powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ με Ιράν-Πρόοδο βλέπει ο Βανς, οι Ιρανοί αρνήθηκαν να φωτογραφηθούν με τους Αμερικάνους

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στην Ελβετία έχει ολοκληρωθεί, όπως ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή με γνώση για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν.

Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων ή την πορεία των συνομιλιών, αλλά ξεχωρίζει νωρίτερα η δήλωση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζεί Ντι Βανς, ο οποίος έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του, κάλεσε την Τεχεράνη να λάβει μέτρα για την Χεζμπολάχ στον Λίβανο αλλιώς θα χτυπήσει σκληρά το Ιράν.

Tι συζητήθηκε

Σύμφωνα με την κρατική ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIB), κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου των συνομιλιών δεν πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η ιρανική αντιπροσωπείαυπέβαλε διαμαρτυρία στην αμερικανική πλευρά και τώρα σταθμίζει τις επιλογές της, μετά τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετέδωσε το κανάλι Press TV του Ιράν.

Σύμφωνα με τα κρατικά ιρανικά μέσα ενημέρωσης, μετά τις τετραμερείς διαπραγματεύσεις, έχουν ξεκινήσει διμερείς συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και του Κατάρ.

Η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για μια «παύση» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν συζητήθηκε το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. «Καμία διαπραγμάτευση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν έγινε κατά τα 80 λεπτά του πρώτου γύρου των συνομιλιών», ανέφερε το κανάλι, προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από την τήρηση του μνημονίου συνεννόησης που υπέγραψαν οι πρόεδροι των δύο χωρών στα μέσα της εβδομάδας, καθώς επίσης και στην κατάσταση στον Λίβανο.

Οι Ιρανοί αρνήθηκαν να φωτογραφηθούν με τους Αμερικάνους

Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η ιρανική αντιπροσωπεία απέρριψε την πρόταση για κοινή φωτογραφία με την αμερικανική αντιπροσωπεία.

Μια πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία και οι διοργανωτές της συνάντησης είχαν προγραμματίσει μια σκηνή χειραψίας και μια τελετή κοινής φωτογραφίας στην Ελβετία.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας εξέφρασε την αντίθεσή του και η κοινή φωτογράφιση δεν έλαβε χώρα ποτέ.

Νωρίτερα, ο Τζέι Ντι Βανς χαρακτήρισε «ιστορικές» τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα στην Ελβετία με το Ιράν για την οριστικοποίηση του πρωτοκόλλου συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Μέση Ανατολή.

«Σημαντική πρόοδος καταγράφηκε τις τελευταίες ώρες»

«Πρόκειται για μία ιστορική συνάντηση (...) Αυτό που ο πρόεδρος ζήτησε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε μια νέα σελίδα για να μεταμορφώσουμε την σχέση μας με τον ιρανικό λαό και να τείνουμε το χέρι στους Ιρανούς για να τους πούμε ότι αν οι ηγέτες τους είναι έτοιμοι να απαρνηθούν το ρόλο τους ως παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής, αν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν μονίμως κάθε φιλοδοξία για απόκτηση του πυρηνικού όπλου, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να μεταμορφώσουν ριζικά την σχέση τους με την χώρα αυτή», δήλωσε ο Τζέι Ντι Βανς κατά την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες και τους μεσολαβητές του Κατάρ και του Πακιστάν στο Μπούργκενστοκ των ελβετικών Αλπεων.

Δήλωσε ότι «σημαντική πρόοδος καταγράφηκε τις τελευταίες ώρες». «Αναμένω ότι θα σημειώσουμε περισσότερη πρόοδο τις επόμενες ώρες».

Επειτα από τις διμερείς συνομιλίες το πρωί ανάμεσα στην αμερικανική και την ιρανική αντιπροσωπεία και τους μεσολαβητές του Κατάρ, του Πακιστάν και τους ελβετούς διπλωμάτες, οι τέσσερις αντιπροσωπείες βρέθηκαν γύρω από ένα τραπέζι νωρίς το απόγευμα για απευθείας συνομιλίες.

Το όριο των 60 ημερών για ΗΠΑ-Ιράν

Οι συνομιλίες αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα 60 ημερών καταλήγοντας σε μία οριστική συμφωνία.

Η Ντόχα έχει δηλώσει πως ελπίζει «σε μία συνολική συμφωνία επί του συνόλου των θεμάτων που περιλαμβάνει» το πρωτόκολλο συμφωνίας.

Στο πλευρό του αμερικανού αντιπροέδρου, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαχμπάζ Σαρίφ δήλωσε πως ελπίζει ότι με την ολοκλήρωση των συνομιλιών «θα έχουμε στα χέρια μας μία εξαιρετική συμφωνία που θα ευνοεί την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία σε όλο τον κόσμο».

Την ώρα που το πρωτόκολλο συμφωνίας το οποίο υπεγράφη εδώ και τέσσερις ημέρες κλονίζεται λόγω της κατάστασης στον Λίβανο, ο Τζέι Ντι Βανς δηλώνει ότι έχει διαπιστώσει «σημαντική πρόοδο» τις τελευταίες ημέρες «για την τήρηση της εκεχειρίας στον Λίβανο».

«Στην πραγματικότητα είμαι πολύ ικανοποιημένος από την κατάσταση στον Λίβανο», είπε παραβλέποντας την συνέχιση των εχθροπραξιών την Παρασκευή και το Σάββατο.

«Μπορούμε να κάνουμε μία νέα αρχή; Μπορούμε να αλλάξουμε μονίμως τις σχέσεις στην Μέση Ανατολή; Ή θα επιστρέψουμε στις παλιές μεθόδους, πράγμα που δεν είναι στις δικές μας προτιμήσεις, αλλά που παραμένει πολύ πραγματική πιθανότητα;», είπε ο Βανς που συνοδεύεται στην Ελβετία από τον απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρεντ Κούσνερ.

Η ιρανική αντιπροσωπεία στην Ελβετία δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

«Αγκάθι» οι συγκρούσεις στον Λίβανο

Νωρίτερα σήμερα, πριν από την έναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ , η Τεχεράνη είχε διαμηνύσει ότι καμία συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι δυνατή χωρίς ειρήνη στον Λίβανο .

«Χωρίς την εφαρμογή των όρων αυτών (του πρωτοκόλλου συμφωνίας) - κυρίως της ρήτρας 1 (που προβλέπει τον τερματισμό του πολέμου σε όλα τα μέτωπα, περιλαμβανομένου του Λιβάνου) - δεν είναι δυνατόν να εισέλθουμε στην φάση της διαπραγμάτευσης για τελική συμφωνία», έγραψε στο Χ ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγκαΐ.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας είχε δηλώσει ότι η κατάσταση στον Λίβανο θα είναι το «βασικό» θέμα των συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελβετία, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Το σιωνιστικό καθεστώς συνεχίζει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις του για τον Λίβανο. Αυτό θα είναι το βασικό θέμα των σημερινών συνομιλιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαΐ προσθέτοντας ότι η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Ιράν και οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου θα συζητηθούν επίσης.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ⁠Fars μετέδωσε επικαλούμενο στρατιωτική πηγή ότι τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά και ότι το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης δεν έχει εκδώσει άδειες για την διέλευση κανενός πλοίου μέχρι νεωτέρας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης ανακοίνωσε χθες το κλείσιμο του Ορμούζ αφού η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παραβιάζει την εκεχειρία που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζοντας τις εχθροπραξίες στον Λίβανο και τις ΗΠΑ ότι δεν τηρούν την δέσμευσή τους να αναγκάσουν το Ισραήλ να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συμβιβαστεί ούτε στο ζήτημα της αποτροπής του Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων ούτε στη διατήρηση της στρατιωτικής πίεσης κατά της Χεζμπολάχ.

Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν στην Ελβετία προκαλούν ανησυχίες στην Ιερουσαλήμ για ενδεχόμενους περιορισμούς στην ελευθερία δράσης του Ισραήλ, σύμφωνα με το TimesOfIsrael.

«Όσον αφορά το Ιράν, όποιες διπλωματικές εξελίξεις κι αν υπάρξουν, δεν θα επιτρέψω στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Όσο είμαι πρωθυπουργός του Ισραήλ, αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε ο Νετανιάχου στα εβραϊκά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του αδελφού του, Γιόνι Νετανιάχου, ο οποίος σκοτώθηκε ηγούμενος επίλεκτης μονάδας των IDF στην επιχείρηση διάσωσης ομήρων στο Εντέμπε.

Νετανιάχου: Ο στρατός θα μείνει στον Λίβανο για όσο χρειαστεί

«Σε αυτή την ιερή αποστολή έχω αφιερώσει τη ζωή μου από τότε που έπεσες, Γιόνι», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ «παραμένει σταθερό στην υπεράσπιση των ζωτικών εθνικών του συμφερόντων».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι ξεκίνησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν τον τελευταίο χρόνο «για να απομακρύνει την άμεση απειλή αφανισμού που συνιστά το κακόβουλο καθεστώς του Ιράν».

«Αν δεν είχαμε ενεργήσει, θα είχαν ήδη στην κατοχή τους πυρηνικές βόμβες και θα τις είχαν χρησιμοποιήσει», υποστήριξε.

Παράλληλα, τόνισε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα κέρδη που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα.

«Έχουμε πετύχει τεράστια επιτεύγματα και δεν θα τα εγκαταλείψουμε. Θα παραμείνουμε στη ζώνη ασφαλείας του νότιου Λιβάνου για όσο χρειαστεί, προκειμένου να προστατεύσουμε τους πολύτιμους κατοίκους του βορρά και όλους τους πολίτες του Ισραήλ από επιθέσεις της Χεζμπολάχ. Ως πρωθυπουργός του Ισραήλ, επιμένω σε αυτό χωρίς καμία επιφύλαξη και τίποτα δεν πρόκειται να το αλλάξει», δήλωσε.

Χεζμπολάχ: Η συμμετοχή του Λιβάνου στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία αποδυναμώνει την αντίσταση στο Ισραήλ

Την έντονη αντίθεσή της στις απευθείας συνομιλίες της λιβανικής κυβέρνησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε η Χεζμπολάχ, κατηγορώντας τη Βηρυτό ότι συμμετέχει σε μια διαδικασία η οποία, κατά την οργάνωση, πλήττει την εθνική κυριαρχία του Λιβάνου και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι η λιβανική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον καλείται ουσιαστικά να αποδεχθεί αμερικανικές επιταγές, οι οποίες, όπως αναφέρει, «καταρρίπτουν την κυριαρχία του Λιβάνου» και ευθυγραμμίζουν τη χώρα με κράτη που έχουν προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ.

«Εσφαλμένο» το πλαίσιο των συνομιλιών

Η οργάνωση χαρακτήρισε το πλαίσιο των συνομιλιών «εσφαλμένο» και υποστήριξε ότι η διαδικασία δεν οδηγεί στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων του Λιβάνου αλλά σε «συνθηκολόγηση» απέναντι στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, η συμμετοχή της λιβανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις αποδυναμώνει τις προσπάθειες αντίστασης απέναντι στο Ισραήλ και περιορίζει τη δυνατότητα της χώρας να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στο πεδίο για την επίτευξη πολιτικών στόχων.

«Η συμμετοχή της κυβέρνησης εμποδίζει την αντιμετώπιση του σχεδίου του εχθρού, τις προσπάθειες της αντίστασης στο έδαφος και τις μεγάλες θυσίες του λαού μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η οργάνωση εκτιμά ότι η Βηρυτός θα μπορούσε να αξιοποιήσει την παρούσα συγκυρία για να ασκήσει πίεση με στόχο την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το λιβανικό έδαφος.

Αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα και την ανεξαρτησία του Λιβάνου

Παράλληλα, η Χεζμπολάχ προειδοποίησε ότι η συμμετοχή της κυβέρνησης στις συνομιλίες αυξάνει τους κινδύνους για τη σταθερότητα και την ανεξαρτησία της χώρας. Όπως υποστηρίζει, η στάση της Βηρυτού συνιστά «συμμόρφωση με τους πολιτικούς στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ» και ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις προς τον Λίβανο.

Οι δηλώσεις της οργάνωσης καταγράφονται σε μια περίοδο έντονων διπλωματικών διεργασιών για το μέλλον της εκεχειρίας στον Λίβανο και ενώ οι συνομιλίες μεταξύ περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.

Πηγή: Iefimerida-AΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ