Ρεκόρ θητειών φαίνεται να καταγράφει ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), Ανδρέας Πασχαλίδης, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά.
Ο Ανδρέας Πασχαλίδης διορίστηκε Επαρχιακός Δικαστής το 1988 και αφυπηρέτησε ως Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Το 2016 διορίστηκε από τον τέως Πρόεδρο, στη θέση του Προέδρου της ΑΑΔΙΠΑ, ενώ στα πέντε χρόνια και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου 2021, ο Νίκος Αναστασιάδης ανανέωσε την θητεία του.
Αν και οι πληροφορίες ήθελαν τον κ. Πασχαλίδη να αποχωρεί μετά από δέκα χρόνια, λόγω και της ηλικίας του (σ.σ 79 ετών), εντούτοις δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 2 Ιουλίου 2026, με την οποία ανανεώνεται η θητεία του για τρίτη θητεία.
Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο:
α) Ασκώντας τις εξουσίες που παρέχονται σ΄ αυτό από τα άρθρα 3 και 4 των περί Αστυνομίας (Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων) Νόμων του 2006 έως 2024, αποφάσισε να διορίσει τα πιο κάτω πρόσωπα ως Πρόεδρο και μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, για περίοδο πέντε ετών, από τις 2.7.2026 έως την 1.7.2031:
- κ. Ανδρέας Πασχαλίδης, Πρόεδρος Πρώην Δικαστής,
- κ. Μενέλαος Τσαγγαρίδης, πρώην Πρόεδρος του Οικογενειακού Δικαστηρίου,
- κα Δήμητρα Κούσιου, Νομικός, Μέλη
- κ. Κωστής Ευσταθίου, Νομικός,
- κ. Βασίλης Μπίσσας, Δικηγόρος Α’ της Νομικής Υπηρεσίας.
β) Αποφάσισε όπως, η παρούσα Απόφαση, αποχωριζόμενη από την Εμπιστευτική Πρόταση με αρ. ΕΜ707/2026 και ημερ. 29.6.2026, αποχαρακτηρίζεται, δυνάμει της παραγράφου 7(2) του Μέρους ΙΙ, του περί της Ασφαλείας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών Διατάγματος του 2025 (Κ.Δ.Π. 291/2025).
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 4(3) των περί Αστυνομίας (Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων) Νόμων του 2006 έως 2024, πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Αρχής δίδουν διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα εκτελούν πιστά τα καθήκοντά τους.
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 4(2) των περί Αστυνομίας (Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων) Νόμων του 2006 έως 2024, ένα από τα μέλη εκλέγεται από τα μέλη της Αρχής ως Αντιπρόεδρος.
Υπενθυμίζεται πως ο Ανδρέας Πασχαλίδης εδώ και έξι μήνες είναι ο επικεφαλής των ερευνών για το videogate, όπως και σε άλλες υποθέσεις, μεταξύ αυτών και οι καταγγελίες για βιασμό κρατούμενου στις Φυλακές που στρέφονται κατά των χειρισμών της Διεύθυνσης.
Το βιογραφικό του κ. Πασχαλίδη
Γεννήθηκε στα Κούκλια της Πάφου την 23.7.1947. Αφού αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού, σπούδασε νομικά στην Αγγλία και αναγορεύθηκε Barrister-at-Law (Middle Temple).
Δικηγόρησε στη Λευκωσία από το 1973 και διετέλεσε Λέκτορας Νομικής στο Frederick College (1985-1988). Την 10.9.1988 διορίσθηκε Επαρχιακός Δικαστής στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας-Αμμοχώστου.
Στη συνέχεια υπηρέτησε στο Κακουργιοδικείο, όπου υπηρέτησε αργότερα άλλες δύο φορές, και στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Την 1.6.1996 διορίσθηκε Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής. Την 1.4.1999 διορίσθηκε Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου, υπηρετήσας ως Διοικητικός Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας-Αμμοχώστου και ως Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Την 25.8.2009 διορίσθηκε Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε αντικατάσταση του Δικαστή Ηλιάδη.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών (2004-2009). Διετέλεσε επίτιμος λέκτορας επί νομικών θεμάτων στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου.
Μεταξύ άλλων, έχει εκπροσωπήσει τη Δημοκρατία σε διεθνή και ευρωπαϊκά συνέδρια, έχει δημοσιεύσει άρθρα επί θεμάτων νομικού ενδιαφέροντος, υπήρξε μέλος της Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI), ενώ το 2016 διορίστηκε ως Πρόεδρος της Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.











