powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Συνάντηση Κοτζιά-Έιντε με φόντο την πολυμερή και τις εγγυήσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αθήνα η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε.  
Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται υπό το πρίσμα της επανέναρξης των συνομιλιών και της ορισθείσας για τις 12 Ιανουαρίου πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη για συζήτηση του θέματος των εγγυήσεων.
Σημειώνεται πως την Δευτέρα, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα βρίσκεται για συζήτηση του ζητήματος των εγγυήσεων με την τουρκική κυβέρνηση, στην Άγκυρα.
Την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό χαιρέτησε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης με δήλωσή του νωρίτερα σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα, σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά, ώστε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη βάση θα εντείνει τις διπλωματικές ενέργειες, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστεί εφικτή η σύγκλιση και στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο οποίο εμπλέκεται, και για το οποίο έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφείς τις θέσεις της.
«Μόνο επί τη βάσει αυτής της συνεννόησης, στο πλαίσιο και διμερών ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, μπορεί να πραγματοποιηθεί πολυμερής Διάσκεψη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με  τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης»,  καταλήγει η δήλωση του κ. Τζανακόπουλου.
 
;