powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Άλλη μια απόπειρα για… βήμα προς τα εμπρός από Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν με την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει-Ξανά στο ίδιο τραπέζι

Την δεύτερη τους συνάντηση μετά την επίσκεψη του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο πραγματοποιούν σήμερα οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Τουφάν Ερχιουρμάν, σε μια προσπάθεια εξεύρεση κοινού εδάφους σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ουσία και μεθοδολογία του Κυπριακό, που θεωρούνται από πλευράς Ηνωμένων Εθνών προαπαιτούμενα για την σύγκλιση της νέας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.  

Οι δύο, αν και είχαν καθορίσει συνάντηση και για την προηγούμενη εβδομάδα, αυτή αναβλήθηκε εξαιτίας του ναυαγίου στην κατεχόμενη Κερύνεια, με τους Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν ουσιαστικά να συνεχίζουν την συζήτηση που άφησαν στην μέση στις 26 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι ως άτυπο ορόσημο για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό είχε καθοριστεί η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αφού τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο κατοχικός ηγέτης θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Με το πέρας της Γενικής Συνέλευσης, οι δύο θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον Αντόνιο Γκουτέρες για να παραδώσουν ουσιαστικά τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων τους στο τρίπτυχο ΜΟΕ, μεθοδολογία και περιεχόμενο.

Σημειώνεται ότι εάν όλα κυλήσουν ομαλά στο σημερινό τετ α τετ, οι Χριστοδουλίδης και Ερχιουρμάν αναμένεται να πραγματοποιήσουν μέχρι και την μετάβαση τους στη Νέα Υόρκη ακόμα μια συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητά του να συναντά ακόμη και καθημερινά τον Τουφάν Ερχιουρμάν το επόμενο διάστημα σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία σε αριθμό θεμάτων.

Οι συναντήσεις των δύο μέχρι και τη Νέα Υόρκη, όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία της Προσωπικής Απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, αφού η Μαρία Άνχελα Ολγκίν ανέβαλε λόγο ασθενείας την κάθοδό της στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβλήθηκε για λόγους υγείας η άφιξη της Ολγκίν στην Κύπρο-Συνεχίζονται οι επαφές σε επίπεδο ηγετών

Πού έμειναν στην προηγούμενη συνάντηση οι δύο ηγέτες  

Οι δύο ηγέτες στην περασμένη συνάντηση, η οποία και από τις δύο πλευρές χαρακτηρίστηκε εποικοδομητική, επέλεξαν να συζητήσουν αρκετή ώρα κατ’ ιδίαν, ανοίγοντας την βεντάλια των θεμάτων πέραν των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αφού συζήτηση υπήρξε, τόσο για τις συγκλίσεις εν αναμονή και της διεργασίας που βρίσκεται από τα Ηνωμένα Έθνη σε εξέλιξη για καταγραφή τους όσο και για την μεθοδολογία.

Ουσιαστικά, στην συζήτηση για την μεθοδολογία που πρότεινε ο Τουφάν Ερχιουρμάν μετά την εκλογή του και τους τέσσερις όρους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έβαλε στο τραπέζι τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το θέμα των συγκλίσεων και την θέση Ερχιουρμάν να μην ανοίξουν ξανά τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί στον προηγούμενο κύκλο συνομιλιών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι είναι αποδεκτό, με την ε/κ πλευρά να επιμένει στο διαπραγματευτικό κεκτημένο μέχρι τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου, όπου διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά.

Ως προς τον όρο Ερχιουρμάν να τεθεί χρονοδιάγραμμα στη διαδικασία των συνομιλιών ώστε να πάψουν να είναι ανοικτού τέλους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε με νόημα ότι ο χρόνος εξαρτάται αν θα ξεκινήσουν από το σημείο που έχουν διακοπεί για να μπορέσει να διανυθεί το τελευταίο μίλι. 

Όσον αφορά στο σημείο που θέτει ο κατοχικός ηγέτης για προκαθορισμένα αποτελέσματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. 

Την ίδια ώρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετέφερε στον Τουφάν Ερχιουρμάν την θέση του για διασταυρούμενη διαπραγμάτευση στα ανοικτά κεφάλαια, με αυτά να συζητούνται σε ζεύγη, φέρνοντας ως παραδείγματα την συζήτηση του εδαφικού με το περιουσιακό, αλλά και της διακυβέρνησης με το κεφάλαιο της ασφάλειας.΄

Βήμα σημειωτόν για ΜΟΕ 

Ως προς τα ΜΟΕ και ειδικότερα στο ζήτημα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης το οποίο φαίνεται να επιδιώκουν τα Ηνωμένα Έθνη για την ώρα οι δύο ηγέτες κινούνται με βήμα σημειωτόν. 

Στο προηγούμενο τετ α τετ οι δύο δεν περιορίστηκαν στην συζήτηση για τα δύο σημεία διέλευσης σε Μια Μηλιά και Πυρόι για τα οποία υπήρξε συμβιβαστική πρόταση από πλευράς Αντόνιο Γκουτέρες κατά την κάθοδο του στην Κύπρο τον Ιούλιο, αλλά επεκτάθηκε εκ νέου και σε αυτά της Λουρουτζίνας και των Κοκκίνων, που είχαν συμφωνηθεί τον Μάρτιο του 2025 στην πενταμερή της Γενεύης.

Όπως φαίνεται η όλη προσπάθεια προσκρούει στην άρνηση του τουρκικού στρατού να συναινέσει στην διάνοιξη των σημείων διέλευσης σε Πυρόι και Κόκκινα. 

Παράλληλα, στο τραπέζι των ΜΟΕ μπήκαν εκ νέου από ελληνοκυπριακής πλευράς αυτά που αφορούν τους εγκλωβισμένους και τους αγνοούμενους, όπως επίσης και αιτήματα που αφορούν τη μαρωνίτικη και την αρμενική κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά το θέμα των αγνοούμενων ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε θέσει ενώπιον και του Αντόνιο Γκουτέρες πρόταση όπως υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για τη διακρίβωση της τύχης τους, προτείνοντας ουσιαστικά διευκολύνσεις στις ανασκαφές, αλλά και πρόσβαση στο αρχείο της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το θέμα της αναγραφής των τοπωνυμίων στις πινακίδες στις κατεχόμενες περιοχές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ