powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

«Παιδί μας πήρε τηλέφωνο και μας ευχαρίστησε που θα πάει σχολείο με νέα τσάντα»-Δωδέκατη χρονιά της εκστρατείας κανένας χωρίς σχολικά

«Φοιτητής σε απόγνωση, δεν ήξερε τι να κάνει με το λάπτοπ που χρειαζόταν, επειδή οι γονείς του είχαν απολυθεί και δεν μπορούσαν να τον στηρίξουν, απευθύνθηκε σε εμάς και τον βοηθήσαμε. Παιδί μας πήρε τηλέφωνο και μας είπε ‘ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να πάω στο σχολείο με νέα τσαντούλα’. Παιδιά ζητάνε δύο ή τρία μολύβια και είναι ευτυχισμένα».

Αυτά είναι μερικά από τα περιστατικά που κατέγραψε το Παγκύπριο Συντονιστικό Σώμα Εθελοντών, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας «Κανένα παιδί χωρίς σχολικά». Μία εκστρατεία που εφαρμόζεται για δωδέκατη χρονιά και στόχο έχει να στηρίξει όλα τα παιδιά, όλους τους μαθητές, όλους τους φοιτητές και όλες τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη για να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα για τη νέα σχολική χρονιά, που είναι προ των πυλών.

«Είναι μία προσπάθεια μας όλα τα παιδιά να είναι με σχολικά τη νέα σχολική χρονιά το Σεπτέμβριο. Καλύπτουμε όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να βοηθήσουμε με εξοπλισμό, γραφειακό εξοπλισμό, υπολογιστές, καρέκλες γραφείου, ρουχισμό, βιβλία, τετράδια κλπ. Είναι μία προσπάθεια που βρίσκει ανταπόκριση από τον κόσμο και τις εταιρείες», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Σώματος Εθελοντών, Ηλίας Δημητρίου.

Η εκστρατεία ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούνιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου και το Σώμα να καλεί όποιον έχει ανάγκη να επικοινωνήσει στο 22000001, που είναι το παγκύπριο τηλέφωνο, όπου καταγράφονται οι ανάγκες που υπάρχουν. Μέχρι στιγμής, έχουν εξυπηρετηθεί γύρω στις 1,400 οικογένειες σε καθημερινή βάση και μέχρι την τελευταία ημέρα όποιος απευθυνθεί κοντά τους, θα ανταποκριθεί το Σώμα.

 «Έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο, επειδή θέλαμε να μαζέψουμε προϊόντα που είναι σε καλή κατάσταση. Η πρακτική που έχει αποτελέσματα είναι τα δωροκουπόνια, που ο κόσμος φέρνει από καταστήματα με σχολικά ή με ρούχα ή εξοπλισμό. Πηγαίνουν οι οικογένειες και ψωνίζουν. Οι ανάγκες είναι στα ίδια περσινά επίπεδα. Πέρσι είχαμε και τους πυρόπληκτους της Λεμεσού. Και φέτος βοηθούμε τους πυρόπληκτους, πέραν από τις άλλες οικογένειες. Δεν έχει αυξητική τάση. Οι αριθμοί είναι στα ίδια περσινά επίπεδα. Είναι διψήφιος ο αριθμός, δεν είναι μεγάλος ο αριθμός, όπως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που οι περισσότερες οικογένειες έχουν παιδιά σε Γυμνάσια και Λύκεια».

Οι ιστορίες που έμειναν στο μυαλό

Ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως υπάρχουν διάφορες ιστορίες που έμειναν στο μυαλό, κατά τη διάρκεια των δώδεκα χρόνων που εφαρμόζεται η συγκεκριμένη εκστρατεία. Ιστορίες που δεν περιποιούν τιμή για την Κύπρο του 2026, αφού δείχνουν ότι ακόμη δεν φτάσαμε στο ιδεατό για το κράτος πρόνοιας.

«Οι ιστορίες υπάρχουν. Φοιτητής που ήταν σε απόγνωση επειδή η οικογένειά του δεν μπορούσε να τον βοηθήσει καθόλου. Είχαν μείνει άνεργοι οι γονείς του και βρισκόταν σε μεγάλη δυσκολία και δεν ήξερε τι να κάνει για να αγοράσει λάπτοπ. Είναι ιστορίες που πληγώνουν και σε κάνουν να διερωτάσαι για ποιο λόγο υπάρχουν αυτές οι αδικίες. Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε στα μέτρα που μπορούμε. Άλλη περίπτωση, παιδιά έρχονται στις αποθήκες και θέλουν δύο ή τρία μολύβια ή δύο ζευγάρια παπούτσια. Επίσης, μας πήραν στο τηλέφωνο και μας είπαν ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να πάω στο σχολείο με καινούργια τσαντούλα».

Όπως εξήγησε ο κ. Δημητρίου το κάλεσμα είναι αν και εφόσον χρειάζονται περισσότεροι μαθητές ή φοιτητές βοήθεια, όπως και την κάθε οικογένεια που το έχει ανάγκη για διεκπεραίωση των αναγκών για την αγορά των σχολικών ειδών για το Σεπτέμβριο.

«Το κόστος είναι πέραν από 300 ευρώ μόνο για τα απαραίτητα για το σχολείο, χωρίς να μιλούμε για εξοπλισμό στο σπίτι, όπως γραφείο, βιβλιοθήκες ή υπολογιστές, που για τους υπολογιστές μα το δίνουν οι τράπεζες και για τα γραφεία και βιβλιοθήκες από εταιρείες. Η εκστρατεία τυπικά ολοκληρώνεται 2 Σεπτεμβρίου αλλά ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει και μετά από εκείνη την ημερομηνία, επειδή υπάρχουν άτομα που μπορεί να έρθουν μετά και τα σχολεία ανοίγουν σε κατοπινή ημερομηνία. Είμαστε σε διαρκή διαδικασία και καθημερινά δίνονται δωροκουπόνια και σχολικά είδη και συνεχίζουμε και την παραλαβή, από τους εθελοντές σε όλη την Κύπρο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ