Πέντε ζευγάρια χωρίζουν κάθε μέρα ανά έτος, τα τελευταία χρόνια, αφού τα διαζύγια έχουν σπάσει το φράγμα των δύο χιλιάδων για το 2023 και το 2024, αριθμοί οι οποίοι συγκριτικά με τους γάμους που τελούνται φαίνονται μικροί, ωστόσο έχουν, όπως φαίνεται, ανοδική πορεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, την τελευταία πενταετία παρατηρείται μια σταθερή άνοδος των διαζυγίων, τα οποία κυμαίνονται ελαφρώς πάνω από δύο χιλιάδες, την ίδια ώρα που οι γάμοι ξεπερνούν ανά έτος τους 10.000. Τα περισσότερα εντοπίζονται στη Λευκωσία, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Λεμεσός. Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα που επιλέγουν χωριστούς δρόμους, ο μεγαλύτερος αριθμός είναι μεταξύ γηγενών, ενώ οι υπόλοιποι καταγράφουν διψήφια νούμερα, με τους περισσότερους να είναι άνδρες από την Ελλάδα και γυναίκες από την Κύπρο ή άνδρες από τρίτες χώρες και γυναίκες από την Ευρώπη.
Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι όσα περισσότερα παιδιά αποκτήσει μια οικογένεια, τόσο πιο δύσκολα οδηγείται στο διαζύγιο, αφού γονείς με πέντε ή περισσότερα παιδιά καταγράφουν μονοψήφιους αριθμούς, ενώ αντίθετα οι άτεκνοι τριψήφιο, για κάθε έτος, την τελευταία πενταετία.
Τα διαζύγια ανά έτος, πρωτιά της Λευκωσίας, ακολουθεί η Λεμεσός
Όπως διαφαίνεται μέσα από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τα διαζύγια, το 2020, χρονιά που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός τα διαζύγια ήταν 1.869, ενώ τον επόμενο χρόνο έσπασαν το φράγμα των δύο χιλιάδων, κλείνοντας για το 2021 στα 2.061. Ακολούθησε μια σημαντική μείωση, με τα διαζύγια να πέφτουν στα 1.503 που είναι και ο χαμηλότερος αριθμός της πενταετίας, για να αυξηθούν κατακόρυφα το 2023 φθάνοντας τα 2.134. Τέλος, το 2024, που είναι και η τελευταία χρονιά με διαθέσιμα στοιχεία, μειώθηκαν ελαφρώς στα 2.107. Σημειώνεται ότι η χρονιά με τον μεγαλύτερο αριθμό στα χρονικά ήταν το 2019 με 2.308. Σημειώνεται ότι με βάση το 2023 και το 2024, καταγράφονται κάθε ημέρα του έτους περίπου πέντε διαζύγια.
Από περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων, φαίνεται ότι την πρωτιά κατέχει κάθε χρόνο η Λευκωσία, αφού τα διαζύγια κατοίκων της πρωτεύουσας είναι μεγάλη διαφορά, περισσότερα από αυτά της Λεμεσού που βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Σημειώνεται πάντως ότι οι εν λόγω πόλεις είναι και οι μεγαλύτερες στην ελεύθερη Κύπρο.
Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία, το 2020, τα διαζύγια ήταν 782, ενώ την επόμενη χρονιά αυξήθηκαν στα 856, για να μειωθούν σε 547 το 2022. Η χρονιά με τα περισσότερα της τελευταίας πενταετίας ήταν το 2023 με 891, ενώ το 2024 μειώθηκαν σε 794.
Την ίδια ώρα, στη Λεμεσό παρατηρείται μια πιο σταθερή κατάσταση, αφού από 550 το 2020, αυξήθηκαν σε 565 το 2021, για μειωθούν σε 462 το 2022. Το 2023 καταγράφηκε ελαφριά αύξηση με 555, ενώ το 2024 έκλεισε με τον πιο ψηλό αριθμό, στα 575.
Τρίτη σε σειρά είναι η Λάρνακα, όπου επίσης καταγράφεται μια σταθερότητα, αφού καμία χρονιά δεν ξεπέρασαν τα 400. Πιο συγκεκριμένα, το 2020 ήταν 354, το 2021 μειώθηκαν σε 306, για να καταγραφεί αμελητέα αύξηση το 2022, όταν έκλεισε με 312. Η αύξηση συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, καθότι το 2023 ήταν 376, ενώ το 2024 397.
Στην Πάφο, η κατάσταση που επικρατεί μοιάζει αρκετά με τη Λευκωσία, αφού παρατηρούνται σκαμπανεβάσματα. Κι αυτό διότι από τα 106 του 2020 εκτοξεύτηκαν σχεδόν στα διπλάσια το 2021, με τη χρονιά να κλείνει με 238 διαζύγια. Ακολούθως, μειώθηκε περίπου κατά το ήμισυ, αφού το 2023 ήταν 127, ενώ στη συνέχεια καταγράφεται ανοδική πορεία με 217 το 2023 και 250 το 2024.
Ο χαμηλότερος αριθμός διαζυγίων εντοπίζεται στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, η οποία είναι και η μικρότερη. Το 2020 ήταν 77, το 2021 ανήλθαν στα 96, για να μειωθούν δραματικά το 2022 στα 55. Το 2023 σχεδόν διπλασιάστηκαν με τη χρονιά να κλείνει στα 95, ενώ το 2024, μειώθηκαν κατά μόλις τέσσερα, αφού εκδόθηκαν 91 διαζύγια.
Χαώδης η διαφορά διαζυγίων μεταξύ Κυπρίων από τους υπόλοιπους
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η διαφορά στα διαζύγια μεταξύ άνδρα και γυναίκας που κατάγονται από την Κύπρο, συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες εθνικότητες είναι χαώδης, αφού σχεδόν όλα αφορούν Κύπριους που έχουν παντρευτεί μεταξύ τους. Το 2020, ήταν 967, ενώ την επόμενη χρονιά ανήλθαν στα 1.062, για να μειωθούν σε 756 το 2022 και να αυξηθούν κατακόρυφα σε 1.132 το 2023 και 1.167 το 2024.
Απ' εκεί και πέρα, ακολουθούν τα διαζύγια ανδρών από την Ελλάδα και γυναικών από την Κύπρο, τα οποία κυμαίνονται σε διψήφιο αριθμό, αλλά και τα διαζύγια ανδρών από τρίτες χώρες, όπως η Ινδία και το Πακιστάν και γυναικών από την Ευρώπη και κυρίως τη Ρουμανία.
Ορισμένοι χωρίζουν ακόμα και τον ίδιο χρόνο του γάμου τους
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία για τη μέση διάρκεια χρόνου που είναι μαζί ένα ζευγάρι μέχρι να χωρίσει, όπως φαίνεται, το κρίσιμο σημείο αρχίζει στα τέσσερα με πέντε χρόνια, ωστόσο κορυφώνεται μετά από μια δεκαετία.
Συγκεκριμένα, το 2024 είχαν χωρίσει 484 ζευγάρια που ήταν μαζί για πάνω από είκοσι χρόνια, άλλα 359 που ήταν παντρεμένα για 10 με 14 χρόνια και 299 που είχαν περάσει βέρες πριν από 15 με 19 έτη.
Όπως διαφαίνεται από τον πίνακα, οι αριθμοί αρχίζουν να αυξάνονται μετά τα τρία πρώτα χρόνια, καθότι την ίδια χρονιά είχαν χωρίσει 130 ζευγάρια που ήταν τέσσερα χρόνια παντρεμένοι και άλλοι 143 που είχαν αποφασίσει να έχουν κοινό βίο, πέντε χρόνια προηγουμένως.
Στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός ότι 33 ζευγάρια χώρισαν το 2024, παρότι παντρεύτηκαν την ίδια χρονιά, ενώ ο ίδιος αριθμός είχε χωρίσει και το 2023.
Δύσκολα χωρίζουν οι πολύτεκνοι, εύκολα οι άτεκνοι
Ενδιαφέρον είναι και τα στοιχεία που αφορούν τους χωρισμούς, αναλόγως των παιδιών που έφεραν στον κόσμο, αφού οι πολύτεκνοι με παιδιά άνω των τεσσάρων, καταγράφουν πολύ χαμηλούς αριθμούς διαζυγίων, αντίθετα με τους άτεκνους, οι οποίοι έχουν τα υψηλότερα ποσοστά.
Συγκεκριμένα, το 2024 είχαν χωρίσει 1.047 ζευγάρια χωρίς παιδιά και 541 με ένα παιδί. Αντίθετα, καταγράφηκαν 18 διαζύγια ζευγαριών με τέσσερα παιδιά και τρία με πέντε και περισόοτερα παιδιά.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός ήταν τα 1.011 χωρισμοί ζευγαριών χωρίς τέκνα, το 2022, ενώ το ίδιο έτος καταγράφεται και ο μικρότερος αριθμός, που αφορά μόλις ένα διαζύγιο για οικογένεια με πέντε και περισσότερα παιδιά.











