημα, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να περιοριστεί ο ΓΔ στα καθήκοντά του και να μην μετατρέπει την κατάσταση σε ''one man show''.

Μίλησε για προσπάθειες "εκφοβισμού, υπέρβαση καθήκοντος και εξουσίας, εμπλοκή στο κομμάτι της δουλειάς άλλων λειτουργών, παρεμβάσεις οι οποίες φωτογραφίζουν ρουσφετολογικές διαχειρίσεις".

"Ελπίζουμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η Υφυπουργός θα λάβει πρωτοβουλίες για να διορθωθεί και να συσταριστεί όλη αυτή η κατάσταση. Πρέπει να σταματήσει η αυθαιρεσία, να σταματήσουν οι τακτικές εκφοβισμού και ρουσφετιού. Ο καθένας να κάμνει τη δουλειά του στο Υφυπουργείο. Αν δεν διορθωθεί η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Υφυπουργείο, πάλι ξέρετε ότι θα θυματοποιηθεί ο πιο αδύναμος κρίκος", είπε.

H Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αναστασία Χάσικου, είπε ότι πρέπει να δοθεί πληροφόρηση σε σχέση με τις διαμαρτυρίες του προσωπικού για τις δυσλειτουργίες στο Υφυπουργείο άν και, πρόσθεσε, μας λέχθηκε ότι το θέμα είναι λήξαν. Ζήτησε επίσης να μάθει που βρίσκεται το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη, λέγοντας ότι πρέπει να μπουν χρονοδιαγράμματα.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ζήτησε να μάθει αν θα επεκταθεί η κάρτα πολιτισμού και τι γίνεται με το αμφιθέατρο στο νέο μουσείο αν δηλαδή θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των έργων ή στη διάρκειά τους για σκοπούς μείωσης κόστους. Επίσης ζήτησε να μάθει αν η Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα και η Αγγελόκτιστη στο Κίτι θα ενταχθούν στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ και τι γίνεται με το έργο για δημιουργία δραματικής σχολής ΘΟΚ.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Πόλης Ανωγυριάτης, ζήτησε να πληροφορηθεί για το σχέδιο ΘΕΜΕΛΗ θέτοντας θέμα διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης στη χρηματοδότηση από μικρά και μεγάλα θεατρικά σχήματα.

Από το ΑΛΜΑ ο Πρόεδρος και Βουλευτής του Οδυσσέας Μιχαηλίδης ρώτησε αν το Υφυπουργείο προτίθεται να παρέμβει προς τα Δημόσια 'Εργα ώστε να αλλάξει το πλάνο και το αμφιθέατρο να κατασκευαστεί μαζί με το νέο Μουσείο και όχι μετά. Αναφέρθηκε και αυτό στις χορηγίες του ΘΕΜΕΛΗ και στο νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη. Ζήτησε επίσης να μάθει αν η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας λειτουργεί στην ολότητά της ή αν κάποια τμήματα έκλεισαν ή υπολειτουργούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ