powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Στην τελική ευθεία για την κατάταξη νεοσυλλέκτων, καθορίζονται οι μονάδες που θα υπηρετήσουν-Τι πρέπει να κάνουν όσοι θέλουν επαναξιολόγηση

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στην Εθνική Φρουρά για υποδοχή των νέων στρατεύσιμων της 2026 ΕΣΣΟ, που θα ενταχθούν στο στράτευμα την 6η Ιουλίου, αφού το Υπουργείο Άμυνας έχει διεξέλθει τις διαδικασίες, ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένο για την άφιξη των εθνοφρουρών στις τάξεις του. 

Μετά την υγειονομική εξέταση των νέων εθνοφρουρών, την παραχώρηση του στρατιωτικού υλικού, αλλά και την υποβολή των στοιχείων τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια, το μόνο που απομένει είναι ο καθορισμός των μονάδων στις οποίες θα υπηρετήσουν. 

Το πρωί της Τετάρτης, η ηγεσία του Υπουργείου και της Εθνικής Φρουράς θα μεταβούν στο στρατόπεδο «Χρ. Σαμάρα» στην Αθαλάσσα, όπου θα πατηθεί το κουμπί στην ηλεκτρονική εφαρμογή που χρησιμοποιείται, ώστε να αρχίσει η επιλογική διαδικασία. Για πρώτη φορά φέτος, παρόντες στην διαδικασία θα βρίσκονται και μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός της, Ευγένιος Χαμπουλλάς. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Χρήστο Πιερή, «θα χρειαστεί περίπου ενάμιση μέρα να ολοκληρωθεί η διαδικασία, διότι τρέχει ένα πρόγραμμα καθαρά ηλεκτρονικό και μόλις εκδοθούν τα αποτελέσματα κλειδώνονται και υπάρχει δικλείδα ασφαλείας. Θα βγουν τα φύλλα πορείας κατά την κατάταξη και εκεί θα δούμε που τον επέλεξε το σύστημα». 

Αναφερόμενος στο σύστημα, εξήγησε πως «πρόκειται για αντικειμενικό και ακριβοδίκαιο. Για να καταλάβετε, είναι τόσο ακριβοδίκαιο που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα που ένας στρατεύσιμος δεν πρόσθεσε όλα τα στοιχεία του στο σύστημα, έρχεται και μας ενημερώνει μετά και μπορούμε να το δούμε. Δηλαδή έστω ότι έχουμε ένα παιδί που έχασε τον ένα του γονέα και δεν ενημέρωσε στο σύστημα, εμείς μόλις ενημερωθούμε συστήνουμε την Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων, η οποία δραστηριοποιείται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και κάνουμε κάποιες μετακινήσεις, οι οποίες αφορούν τέτοια ζητήματα». 

Όπως εξήγησε, «αν τυχόν παρ' ελπίδα υπάρχει κάτι που δεν υπολόγισε το σύστημα ή τοποθετήθηκε κάποιος κάπου λάθος, υπάρχει Επιτροπή που εξετάζει μετά από αίτημα του στρατιώτη για τυχόν μετακίνηση του».

Την ίδια ώρα, ο κ. Πιερή διαμήνυσε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, παρέλαβαν ότι έπρεπε να παραλάβουν οι στρατεύσιμοι την ημέρα που τους έγινε υγειονομική εξέταση, ενώ ενημερώθηκαν και ποιοι θα πάνε στα ειδικά σώματα, όπως Καταδρομείς, ΟΥΚ και Στρατονόμοι. «Επίσης έχουν ενημερωθεί ποιοι πάνε δόκιμοι. Είναι όλα έτοιμα και πλέον αυτό που απομένει είναι να πάνε στις μονάδες τους». 

Η κατάταξη, θα γίνει φέτος μεταξύ 6 και 10 Ιουλίου, με το Υπουργείο να αναμένεται να ενημερώσει εντός ημερών για τα κάποια ερωτήματα που εγείρονται κάθε χρόνο, πριν την κατάταξη. 

Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο ενημερώνει κάθε χρόνο τους στρατεύσιμους ότι πρέπει να προσέλθουν για κατάταξη την καθορισμένη ημερομηνία και ώρα, όπως αναγράφεται στο σημείωμα πρόσκλησης κατάταξης, με στρατιωτική στολή (εφόσον την έχουν παραλάβει), κουρεμένοι και ξυρισμένοι. 

Θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους, το σημείωμα πρόσκλησης κατάταξής που έλαβαν, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή και ιατρική βεβαίωση, σε περίπτωση κατά την οποία οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων υγείας. 

Επίσης, ιατρικές γνωματεύσεις ή εκθέσεις για τυχόν προβλήματα υγείας, τα οποία αντιμετωπίζουν, προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανότητά τους για εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, σε περίπτωση κατά την οποία δεν παρουσιάστηκαν για εξέταση στις Υγειονομικές Επιτροπές το προηγούμενο διάστημα ή για προβλήματα που προέκυψαν μετά την υγειονομική εξέταση.

Επίσης, για όσους δεν παρέδωσαν βεβαίωση τραπεζικού λογαριασμού θα πρέπει να το πράξουν κατά την κατάταξη, καθώς και βεβαίωση εμβολιαστικής κατάστασης, αλλά και ομάδα αίματος, σε περίπτωση που δεν τα υπέβαλα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ή δεν τα παρέδωσαν κατά την υγειονομική εξέταση. 

Σημειώνεται ότι όλα τα είδη ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα υλικά που χρεώθηκαν θα πρέπει να τα παρουσιάσουν κατά την κατάταξη. Σημειώνεται ότι ως είθισται τα τελευταία χρόνια, με το πέρας της κατάταξής τους, θα τους χορηγηθεί διανυκτέρευση και Φύλλο Πορείας για τη Μονάδα που θα επιλεγούν, με υποχρέωση παρουσίασης την επόμενη ημέρα. 

Οι στρατεύσιμοι οι οποίοι θα επιλεγούν να υπηρετήσουν σε Μονάδες εντός της φρουράς διαμονής τους, την επόμενη ημέρα θα παρουσιαστούν με ίδια μέσα, ενώ όσοι επιλεγούν να υπηρετήσουν εκτός της φρουράς διαμονής τους, θα μεταφερθούν με λεωφορεία του «Σχεδίου Δωρεάν Διακίνησης Οπλιτών», εφόσον το δηλώσουν κατά την κατάταξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείνουν οι αιτήσεις για υποβολή στοιχείων από νεοσύλλεκτους, υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης-Τι ισχύει για όσους δεν υποβάλουν αίτηση