powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Χαμηλότερα από τον πήχη των προσδοκιών το αποτέλεσμα της Νέας Υόρκης με ροκάνισμα χρόνου από τους Τούρκους και blame game από Ερχιουρμάν

Χαμηλότερα από τον πήχη των όποιων προσδοκιών για πρόοδο στο Κυπριακό που θα άνοιγε τον δρόμο για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης προς ανακοίνωση έναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, πέρασαν οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν την τελευταία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Παρά την εποικοδομητική στάση και προσέγγιση που επιδείχθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη μέσα και από την παρουσίαση των 19 νέων ιδεών του για πρόοδο επί των τριών παραμέτρων που θέτει ως προϋπόθεση για να συγκαλέσει την πενταμερή ο Αντόνιο Γκουτέρες (σ.σ. ΜΟΕ, μεθοδολογία και ουσία), η τουρκική πλευρά αρνήθηκε την πραγματοποίηση καν τριμερούς στη Νέα Υόρκη, προτάσσοντας το επιχείρημα πως δεν υπήρξε καμία πρόοδος και σπεύδοντας να αποδώσει την ευθύνη για τούτο στην ε/κ πλευρά.

Ξεκινώντας ένα blame game και προσπερνώντας επιδεικτικά και προκλητικά το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν εκείνος που εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη με ένα αμανέ ουδόλως υποβοηθητικό για τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Τον αμανέ της «λύσης» δύο κρατών.

Μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, και εκκρεμούσας της συνάντησης που είχε χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Ερχιουρμάν ο Αντόνιο Γκουτέρες, από πλευράς Ηνωμένων Εθνών δεν είχε υπάρξει οποιαδήποτε τοποθέτηση που να δείχνει τον προσανατολισμό και το στίγμα πορείας του γενικού γραμματέα αναφορικά με τα επόμενά του βήματα.

Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Γκουτέρες να παραμένει βαθιά στοχοπροσηλωμένος στην προσπάθειά του για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου οπόταν και ολοκληρώνεται η θητεία του, κάτι που ενδεχομένως συνηγορεί προς την κατεύθυνση πως δεν θα παραδώσει τα όπλα και ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατό περιθώριο για να καταστεί εφικτή μέχρι τότε η πραγματοποίηση πενταμερούς, παρόλο που τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και παρά το ότι τα δείγματα γραφής της τουρκικής πλευράς δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για θετικές εξελίξεις.

Ενδεικτική υπήρξε η προσπάθεια του Τουφάν Ερχιουρμάν να δικαιολογήσει την άρνησή του για τριμερή, παρά την περί τούτου επιθυμία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, σπεύδοντας από την Νέα Υόρκη να αρχίσει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών για την μηδενική πρόοδο, την οποία και ανέδειξε ως τον λόγο για τον οποίο αρνήθηκε την συνάντηση δύο συν ένα.  

Ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίστηκε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επαρκής προετοιμασία που να επιτρέπει, είτε την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης είτε ακόμη και την σύγκληση της πενταμερούς διάσκεψης που επιθυμεί ο Αντόνιο Γκουτέρες να πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ έσπευσε περαιτέρω να δημιουργήσει αρνητικές για την ε/κ πλευρά εντυπώσεις.

Υποστήριξε συγκεκριμένα πως ρώτησε την προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεσμεύτηκε  για ουσιαστική πρόοδο, χωρίς να λάβει –όπως είπε- θετική απάντηση. Ενώ μιλώντας εκ μέρους της κ. Ολγκίν, ανέφερε πως η αξιολόγησή της ως προς το αν έχει επιτευχθεί πρόοδος ήταν αρνητική.

«Η πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπήρχε λόγος και βάση για μια τέτοια συνάντηση και εμείς την απορρίψαμε. Δεν πέσαμε σε αυτό το παιχνίδι. Ο γενικός γραμματέας και η απεσταλμένη του είδαν ότι δεν υπήρχε πρόοδος, ούτε πρόθεση για πρόοδο. Δεν πραγματοποιούμε συναντήσεις για χάρη των συναντήσεων», ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης, χωρίς φυσικά να παραδέχεται οποιοδήποτε μερίδιο ευθύνης για την μη επίτευξη προόδου για τον ίδιο και την Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φορτώνει σε Χριστοδουλίδη την μηδενική πρόοδο στη Νέα Υόρκη και επικαλείται την Ολγκίν ο Ερχιουρμάν-«Γι’ αυτό απορρίψαμε την τριμερή»

Και όλα αυτά, την ώρα που οι νέες ιδέες του Προέδρου Χριστοδουλίδη αναγνωρίζεται από τον Αντόνιο Γκουτέρες ότι μπορούν να αποτελέσουν πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί πρόοδος, αλλά και την ώρα που είναι η τουρκική πλευρά η οποία κατά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα στην Κύπρο το περασμένο καλοκαίρι, είχε απορρίψει νέα πρόταση που είχε υποβάλει ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού για τα οδοφράγματα και η οποία από την ε/κ είχε γίνει αποδεκτή.

Ενδεικτική υπήρξε η δήλωση/ανάγνωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι η τουρκική πλευρά βρίσκεται σε αδύναμη θέση, αφού -όπως επισήμανε- αρνήθηκε μια συνάντηση η οποία στόχο είχε να συζητηθούν οι προοπτικές στη βάση των νέων ιδεών που έγιναν θετικά αποδεκτές από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Ξεχωριστής αξίας για την επόμενη μέρα υπήρξε η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι από την συνάντηση που είχε με τους μόνιμους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποκόμισε το συμπέρασμα ότι με την αλλαγή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ τον προσεχή Δεκέμβριο, τόσο η βάση του Κυπριακού όσο και το διαπραγματευτικό κεκτημένο δεν πρόκειται να χαθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα δύο σημαντικά δεδομένα που κρατά από τη Νέα Υόρκη για Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης-«Σε αδύναμη θέση η τουρκική πλευρά»

Ουσιαστικά, όπως φαίνεται, η ελληνοκυπριακή πλευρά διακρίνει μια προσπάθεια από πλευράς Άγκυρας και κατεχομένων για αρνητική προσέγγιση, ώστε να ροκανίσουν τον χρόνο μέχρι και το τέλος της θητείας του Αντόνιο Γκουτέρες, θεωρώντας ενδεχομένως ότι με κάποιο άλλο γενικό γραμματέα θα μπορέσουν να κερδίσουν περισσότερα. 

Είναι γι’ αυτό που η Λευκωσία έχει στραμμένο το βλέμμα της και στους πιθανούς διαδόχους του Αντόνιο Γκουτέρες, χτίζοντας μαζί τους γέφυρες επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στο περιθώριο τη γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκε με δύο υποψήφιους για την θέση και συγκεκριμένα την Ρεμπέκα Γκρίνσπαν και τον Ραφαέλ Γκρόσι.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έγιναν επαφές με δύο εκ των υποψηφίων για τη διαδοχή του Αντόνιο Γκουτέρες στη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, με την επαφή με τον πρώτο υποψήφιο να έχει λάβει χώρα κατά την περσινή γενική συνέλευση του οργανισμού, ενώ πριν από λίγες ημέρες υπουργός της Κυβέρνησης είχε συνάντηση με τον δεύτερο υποψήφιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ