Η αποτίμηση του αποτελέσματος των Βουλευτικών Εκλογών 2026, απασχόλησε σημερινές συνεδρίες του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος. Στις συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία, αντηλλάγησαν απόψεις σε κλίμα ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου, ενώ τοποθετήθηκαν πέραν των 30 στελεχών του Κόμματος, καταθέτοντας εκτιμήσεις, προβληματισμούς και εισηγήσεις για την επόμενη ημέρα.
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, στην ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, ανέφερε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε πολλαπλά και σημαντικά πολιτικά μηνύματα, τόσο προς το ΔΗΚΟ όσο και προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Τόνισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα ακούει την απογοήτευση και τους προβληματισμούς των πολιτών και ότι, στη νέα Βουλή, θα επικεντρωθεί σε λύσεις για τα ζητήματα που πιέζουν τα κυπριακά νοικοκυριά και τις οικογένειες.
Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι, παρά το ιδιαίτερα απαιτητικό και τοξικό προεκλογικό περιβάλλον, το ΔΗΚΟ άντεξε πολιτικά, με 8 κοινοβουλευτικές έδρες και παραμένει δύναμη ευθύνης και σταθερότητας.
Υπογράμμισε ότι ο ρυθμιστικός ρόλος του Κόμματος όχι μόνο παραμένει, αλλά ενισχύεται μέσα από τις νέες κοινοβουλευτικές ισορροπίες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημαντική αύξηση της συσπείρωσης του ΔΗΚΟ κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, καθώς και στη θετική συμβολή των υποψηφίων, τους οποίους ευχαρίστησε για την προσπάθεια, την κινητικότητα και την προσφορά τους στον εκλογικό αγώνα.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέδειξε με ειλικρίνεια και τις αδυναμίες που καταγράφηκαν, επισημαίνοντας την ανάγκη οργανωτικής αναδόμησης, ανανέωσης, μεγαλύτερης επαφής με τη βάση και ταχύτερης ανταπόκρισης στα προβλήματα της κοινωνίας.
Σε σχέση με τον Ενδιάμεσο Χώρο, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι διαμορφώνεται προοπτική για ουσιαστικές πρωτοβουλίες, τις οποίες το ΔΗΚΟ, ως το μοναδικό κόμμα του Κέντρου που βρίσκεται στη Βουλή, οφείλει να αναλάβει με σοβαρότητα, ειλικρίνεια και καθαρό πολιτικό προσανατολισμό.
Αναφερόμενος στην κυβερνητική συνεργασία, σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο λειτουργίας της μέχρι σήμερα και ότι εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να την βελτιώσει με αποφάσεις και αποτελεσματικότητα σε κρίσιμα ζητήματα.
Όπως είπε, «το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πολιτική συνέπεια, έχοντας ως προτεραιότητα τη σταθερότητα της χώρας, την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της πολιτικής ευρύτερα».
Αυτούσια η ομιλία του Νικόλα Παπαδόπουλου
Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει στείλει πολλαπλά σημαντικά πολιτικά μηνύματα. Τόσο σε εμάς, όσο και σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Κύπρου. Οι βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν μέσα σε ένα κλίμα απογοήτευσης και απαξίωσης. Αυτά τα μηνύματα εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα διαβεβαιώνουμε πως τα έχουμε λάβει. Ακούμε την απογοήτευση. Ακούμε τα προβλήματα.
Διαβεβαιώνουμε τον κόσμο πως στη Βουλή εμείς θα επικεντρωθούμε στις λύσεις που πρέπει να έρθουν άμεσα. Οι λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας που πιέζουν τα κυπριακά νοικοκυριά και τις κυπριακές οικογένειες.
Η πλέον καθοριστική παράμετρος για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος ήταν η εντυπωσιακή άνοδος της συσπείρωσης του ΔΗΣΥ, αλλά και η μεγάλη άνοδος της συσπείρωσης του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ την ημέρα των εκλογών στην κάλπη. Ο ΔΗΣΥ πέτυχε σε 10 ημέρες να ανεβάσει τη συσπείρωση του 20 μονάδες, ενώ το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ από 11. Στο σύνολο του εκλογικού σώματος, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 5,5 μονάδες για το ΔΗΣΥ, 2,3 για το ΑΚΕΛ και 1,3 για το ΔΗΚΟ. Τα τρία κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ συνεπώς, κέρδισαν τις τελευταίες 10 ημέρες αθροιστικά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Για το Δημοκρατικό Κόμμα το ποσοστό συσπείρωσης είναι υψηλότερο από εκείνα τόσο του 2016, όσο και του 2021. Η εντυπωσιακή άνοδος των συσπειρώσεων, περιόρισε, όπως είναι φυσικό, τη μετακίνηση ψηφοφόρων και των τριών κομμάτων προς άλλα κόμματα.
Ειδικότερα, το ΔΗΚΟ τις τελευταίες 10 μέρες,
- περιόρισε τις απώλειες του στα κόμματα ΑΛΜΑ, Άμεση Δημοκρατία κατά 6 μονάδες,
- περιόρισε την απώλεια προς το ΔΗΣΥ κατά 1 μονάδα,
- περιόρισε την απώλεια προς το ΕΛΑΜ κατά 4 μονάδες
- ενώ μηδένισε και την απώλεια 3 μονάδων που είχε προς την ΕΔΕΚ.
Θεωρώ επίσης ότι η ενίσχυση των ψηφοδελτίων μας βοήθησαν το κόμμα ιδιαίτερα στη Λάρνακα και την Αμμόχωστο. Τα αποτελέσματα σε αυτές τις επαρχίες δείχνουν ξεκάθαρα πως η διεύρυνση του κόμματος μας φέρνει θετικά αποτελέσματα. Αυτό είναι καλά είναι να το έχουμε κατά νου στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν για τον ενδιάμεσο χώρο.
Οφείλω από καρδιάς μια ειδική μνεία στις υποψήφιες και στους υποψήφιους μας τους οποίους και τις οποίες ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε.
Ο κόσμος ψήφισε σταθερότητα και όχι αποδόμηση του πολιτικού συστήματος.
Η συσπείρωση των παραδοσιακών κομμάτων έγειρε τη πλάστιγγα σε αυτές τις εκλογές, ιδιαίτερα τις τελευταίες 10 μέρες.
Η άνοδος της δικής μας συσπείρωσης οφείλεται μεταξύ άλλων, στην επιτυχή κατά την τελευταία εβδομάδα ανάδειξη
- των αδυναμιών, εμμονών και ανακολουθιών των νέων κομμάτων
- του ρίσκου που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ισχυρή – ρυθμιστική παρουσία τους.
- των θετικών επιχειρημάτων που αφορούσαν την οικονομία και τη χώρα μας, σε αντιδιαστολή με τηναστάθεια που θα έφερναν οι «αντισυστημικοί».
Επίσης βοήθησε τη συσπείρωση μας:
- η ένταση της προβολής του καθαρού μηνύματος για τη διατήρηση του ρυθμιστικού μας ρόλου
- το ότι έχουμε αποδείξει ότι γνωρίζουμε πως να αξιοποιήσουμε τον ρυθμιστικό μας ρόλο – ότι είμαστε αποτελεσματικοί
- η αποδόμηση των κομμάτων διαμαρτυρίας
- η προβολή ενός θετικού μηνύματος για την προοπτική της χώρας και της οικονομίας
- η προοπτική μελλοντικών συνεργασιών
- η σωστή οργανωτική δουλειά
- η έντονη κινητικότητα των υποψήφιων
Κατ’ ακρίβεια θεωρώ πως η έντονη και καθαρή θέση του ΔΗΚΟ και η αποδόμηση των λεγόμενων «αντισυστημικών» κομμάτων, βοήθησε όχι μόνο τη δική μας συσπείρωση, αλλά και τη συσπείρωση των δυο μεγαλύτερων κομμάτων.
Γιατί τα πολιτικά μας μηνύματα είχαν απήχηση σε αυτές τις εκλογές
Επειδή,
1. Τα πράγματα σε επίπεδο οικονομίας, δεν είναι τόσο τραγικά όσο κάποιοι τα παρουσίαζαν και επομένως ο κόσμος δεν ήθελε να πάρει ρίσκο.
Ο κόσμος ήθελε τελικά να προστατεύσουμε όσα πετύχαμε και να κτίσουμε ακόμη περισσότερα.
2. Το απολιτίκ κρίνεται περιορισμένης εμβέλειας. Ο κόσμος θέλει ουσία. Θέλει προτάσεις. Θέλει λύσεις.
3. Είχαμε κόστος και φθορά από λάθη της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων και από,
- τον Αφθώδη πυρετό
- τις Φωτιές
- το Videogate
Όμως από την άλλη παρουσιάσαμε ένα θετικό αφήγημα για την Κύπρο, για την κυπριακή οικονομία και την προοπτική της χώρας μας.
Απέναντι στη μιζέρια και την απελπισία που κάποιοι καλλιεργούσαν καθημερινά, εμείς παρουσιάσαμε τις επιτυχίες της χώρας και του λαού μας, ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων.
Και βρήκαμε ανταπόκριση.
Για αυτούς τους λόγους, παρά την απώλεια ποσοστών του το ΔΗΚΟ στάθηκε.
Πριν από λίγες εβδομάδες πολλοί προεξοφλούσαν την κατάρρευση των ποσοστών μας,
Κάποιοι προέβλεπαν σημαντική απώλεια ποσοστών και εδρών για το κόμμα μας,
Κάποιοι μας έδειχναν ακόμη και έκτους
Κυριάρχησε στον προεκλογικό ένα περιβάλλον τοξικότητας και έντασης.
Παρ’ όλα αυτά, ήταν πολύ πιο μικρή η μείωση των ποσοστών μας απ’ ότι κάποιοι προέβλεπαν.
Το ΔΗΚΟ,
παραμένει ρυθμιστής στις 8 έδρες στη Βουλή
Κατ’ ακρίβεια ενισχύεται ο ρυθμιστικός μας ρόλος με τις ισορροπίες στη Βουλή
- το ΔΗΚΟ παραμένει ως το μοναδικό κυβερνών κόμμα στη Βουλή
- το ΔΗΚΟ παραμένει ως το μοναδικό κόμμα του Κέντρου στη Βουλή
- το ΔΗΚΟ είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα στη κυβέρνηση
Ενδιάμεσος χώρος
Κατανοούμε την απογοήτευση και την πικρία που μπορεί να νιώθουν πολλοί ψηφοφόροι του Κέντρου.
Διαμορφώνεται όμως μια δυναμική για το μέλλον με σωστά βήματα.
Για να το πετύχουμε όμως χρειάζονται:
Μεγαλύτερη έμφαση στη βάση του κόμματος και στα προβλήματα του κόσμου.
Πρέπει να ανεβάσουμε ρυθμούς.
Χρειαζόμαστε οργανωτική αναδόμηση και ανανέωση.
Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε τα στελέχη μας, αλλά και τον κόσμο δεδομένο.
Και πρέπει να αναλάβουμε Πρωτοβουλία για τον Ενδιάμεσο χώρο.
Η πρόθεση μας είναι ειλικρινής, γιατί πράγματι διανοίγεται η προοπτική για τη συνένωση του Κέντρου.
Ως ΔΗΚΟ, το μοναδικό κόμμα του κέντρου που βρίσκεται στη βουλή, πρέπει εμείς ν’ αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει να αποφασίσουμε ποια σενάρια συνεργασίας θέλουμε να προτείνουμε στα άλλα κόμματα. Τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης.
Συνάντηση με τον ΠτΔ
Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ πριν από λίγες μέρες με τον ΠτΔ.
Του ανέφερα πως δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί μέχρι σήμερα η κυβερνητική μας συνεργασία.
Σε εκείνον εναπόκειται να τη βελτιώσει.
Παραμένουν σημαντικά προβλήματα στην εσωτερική διακυβέρνηση επειδή δεν λαμβάνονται αποφάσεις.
Κάποια παραδείγματα εκκρεμοτήτων που απασχολούν την κοινωνία είναι:
- Το Κόστος του ρεύματος
- Το Στεγαστικό
- Το Συνταξιοδοτικό
- Τα προβλήματα της Τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΕΟΑ
Έργα υποδομής καθυστερούν:
- Δρόμος Πάφου-Πόλης
- Η Μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας
- Το Βασιλικό κ.α.
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
Όπως έχω πει, το εκλογικό αποτέλεσμα έχει στείλει πολλαπλά σημαντικά πολιτικά μηνύματα.
Το πιο σημαντικό απ’ όλα για εμάς, είναι ότι ο ρυθμιστικός ρόλος του ΔΗΚΟ παραμένει και έχει ενισχυθεί.
Οι δικές μας αποφάσεις θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια.











