Συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώθηκαν την Τετάρτη στη Μαδρίτη όταν εκατοντάδες άνθρωποι προσπάθησαν να αποτρέψουν την έξωση μιας 87χρονης γυναίκας με αναπηρία.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το διαμέρισμα της Μαρικάρμεν στη συνοικία Ρετίρο από την προηγούμενη νύχτα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την τέταρτη απόπειρα εκτέλεσης της έξωσης, αναφέρει ο Guardian.
Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν ακτιβιστές από τις ενώσεις ενοικιαστών της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, καθώς και διασημότητες, όπως ο ηθοποιός Κάρλος Μπαρδέμ και η τραγουδίστρια και ηθοποιός Άνα Μπελέν.
Μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές φώναζαν «η σοφίτα της Αγιούσο για τη Μαρικάρμεν», αναφερόμενοι στο σκάνδαλο που αφορά τη φερόμενη αγορά, με δημόσια χρήματα, ενός διαμερίσματος αξίας 6,3 εκατ. ευρώ από την περιφερειάρχη της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως προσωρινό γραφείο.
VIDEO | Maricarmen, desahuciada a los 87 años. pic.twitter.com/q8kj3pWpCT
— EFE Noticias (@EFEnoticias) September 23, 2026
ÚLTIMA HORA 🔴
— RTVE Noticias (@rtvenoticias) September 23, 2026
El apoyo vecinal no logra impedir que un fondo de inversión desahucie a Maricarmen, de 87 años, de su piso en Madrid https://t.co/bBIRT24lKb pic.twitter.com/hnrmG6ffu5
La policía desaloja a manifestantes que intentan impedir el desahucio de Maricarmen, entre ellos Inés Hernand, mientras el Sindicato de Inquilinas negocia una prórroga a la que se niega el fondo.
— EL PAÍS (@el_pais) September 23, 2026
📷 Sergio Aires Machadohttps://t.co/jUFGdIaN8t pic.twitter.com/QbHu20n1Pu
La brutalidad policial del régimen español para desahuciar a Maricarmen, una mujer con 87 años, de la casa de donde vive desde hace más de 70 años para que un fondo buitre convierta su casa en piso turístico.
— Daniel Mayakovski (@DaniMayakovski) September 23, 2026
Servir y proteger, servir al capital y proteger a los fondos buitres,… https://t.co/4x1uaCuoao pic.twitter.com/QxONxSBm1d
🔴El fondo propietario de la vivienda de Maricarmen no acepta la oferta de alquiler y por tanto se va a proceder al desalojo. #LaHora23S pic.twitter.com/aikqCjsUF4
— La Hora de La 1 (@LaHoraTVE) September 23, 2026
Η αρχική σύμβαση του 1956 για το διαμέρισμα ήταν στο όνομα του πατέρα της Μαρικάρμεν. Όταν πέθανε, το διαμέρισμα πέρασε στη σύζυγό του, και μετά το θάνατό της το 2008, υπομισθώθηκε στη Μαρικάρμεν. Οι ιδιοκτήτες, η Urbagestión SL, υποστήριξαν με επιτυχία στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι αυτή η υπομίσθωση ήταν άκυρη και ότι η σύμβαση δεν ίσχυε πλέον.
Όταν εταιρεία αγόρασε το κτίριο στο οποίο η Μαρικάρμεν ζούσε εδώ και 71 χρόνια, της προσφέρθηκε η δυνατότητα να αγοράσει το διαμέρισμά της έναντι 247.000 ευρώ, ένα τεράστιο ποσό για τη γυναίκα.
Στη συνέχεια, αύξησε το ενοίκιό της από 500 σε 1.650 ευρώ το μήνα, ενώ η σύνταξή της φτάνει τα 1.350 ευρώ. Διακεκριμένος συγγραφέας που θέλησε να μείνει ανώνυμος προσφέρθηκε να καλύψει τα 1.150 της διαφοράς, αλλά η προσφορά του αγνοήθηκε.
Σε ένα βίντεο που μαγνητοσκόπησε πριν από την έξωσή της, η Μαρικάρμεν, με δάκρυα στα μάτια, είπε: «Καλημέρα σε όλους, σας ευχαριστώ για τη δράση που αναλαμβάνετε, περνώντας όλη τη νύχτα στο δρόμο. Σας παρακαλώ, συνεχίστε, αλλά μην βλάψετε ο ένας τον άλλον. Αυτό πρέπει να γίνει ειρηνικά.
» Ακόμα ακούω όλο τον θόρυβό σας. Μια αγκαλιά σε όλους και σε όλους όσους με στηρίζουν σε αυτόν τον σκληρό αγώνα ενάντια σε κάποιον που θέλει να βγάλει λεφτά, αλλά που δεν πρέπει να ξεχνάει ότι έχει γονείς και ότι μια μέρα μπορεί να βρεθεί στη θέση που, δυστυχώς, βρίσκομαι εγώ.»
Φέτος έχουν γίνει 4.000 εξώσεις στην Ισπανία.
Πηγή: Πρώτο Θέμα











