powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Υπό αξιολόγηση η μονοδρόμηση της οδού Αβέρωφ στο Στρόβολο μετά τις αντιδράσεις κατοίκων-Τελικές αποφάσεις από το Δήμο τον Σεπτέμβριο

Υπό αξιολόγηση βρίσκεται η μονοδρόμηση της οδού Αβέρωφ, στο Στρόβολο, η οποία να μετατράπηκε σε μονής κατεύθυνσης, με απόφαση του δήμου, έπειτα από διαβούλευση με την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή του Κεντρικού Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων, αφού οι αρμόδιοι θέλουν να μελετήσουν καλύτερα το μέτρο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Δεδομένου ότι η μονοδρόμηση έγινε τον περασμένο Ιούλιο, περίοδο κατά την οποία η πρωτεύουσα αρχίζει να αδειάζει λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, ο δήμος Στροβόλου εκτιμά ότι θα μπορέσει να έχει πληρέστερη εικόνα όταν επιστρέψουν στην πρωτεύουσα οι κάτοικοι και ανοίξουν τα σχολεία. 

Μιλώντας στον REPORTER, ο δήμαρχος Στροβόλου, Σταύρος Σταυρινίδης, εξήγησε πως «υλοποιήθηκε η μονοδρόμηση τον Ιούλιο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όμως υπάρχει ένα θέμα ότι λόγω των αντιδράσεων που προέκυψαν, αφού δοκιμάστηκε και δεν λειτούργησε τις πρώτες μέρες. Εντούτοις, δεν ήταν και η καλύτερη περίοδος. Άρα είπαμε να ανοίξουν τα σχολεία και θα το επαναφέρουμε τέλη Σεπτεμβρίου». 

Ο κ. Σταυρινίδης σημείωσε εξάλλου πως «εγκρίθηκε μεν, έγινε η μονοδρόμηση, αλλά θα είναι υπό παρακολούθηση μέχρι τότε και αναλόγως, αν δημιούργησε μεγαλύτερο πρόβλημα στο κυκλοφοριακό παρά αυτό που υπήρχε προηγουμένως, θα σκεφτούμαι ξανά σε τι άλλες ενέργειες μπορούμε να προχωρήσουμε για να βρούμε λύσεις». 

Οι αντιδράσεις για τη μονοδρόμηση είχαν προκύψει κυρίως από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι είχαν εκφράσει την άποψη ότι η μονοδρόμηση της οδού Αβέρωφ ενδεχομένως να δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που επικρατούσε. 

Εξάλλου για το θέμα είχε ζητήσει ενημέρωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Φυτιρή, η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, η οποία έθεσε το θέμα κατόπιν υποβολής παραπόνων από τους κατοίκους της οδού, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οχήματα παιρνούν από το συγκεκριμένο δρόμο με υπερβολικές ταχύτητες, ενώ υπάρχει και διαμπερής κίνηση. Δηλαδή μετακίνηση οχημάτων από το δρόμο χωρίς τελικό προορισμό στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά απλώς χρησιμοποιείται ως πέρασμα.

Ουσιαστικά, η οδός Αβέρωφ χρησιμοποιείται από οδηγούς ως εναλλακτική διαδρομή σύνδεσης μεταξύ της λεωφόρου Προδρόμου και της οδού Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, με αποτέλεσμα την έντονη κυκλοφοριακή επιβάρυνση, την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων και τη δημιουργία σοβαρών κινδύνων για την οδική ασφάλεια κατοίκων, πεζών και ιδιαίτερα παιδιών, όπως ανέφερε η κ. Ορφανίδου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στα ερωτήματα της, διευκρίνισε πως είχε ενημερωθεί ο Αρχηγός Αστυνομίας για τα προβλήματα που παρατηρούνται τον περασμένο Φεβρουάριο και ακολούθησαν επιτόπιες εξετάσεις και επιστολή από το Γραφείο Οδικής Ασφάλειας προς τον Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων για Κλάδο Κυκλοφοριακών Μελετών και Οδικής Ασφάλειας, ημερομηνίας 9.2.2026, με την οποία ζητήθηκε όπως τα προβλήματα τροχαίας της οδού Αβέρωφ, τεθούν ενώπιον της Αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής του Κεντρικού Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων, για μελέτη και λήψη συλλογικής απόφασης.

Στις 18.2.2026, είπε ο κ. Φυτιρής, «το θέμα συζητήθηκε ενώπιον της Αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής του Κεντρικού Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων και κατόπιν ανταλλαγής απόψεων αποφασίστηκε η μονοδρόμηση τμήματος της οδού Κλεάρχου, από τη συμβολή με την οδό Θ. Κολοκοτρώνη μέχρι τη συμβολή με την οδό Αβέρωφ, με επιτρεπόμενη κατεύθυνση προς τη συμβολή με την οδό Θ. Κολοκοτρώνη». 

Σε σχέση με το πως διασφαλίζεται η προστασία της οδικής ασφάλειας σε οικιστικές περιοχές που μετατρέπονται στην πράξη, σε διαμπερείς οδικούς άξονες, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι «η προστασία της οδικής ασφάλειας σε οικιστικές περιοχές που μετατρέπονται σε διαμπερείς οδικούς άξονες, μπορεί να επιτευχθεί μετά από μελέτη από το Γραφείο Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου». 

Σημείωσε ότι «το Γραφείο θα μελετήσει τα δεδομένα της κυκλοφοριακής διακίνησης, ποιες χρονικές περιόδους γίνεται και ποια είναι η ζητούμενη κατεύθυνση. Με αυτά τα δεδομένα μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και ακολούθως είτε με συζήτηση ενώπιον της Αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής του Κεντρικού Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων του Τμήματος Δημοσίων Έργων, είτε μέσω γραπτής . αλληλογραφίας προς την Αρμόδια Τοπική Αρχή, γίνεται εφαρμογή νέων ή μετατροπή υφιστάμενων μέτρων τροχαίας με σήμανση και σηματοδότηση. Τα μέτρα που μπορούν να προωθηθούν για ενίσχυση της οδικής ασφάλειας αλλά και αύξησης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, αφορούν μέτρα τροχαίας όπως λήψη μέτρων κυκλοφοριακής ύφεσης, αλλαγές με κυκλοφοριακή διαχείριση, αλλαγές ορίου ταχύτητας, αλλαγές σε σήμανση και σηματοδότηση και κατασκευαστικά μέτρα τροχαίας».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ