Στο λιμάνι της Ρόδου έφτασαν την Κυριακή το απόγευμα με το πλοίο της γραμμής οι Κύπριοι μοτοσικλετιστές της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού», στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιούν στην Ελλάδα για τη συμπλήρωση 52 χρόνων από τα γεγονότα της Κύπρου και 30 χρόνων από τη θυσία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.
Τους 34 μοτοσικλετιστές υποδέχθηκαν στο λιμάνι μέλη του Συλλόγου Κυπρίων Ρόδου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Συμεωνίδη.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος στις απογευματινές εκδηλώσεις μνήμης, που περιλαμβάνουν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον Βωμό της Πατρίδας, καθώς και εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου με ομιλίες, τιμητικές βραβεύσεις και μουσικό αφιέρωμα στους δύο ήρωες.
Νωρίτερα βρέθηκαν στον Καραβά Κυθήρων
Στον Καραβά των Κυθήρων βρέθηκε το οδοιπορικό της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, στο πλαίσιο των δράσεων για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και παραδόθηκε συμβολικά πινακίδα για την «Οδό Ισαάκ-Σολωμού», σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.
Όπως αναφέρεται, οι μοτοσικλετιστές έφτασαν στον Καραβά των Κυθήρων την Παρασκευή, 10 Ιουλίου και επισκέφθηκαν το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στο Κέντρο Πολιτισμού, Παράδοσης και Σύγχρονης Τέχνης του Καραβά, το οποίο, όπως σημειώνεται, διατηρεί και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του κατεχόμενου Καραβά της Κερύνειας.
Κατά την εκδήλωση παραδόθηκε συμβολικά πινακίδα για τον «Δρόμο της Αρετής» και την «Οδό Ισαάκ-Σολωμού», η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται να τοποθετηθεί στον Καραβά Κυθήρων.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρώην δήμαρχος Καραβά Κερύνειας, Γιάννης Παπαϊωάννου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Κυθήρων, Γεώργιος Κομνηνός, και ο Πρόεδρος της κοινότητας Καραβά Κυθήρων, Ζαχαρίας Σουρής. Προηγήθηκε κατάθεση στεφάνων, ενώ τοποθετήσεις έκαναν επίσης πρώην εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών του Δήμου Κυθήρων και της κοινότητας Καραβά, καθώς και μέλος της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού.
Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς του Καραβά Κυθήρων με τον Καραβά της Κερύνειας και στην παράδοση που συνδέει τον αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης Κωνσταντίνο Κανάρη με τον Καραβά της Κύπρου.
Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση της στάσης στα Κύθηρα, το οδοιπορικό συνέχισε προς το Λεωνίδιο και τη Σαλαμίνα, ενώ οι επόμενοι σταθμοί του είναι η Ρόδος και το Καστελλόριζο.
Πηγή: ΚΥΠΕ











