powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

«Ο γιος μου βρίσκεται εδώ, στείλτε βοήθεια»-Συγκλονιστικές ιστορίες στα ερείπια στη Βενεζουέλα, φτάνει η διεθνής βοήθεια

Τουλάχιστον 920 νεκροί και περισσότεροι από 50.000 αγνοούμενοι: ο απολογισμός του διπλού σεισμού στη Βενεζουέλα αυξάνεται ώρα με την ώρα και μαζί του μεγαλώνει η απόγνωση των κατοίκων για την περιορισμένη βοήθεια από τις αρχές.

Οι σεισμοί μεγέθους 7,2 και 7,5 βαθμών, που συγκλόνισαν τη Βενεζουέλα με διαφορά λίγων δευτερολέπτων την Τετάρτη, σκόρπισαν τον θάνατο και την καταστροφή, ισοπεδώνοντας αμέτρητα κτίρια σε αρκετές περιοχές, ιδίως στη Λα Γουάιρα, μια παράκτια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Καράκας, όπου οι κάτοικοι καταγγέλλουν την ανεπαρκή ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στους 920 οι νεκροί από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα-Αγωνία για τους αγνοούμενους, σπεύδουν συνεργεία διάσωσης

Ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που έπληξαν τη Βενεζουέλα ανήλθε σε 920, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Χόρχε Ροδρίγκες.

Στη Γενεύη, ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Τομ Φλέτσερ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι αγνοείται η τύχη περισσότερων από 50.000 ανθρώπων. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση διάσωσης», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Στη Λα Γουάιρα, πολλά κτίρια έχουν μετατραπεί σε τεράστιους σωρούς ερειπίων. Κάτοικοι και εθελοντές καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων στα χαλάσματα. Απευθύνουν εκκλήσεις για εξοπλισμό προκειμένου να κόψουν χαλύβδινες ράβδους και να μετακινήσουν τεράστιους ογκόλιθους.

Ο Μάρλον Οτσόα επέζησε από την κατάρρευση κτιρίου. «Ψάχνω τη μητέρα μου, τη γυναίκα μου και τον γιο μου», δήλωσε. «Χρειαζόμαστε βοήθεια! Υπάρχουν άνθρωποι ζωντανοί» και «δεν έχουμε τα εργαλεία» που απαιτούνται για να τους ανασύρουμε από τα ερείπια, τόνισε.

«Ο γιος μου βρίσκεται εδώ, στείλτε βοήθεια»

Η Αμπάρο ντελ Γιουδίτσε σκάβει με τα γυμνά χέρια της ένα βουνό από συντρίμμια αναζητώντας τον γιο της, ένα από τα θύματα του καταστροφικότερου σεισμού που έχει καταγραφεί στη Βενεζουέλα από το 1900.

Καθώς νιώθει απόγνωση μπροστά στον χρόνο που περνά χωρίς να βλέπει τους διασώστες να φθάνουν, ψάχνει μέσα στα χαλάσματα κλαίγοντας και φωνάζοντας, απαρηγόρητη, στη Λα Γουάιρα, την περιοχή στη βόρεια Βενεζουέλα που επλήγη περισσότερο από τις δύο σεισμικές δονήσεις, 7,2 και 7,5 βαθμών αντίστοιχα, οι οποίες σημειώθηκαν την Τετάρτη με διαφορά μικρότερη του ενός λεπτού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτες ιστορίες από τα χαλάσματα στη Βενεζουέλα-Γυναίκα γέννησε στα ερείπια, μωρά ανασύρονται ζωντανά

Ο τελευταίος απολογισμός των βενεζουελάνικων αρχών έκανε λόγο σήμερα για τουλάχιστον 589 νεκρούς, όμως το σκηνικό της καταστροφής που καταγράφουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων υποδηλώνουν έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών.

«Υπάρχουν πολλoί τσιμεντόλιθοι, δεν μπορούμε να τους σηκώσουμε με τα χέρια», διαπιστώνει αδύναμη πια η Αμπάρο ντελ Γιουδίτσε, ενώ κάθεται σε απόσταση λίγων μέτρων από το σημείο που πιστεύει πως βρίσκεται ο γιος της.

«Ο γιος μου βρίσκεται εδώ, επομένως σας παρακαλώ, ελάτε, στείλτε συνεργεία», εκλιπαρεί η γυναίκα, εκφράζοντας τη λύπη της για την απουσία βοήθειας από την κυβέρνηση. «Δεν υπάρχει καν νερό», λέει.

Ο εγγονός της Αλεσάντρο, 23 ετών, φόρεσε το κράνος του εθελοντή πυροσβέστη για να τη βοηθήσει να βρει το πατέρα του. «Εκεί βρίσκεται», λέει ξεσπώντας σε λυγμούς.

Η Λα Γουάιρα είναι μια πόλη περίπου 25.000 κατοίκων, που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Καράκας. Στο Λος Κοράλες, μια συνοικία της μεσαίας τάξης όπου η ντελ Γιουδίτσε συνεχίζει τις έρευνές της, τα περισσότερα πολυώροφα κτίρια με πισίνα καταστράφηκαν από τη διπλή σεισμική δόνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Χάσαμε τα πάντα»-Στους 589 οι νεκροί στη Βενεζουέλα, ως και 6,76 εκατ. άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό, χιλιάδες οι άστεγοι

«Οικογένεια Περές, ζωντανή»

Η μεταβατική πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, επισκέφθηκε χθες καταστραμμένη περιοχή, όπου το AFP διαπιστώνει πως σημειώνονται λεηλασίες. Σύννεφα σκόνης εξακολουθούν να διακρίνονται πάνω από τα πολυτελή κτίρια με θέα στην Καραϊβική, τα οποία έχουν ισοπεδωθεί.

Πολλά από αυτά, που είχαν κατασκευαστεί κατά μήκος της ακτής, δεν μπορούν πλέον να κατοικηθούν. Ορισμένα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Τμήματα του οδοστρώματος στον κεντρικό δρόμο της πόλης είναι γεμάτα ρωγμές. Ομάδες διάσωσης και εθελοντές στην αναζήτηση επιζώντων πρέπει να σκαρφαλώσουν σε όγκους πετρών και μετάλλου, ό,τι απένειμε από ουρανοξύστες που έφθαναν τους 15 ορόφους.

Κτήρια που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, σκόνη και συντρίμμια συνθέτουν ένα απόκοσμο σκηνικό, από το οποίο φαίνεται ότι η Βενεζουέλα θα κάνει πολύ καιρό για να γιατρέψει τις πληγές της. 

Σε αυτό το τοπίο Αποκάλυψης, ακούγονται κραυγές, άνθρωποι φωνάζουν τους δικούς τους που αναζητούν.

Στην πλευρά ενός σπιτιού, που δείχνει να έχει ξεκολλήσει από το έδαφος, διακρίνεται μια επιγραφή που παρηγορεί: «Οικογένεια Πέρες, ζωντανή».

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο με μια γυναίκα που ανασύρεται ζωντανή μετά από πολλές ώρες στα συντρίμμια, με τα σωστικά συνεργεία να την τραβάνε από μια μικρή τρύπα μέσα από χαλάσματα, χωρίς ίσως κι η ίδια να πιστεύει πόσο τυχερή στάθηκε.

Η πιο δυνατή στιγμή πάντως παραμένει το στιγμιότυπο από σπίτι ηλικιωμένου ζευγαριού όπου την ώρα που γίνεται ο σεισμός ο σύζυγος προσπαθεί να προστατεύσει με κίνδυνο της ζωής του την ανήμπορη να μετακινηθεί σύζυγό του που παραμένει καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η σκηνή που εκτυλίχθηκε με τη διάσωση ενός σκύλου μέσα από τα συντρίμμια, με τους διασώστες να του δίνουν κουράγιο μέχρι να τον εντοπίσουν και να τον βγάλουν ζωντανό.

Παράλληλα,  έγινε γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανέστειλε για τέσσερις μήνες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας ώστε να μην εμποδίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη χώρα που επλήγη από ένα διπλό φονικό σεισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μυστήριο με τον διπλό σεισμό στη Βενεζουέλα-Το σπάνιο φαινόμενο doublet, τι πιστεύουν ειδικοί

Διεθνής βοήθεια

Σχεδόν 48 ώρες μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς, ομάδες διάσωσης από 17 χώρες καταφθάνουν στις πληγείσες περιοχές της Βενεζουέλας, όπου το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα αναπτύξουν μια αποστολή 250 μελών στην πληγείσα ζώνη, αφού προσέφεραν 150 εκατομμύρια δολάρια και έστειλαν στην περιοχή δύο πολεμικά πλοία, μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Σωστικά συνεργεία από το Ελ Σαλβαδόρ, το Μεξικό, την Κολομβία και την Ελβετία ήταν από τα πρώτα που έφθασαν στη Βενεζουέλα.

Μπροστά από ένα συγκρότημα πολυκατοικιών που ισοπεδώθηκε στη Λα Γουάιρα, ο επικεφαλής μιας ομάδας διασωστών από τη Χιλή, ο Ναντιομάρ Πολάνκο, εκτίμησε ότι υπάρχουν «δυστυχώς, ελάχιστες ελπίδες να βρεθούν επιζώντες». Οι διασώστες της ομάδας του ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στο σημείο και πλέον επικεντρώνονται στην αναζήτηση και την ανάσυρση «ανθρώπων που είναι ήδη νεκροί», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι πορτογαλικής καταγωγής, δύο Βραζιλιάνοι, ένας Ιταλοβενεζουελάνος και δύο Κινέζοι είναι μεταξύ των νεκρών. Η Ισπανία έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο πέντε πολιτών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγγίζουν τους 50.000 οι αγνοούμενοι στη Βενεζουέλα-Οικογένειες σκάβουν με γυμνά χέρια για τους ανθρώπους τους

«Άχρηστες» οι αρχές

Στη Λα Γουάιρα, όπου βρίσκεται το κύριο αεροδρόμιο της χώρας, το οποίο τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω των σεισμών, ορισμένοι κάτοικοι προσπαθούν να ξεθάψουν οι ίδιοι τους συγγενείς τους από τα ερείπια.

«Είναι εκεί», φώναζε με λυγμούς ο Αλεσάνδρο ντελ Γιουδίτσε, ένας 23χρονος που προσπαθούσε να βρει τον πατέρα του κάτω από ένα βουνό ερειπίων. Απεγνωσμένη η γιαγιά του, Αμπάρο, έσκαβε με γυμνά χέρια για να βρει τον γιο της. «Υπάρχουν πολλοί τσιμεντόλιθοι, δεν μπορούμε να τους σηκώσουμε με τα χέρια», ψέλλισε αδύναμη.

«Οι αρχές είναι άχρηστες… Ο στρατός θα έπρεπε να είναι εδώ, με όσα μηχανήματα διαθέτει», κατήγγειλε ο Άρχενις Μέντες, κάτοικος της περιοχής.

Αφού επισκέφθηκε τη Λα Γουάρια την Πέμπτη, η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο μετά την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο, πήγε χθες Παρασκευή σε μια εύπορη συνοικία της πρωτεύουσας Καράκας όπου κατέρρευσε ένα κτίριο κι έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες. «Αρκετά με την πολιτική εκστρατεία εν μέσω μιας τραγωδίας όπως αυτή που βιώνουμε», της φώναξαν συγγενείς εγκλωβισμένων στα ερείπια του κτιρίου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Αποδοκιμάστηκε η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας κατά την επίσκεψή της σε πληγείσα περιοχή του Καράκας

Συγγενείς εγκλωβισμένων στα ερείπια κτιρίου το οποίο κατέρρευσε στο Καράκας από τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη Βενεζουέλα, αποδοκίμασαν χθες Παρασκευή την προσωρινή πρόεδρο της χώρας Ντέλσι Ροδρίγκες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

«Αρκετά με την πολιτική εκστρατεία εν μέσω μιας τραγωδίας όπως αυτή που βιώνουμε», φώναξαν στην Ντέλσι Ροδρίγκες, η οποία επισκεπτόταν μια εύπορη συνοικία της πρωτεύουσας κοντά σε κτίριο που κατέρρευσε την Τετάρτη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν κάνει τίποτα για τον λαό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Δορυφορικές εικόνες-σοκ από τη Βενεζουέλα-Ολόκληρες γειτονιές έγιναν σκόνη μετά τον διπλό σεισμό