Την πεποίθηση που και αμέσως μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχε εκφράσει, πως η ΕΔΕΚ για πάρα πολλούς λόγους άξιζε να βρίσκεται στη Βουλή, επανάλαβε υποδεχόμενος στο Προεδρικό την νέα πρόεδρο του κινήματος Σοφία Χριστοδούλου Μακρή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Νίκος Χριστοδουλίδης και Σοφία Χριστοδούλου Μακρή συναντήθηκαν υπό πρίσμα των εσωκομματικών εκλογών του περασμένου Σαββάτου που την έφεραν την κ. Μακρή να αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος και με φόντο, τόσο την συμμετοχή της ΕΔΕΚ στην Κυβέρνηση όσο και ενόψει των αποφάσεων που οι Σοσιαλιστές θα κληθούν κατά τους αμέσως επόμενους μήνες να λάβουν ενόψει τω προεδρικών εκλογών του 2028.
Πλέκοντας το εγκώμιο της ΕΔΕΚ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως το κίνημα είχε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του προεκλογικού του προγράμματος, ειδικότερα στα θέματα κοινωνικής πτυχής που ως κόμμα, όπως σημείωσε, δείχνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία.
Επισημαίνοντας περαιτέρω πως πολλές από τις πολιτικές που υλοποιεί η Κυβέρνηση είναι προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία υπέδειξε πως είναι ιδέες, οι οποίες είχαν προωθηθεί από την ΕΔΕΚ.
«Και πολλά άλλα τα οποία θα υλοποιήσουμε, θα ανακοινώσουμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα, λαμβάνοντας υπόψη και τις σημερινές προκλήσεις, ειδικότερα σε θέματα που αφορούν τη νέα γενιά και αναφέρομαι ειδικότερα στο στεγαστικό που είναι μια μεγάλη πρόκληση», συνέχισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Έχουμε τη δυνατότητα και χαίρομαι που έχουμε την οικονομική δυνατότητα», πρόσθεσε, «να επενδύουμε σημαντικά πέραν των δέκα σχεδίων, με μια επένδυση που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε προς την Σοφία Χριστοδούλου Μακρή ετοιμότητα για συνεργασία και βοήθεια στη νέα προσπάθεια που ξεκινά η ΕΔΕΚ, η οποία, όπως υπογράμμισε, αποτελεί σημαντικό πυλώνα της πολιτικής ζωής της Κύπρου. «Με μια ιστορία, είναι από τα πρώτα κόμματα, μετά το ΑΚΕΛ, είναι το δεύτερο αρχαιότερο κόμμα, από το 1969 ο Βάσος Λυσσαρίδης ίδρυσε το κόμμα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε ειδική αναφορά προέβη αναφορικά με το Κυπριακό, υποδεικνύοντας πως παρόλο που η ΕΔΕΚ δεν συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο λόγω του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών, είναι έτοιμος να έχει και με την νέα ηγέτιδα του κόμματος συχνές επαφές για να την ενημερώνει.
«Είναι ένα θέμα που αφορά την ΕΔΕΚ, αφορά τον κόσμο της ΕΔΕΚ, άρα θα έχουμε τακτικές συναντήσεις για να είσαι πλήρως ενήμερη και να ενημερώνεις και τα συλλογικά όργανα του κόμματος σε σχέση με τις εξελίξεις για το εθνικό μας θέμα που αφορά όλους μας», σημείωσε απευθυνόμενος στην Σοφία Χριστοδούλου Μακρή.
Από την πλευρά της η νέα πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε την στόχευσή της για ένα κόμμα που θα ασχολείται με πιο κοινωνικά ζητήματα, εργασιακά ζητήματα και τα ζητήματα της καθημερινότητας. «Για αυτούς τους λόγους χρειάζεται η ΕΔΕΚ στον τόπο, όχι μόνο για τα ζητήματα Κυπριακού, στα οποία είχατε σημαντικές ανταλλαγές με τους προκατόχους μου», επισήμανε.
Τονίζοντας περαιτέρω πως για την ΕΔΕΚ είναι εξαιρετικά σημαντική η σχέση με την Κυβέρνηση, η πρόεδρος του κόμματος ζήτησε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πιο ενεργό ρόλο για το κόμμα, όχι μόνο για τα ζητήματα του Κυπριακού, αλλά και για ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία σε πιο καθημερινό επίπεδο.
«Δυστυχώς μείναμε εκτός Βουλής για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια. Χρειάζεται η ΕΔΕΚ αυτή την ανανέωση, την επανεκκίνηση. Εκτιμώ ότι ξεκίνησε αυτή η επανεκκίνηση και θέλω να τονίσω ότι η ΕΔΕΚ δεν είναι το 3,3%.
Είναι πολύ περισσότερο, αλλά λόγω κάποιων συγκεκριμένων περιστάσεων, λαθών, παραλείψεων, όπως θέλετε να το να το αποκαλέσουμε, η ΕΔΕΚ σαφέστατα έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό και ήδη βλέπουμε ότι υπάρχει μια επιστροφή στελεχών, που είναι κάτι πάρα πολύ ευχάριστο. Και στόχος μου είναι να μην επιστρέψουν μόνο τα παλιά μας στελέχη, αλλά η ΕΔΕΚ να ξεκινήσει να προσελκύει κόσμο.
Έχουμε και μεγάλο ποσοστό αποχής στην Κύπρο, δυστυχώς, οπότε είναι κάποια άτομα τα οποία μπορούν να εμπνευστούν από αυτή τη νέα προσπάθεια την οποία κάνουμε ως ΕΔΕΚ», κατέληξε στην τοποθέτησή της η Σοφία Χριστοδούλου Μακρή.
Εξάλλου σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης η κ. Χριστοδούλου Μακρή έκανε λόγο για ουσιαστική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και είπε ότι «συμφωνήσαμε σε θεσμοθετημένη συνάντηση μεταξύ ΕΔΕΚ και Προεδρικού». Είπε επίσης ότι κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα καθημερινότητας, θέματα που αφορούν το GSI, το στεγαστικό και το συνταξιοδοτικό.
Πρόσθεσε ότι έγινε μία ενημέρωση για τα ζητήματα του Κυπριακού και πέρα από τις τελευταίες εξελίξεις και ότι «τονίσαμε τη σημασία για εμάς να γίνεται μία ενημέρωση της ΕΔΕΚ είτε πριν είτε μετά το Εθνικό Συμβούλιο και συμφωνήθηκε ότι και αυτό θα γίνεται».
Σημείωσε ότι για την ΕΔΕΚ ύψιστης προτεραιότητας έχουν τα ζητήματα του Κυπριακού, αλλά παράλληλα την ίδια προτεραιότητα πρέπει και θα έχουμε σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, την εργασία και τον άνθρωπο γενικότερα.











