Τεράστια ζητήματα ασφαλείας εντοπίζουν οι επαγγελματίες στην ενοικίαση οχημάτων τύπου buggy, αφού διαπιστώνουν ότι τα προβλήματα με τις παράνομες ενοικιάσεις τετραθέσεων οχημάτων συνεχίζονται, την ώρα που οι ίδιοι φωνάζουν για αύξηση των ελέγχων. Στο μεταξύ, ζητήματα ασφαλείας εντοπίζουν και στις διαδικασίες ενοικίασης τετράτροχων μοτοσικλέτων, που χρησιμοποιούνται για safari, αφού όπως τονίζεται αυτό που καταγράφουν είναι ότι και σε αυτόν το τομέα δεν υπάρχουν επαρκείς έλεγχοι.
Το ζήτημα με τα οχήματα τύπου buggy δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο, αφού οι επαγγελματίες στον τομέα της ενοικίασης οχημάτων έχουν κρούσει καμπανάκι πολλές φορές, ειδικά για τα περιστατικά που εγγράφονται τετραθέσια buggies στην κατηγορία των γεωργικών οχημάτων, με αποτέλεσμα να διατίθενται παράνομα προς ενοικίαση, αφού δεν πληρούν τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής οδηγίας και κατ’ επέκτασης της νομοθεσίας.
Μάλιστα, το ζήτημα είχε φτάσει μέχρι και τη Βουλή, με την τελευταία συνεδρία για το θέμα να πραγματοποιείται τον Ιούνιο του 2025, κατά την προηγούμενη σύνθεση του Σώματος. Σε αυτή τη συνεδρία οι βουλευτές είχαν θέσει αυστηρά χρονοδιαγράμματα στους αρμόδιους, για να επιληφθούν του θέματος και να δώσουν λύσεις, που να ικανοποιούν τους επαγγελματίες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος, η κατάσταση παραμένει η ίδια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδράνεια ενός χρόνου για το ζήτημα των buggies-Έδωσε διορία ενός μηνός η Βουλή για να βρεθεί λύση
«Τίποτε δεν έχει αλλάξει και υπάρχει πλήρης αδιαφορία από όλους. Κυκλοφορούν ακόμη ιδιωτικά και δημιουργεί προβλήματα, επειδή δεν υπάρχει ασφάλεια, ούτε άδεια οδηγού αυτοί που τα ενοικιάζουν. Καταγγέλθηκαν οι επαγγελματίες που το κάνουν στην Αστυνομία, πλήρωσαν το πρόστιμο, αλλά ακόμη δεν είδαμε κάποια αλλαγή. Από πλευράς Τμήματος Οδικών Μεταφορών δεν έγινε κάτι, αλλά ούτε και από πλευράς Βουλής έγινε άλλη ενέργεια. Τους είπαν να το εξετάσουν το θέμα, αλλά δεν έγινε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Η κατάσταση είναι όπως ήταν παλιά και δυστυχώς αυξάνονται τα φαινόμενα. Δεν αυξάνεται ο αριθμός των επαγγελματιών που παρανομούν, αλλά αυξάνουν το στόλο τους. Δεν τους ενοχλεί κανένας, πλήρωσαν τα πρόστιμα και συνεχίζουν», εξήγηση στον REPORTER ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ενοικιαστών των Μοτοσικλετών (ΕΝΕΜΟΤΟ), Νίκος Στυλιανού.
Ο σύνδεσμος έχει καταγράψει διάφορα ζητήματα ασφαλείας που προκύπτουν μέσα από αυτή την πρακτική και την παράνομη ενοικίαση αυτών των οχημάτων. Σημειώνεται πως τα φαινόμενα αυξάνονται εντός του καλοκαιριού, όταν η επισκεψιμότητα των τουριστών είναι αυξημένη. Ένα από τα θέματα ασφαλείας είναι το γεγονός ότι, αφού τα οχήματα είναι εγγεγραμμένα ως τρακτέρ και γεωργικά οχήματα, αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες δεν πληρούν τις προδιαγραφές για να τα οδηγούν.
«Συγκεκριμένα, για να μπορέσει να οδηγήσει κάποιος τα συγκεκριμένα οχήματα χρειάζεται την κατηγορία Στ και όχι τη Β, στην άδεια οδήγησής του. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που ενοικιάζουν τα συγκεκριμένα οχήματα δεν έχουν αυτή την κατηγορία, που είναι για τρακτέρ. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν και δεν τους καλύπτει και η ασφάλεια. Για το θέμα ασφάλειας, τα οχήματα ενοικιάσεως είναι γραμμένα σε μία συγκεκριμένη εταιρεία. Αυτά, επειδή δεν είναι ενοικιάσεως, ίσως να είναι ασφαλισμένα σε άλλη εταιρεία, που είναι πιθανό να μην γνωρίζει ότι τα συγκεκριμένα οχήματα προσφέρονται για ενοικίαση. Είναι χωρίς ασφάλεια και άδεια και δεν περνούν και από ΜΟΤ, επειδή η νομοθεσία για τα γεωργικά οχήματα δεν το απαιτεί. Άρα τα συγκεκριμένα οχήματα που εγγράφονται στην κατηγορία των γεωργικών οχημάτων, δεν ελέγχονται και διατίθενται και παράνομα».
Ο κ. Στυλιανού έκρουσε ακόμη μία φορά τον κώδωνα και εξέπεμψε SOS για την κατάσταση, σημειώνοντας πως σε περίπτωση που γίνει κάποιο ατύχημα και αποβεί μοιραίο, τότε θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα. Αυτός είναι και ο λόγος που κάλεσε τους αρμόδιους να εξετάσουν προσεκτικά το θέμα, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έγινε οτιδήποτε προς αυτή την κατάσταση.
«Είναι μια ωρολογιακή βόμβα στους δρόμους. Υπήρξε περιστατικό, που επαγγελματίας ενέγραψε τετραθέσιο όχημα τύπου buggy και του έδωσαν αριθμούς ενοικίασης και έγκριση. Η απάντηση που έλαβε ο σύνδεσμος ήταν ότι είχε προσκομίσει χαρτί από το εργοστάσιο ότι μπορεί να βάλει δύο καρέκλες πίσω με δύο ζώνες και μπορούν να το εγγράψουν τετραθέσιο. Η ευρωπαϊκή οδηγία είναι ξεκάθαρη, τα τετραθέσια ανήκουν σε άλλη κατηγορία. Εμείς ως σύνδεσμος έχουμε καταγγείλει αυτό το φαινόμενο και στη Βουλή και στο ΤΟΜ και στο Αρχηγείο της Αστυνομίας και στην ασφαλιστική κοινοπραξία. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρουμε τι έγινε».
Ζητήματα ασφαλείας και με τα safari
Στο μεταξύ, ο σύνδεσμος ενοικιαστών μοτοσικλετών διαπίστωσε και ζητήματα ασφαλείας στις διαδικασίες για ενοικιάσεις τετράτροχων μοτοσικλετών για safari, με τον κ. Στυλιανού να τονίζει πως δεν γίνονται ούτε εδώ επαρκείς έλεγχοι από το κράτος, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν οχήματα που ενδεχομένως να μην είναι εγγεγραμμένα, ούτε έχουν ασφάλεια.
«Το θέσαμε πολλές φορές στους αρμόδιους και κανένας δεν κάνει έλεγχο. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Για να γίνεται safari πρέπει να υπάρχουν άδειες, συγκεκριμένες προδιαγραφές κλπ. Εμείς γνωρίζουμε ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Εμείς ζητούμε να μας ελέγχουν αλλά κανένας δεν μας ελέγχει. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και να μην υπάρχει κάποια βασικά θέματα ασφαλείας πρέπει να ελέγχονται. Εμείς θέλουμε να ελέγχονται τα βασικά, που αφορούν την ασφάλεια του κόσμου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εγγράφουν buggies στην κατηγορία τρακτέρ και τα ενοικιάζουν-Εκπέμπουν SOS οι επαγγελματίες











