Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν η Γαλλία και η Ισπανία, καθώς οι τεράστιες δασικές πυρκαγιές συνεχίζουν να καταστρέφουν μεγάλες εκτάσεις, να απειλούν κατοικημένες περιοχές και να αναγκάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Συνολικά, περισσότεροι από 325.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους λόγω των ορατών και από το διάστημα πυρκαγιών στη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ οι Αρχές προειδοποιούν ότι η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη.
Η φωτιά πλησιάζει το Μπορντό-Κρίσιμη η κατάσταση στη Ζιρόντ
Στη Γαλλία, το μεγαλύτερο μέτωπο βρίσκεται στη νοτιοδυτική περιοχή της Ζιρόντ, όπου η πυρκαγιά έχει εξελιχθεί σε μία από τις σοβαρότερες των τελευταίων δεκαετιών.
Οι φλόγες έχουν ήδη κατακάψει περίπου 420.000 στρέμματα γης, ενώ το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από το Μπορντό, μια μητροπολιτική περιοχή με περίπου 850.000 κατοίκους.
Παρά την εγγύτητα των πυρκαγιών, οι Αρχές ξεκαθαρίζουν ότι η εκκένωση της πόλης δεν βρίσκεται προς το παρόν στο τραπέζι.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη», δήλωσε η νομάρχης της Ζιρόντ, Σοφί Μπροκάς, προειδοποιώντας ότι η συμπεριφορά των πυρκαγιών παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά στη Γαλλία.
Ο δήμαρχος του Μπορντό, Τομά Καζενάβ, τόνισε ότι οι Αρχές παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ στην πόλη επικρατεί έντονη μυρωδιά καμένου και ο ουρανός έχει καλυφθεί από πυκνό καπνό.
«Καταιγίδα φωτιάς» το επικίνδυνο φαινόμενο των πυροσωρειτών
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το φαινόμενο pyrocumulonimbus, γνωστό ως «καταιγίδα φωτιάς».
Πρόκειται για ένα τεράστιο νέφος που δημιουργείται από την ακραία θερμότητα της πυρκαγιάς και μπορεί να προκαλέσει ισχυρούς ανέμους, στροβιλισμούς και κεραυνούς, οδηγώντας σε ακόμη πιο απρόβλεπτη εξάπλωση των φλογών.
Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ομοσπονδίας Πυροσβεστών Γαλλίας, Ερίκ Μπροκαρντί, δήλωσε ότι όταν εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο, οι πυροσβέστες αναγκάζονται να περάσουν σε αμυντική στρατηγική, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία των ανθρώπων.
«Δεν σταματά να μας βομβαρδίζει και πρέπει να μεταφέρουμε τους πάντες σε ασφαλές σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Μακρόν συγκαλεί σύσκεψη, ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συγκάλεσε διυπουργική μονάδα κρίσης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Στη Ζιρόντ επιχειρούν περίπου:
- 2.500 πυροσβέστες
- 1.500 στρατιωτικοί
- 1.200 αστυνομικοί
- ενώ συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη χώρα καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν δεκάδες ενεργά μέτωπα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νιούνιες χαρακτήρισε την κατάσταση «ιδιαίτερα δυσμενή», επισημαίνοντας ότι φέτος έχουν καεί περίπου 1.150.000 στρέμματα, έκταση πολύ μεγαλύτερη από προηγούμενες χρονιές.
Νέος καύσωνας απειλεί να αναζωπυρώσει τις πυρκαγιές
Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς ένα νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη νοτιοδυτική Γαλλία.
Η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo-France προβλέπει θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό με ξηρούς ανέμους που αυξάνουν τον κίνδυνο νέων αναζωπυρώσεων.
Οι πυροσβέστες κάνουν λόγο για «αγώνα δρόμου» πριν από την άνοδο της θερμοκρασίας.
Καταστροφές και εκκενώσεις-Eκατοντάδες σπίτια έχουν χαθεί
Στη Γαλλία, περισσότερα από 240 σπίτια έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές, ενώ δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε προσωρινά καταλύματα.
Στη Λαντ, γειτονική περιοχή της Ζιρόντ, περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί, ενώ η φωτιά παραμένει ενεργή παρά τη βελτίωση της εικόνας σε ορισμένα σημεία.
Παράλληλα, προβλήματα έχουν προκληθεί στις μεταφορές, με τμήματα αυτοκινητοδρόμων να παραμένουν κλειστά και σιδηροδρομικά δρομολόγια να έχουν διακοπεί.
Δραματική κατάσταση από τις πυρκαγιές και στην Ισπανία
Την ίδια στιγμή, μεγάλες πυρκαγιές συνεχίζουν να πλήττουν την Ισπανία.
Περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις κατοικίες τους μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ άλλοι 30.000 έλαβαν οδηγίες να παραμείνουν σε ασφαλείς χώρους.
Η πυρκαγιά στην περιοχή της Άβιλα, κοντά στη Μαδρίτη, θεωρείται η μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, έχοντας καταστρέψει περίπου 250.000 στρέμματα και προκαλέσει την απομάκρυνση περίπου 60.000 ανθρώπων.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, χαρακτήρισε τις επόμενες ώρες «δύσκολες» και αναμένεται να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές της Βαλένθια.
Στην περιοχή της Μαδρίτης, ορισμένοι κάτοικοι αναμένεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μόνο εφόσον οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν. Οι αρχές ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι τα μέτωπα δεν έχουν ακόμη τεθεί πλήρως υπό έλεγχο.
«Η μάχη μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες»
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών μπορεί να παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο αντισυνταγματάρχης της γαλλικής πυροσβεστικής Νταβίντ Ανοτέλ εκτίμησε ότι η μάχη στη Γιρόντ ενδέχεται να συνεχιστεί «για αρκετές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες».
«Θα χρειαστούν συνεχείς ενισχύσεις από όλη τη Γαλλία», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η κλιματική κρίση δημιουργεί πλέον συχνότερα και πιο ακραία φαινόμενα.
Καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη κύμα ακραίας ζέστης, οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Γαλλία και Ισπανία συνεχίζουν μια μάχη που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «αγώνα δρόμου απέναντι στον χρόνο».
Πηγή: Iefimerida
Πάνω από 500 χιλιόμετρα ταξίδεψε ο καπνός από τις πυρκαγιές στη Γαλλία
Ο καπνός από τις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Δυτική Γαλλία στις 24 Ιουλίου ταξίδεψε περισσότερα από 500 χιλιόμετρα προς τα δυτικά, όπως προκύπτει από δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus.
Η επιστημονική ομάδα του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αξιοποίησε στοιχεία από τον δορυφόρο Sentinel-5P για να αποτυπώσει την πορεία του καπνού, χρησιμοποιώντας τον δείκτη Aerosol Index (AER), ο οποίος δείχνει την παρουσία σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
Ο δείκτης AER είναι μια δορυφορική μέτρηση που σχετίζεται με παρουσία απορροφητικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Είναι ιδανικός για την παρακολούθηση της εξέλιξης επεισοδίων σκόνης, ηφαιστειακών εκρήξεων και έντονων πυρκαγιών.
Οι υψηλότερες τιμές (πορτοκαλί–κόκκινες/ιώδεις αποχρώσεις) υποδεικνύουν αυξημένη παρουσία σωματιδίων καπνού στην ατμοσφαιρική στήλη, αναδεικνύοντας την έκταση και την πορεία του νέφους πάνω από τον ωκεανό.
Πηγή: Πρώτο Θέμα-Iefimerida











