powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Κ. Μητσοτάκης: Άδικη η κριτική σε Σαμαρά και Καραμανλή, είμαι ο πρώτος Πρωθυπουργός που πήγα στην Άγκυρα και έθεσα το casus belli

Στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Ενώπιος Ενωπίω» μιλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως η κρίση στη Μέση Ανατολή προκαλεί ανησυχία, ενώ αναφέρθηκε σε διπλωματική αναβάθμιση της Ελλάδας όσον αφορά τις σχέσεις με το Ισραήλ.

«Ο κόσμος έχει καταστεί απρόβλεπτος. Η κρίση στη Μέση Ανατολή μας δημιουργεί ανησυχίες. Εύχομαι να είναι προσωρινή ανάφλεξη. Να υπερισχύσουν οι συνομιλίες, να απελευθερωθεί το παγκόσμιο εμπόριο και η ναυσιπλοΐα. Από την πλευρά μας έχουμε καταδικάσει πολλές φορές μέχρι σήμερα την επέκταση του πολέμου στον Λίβανο και έχουμε επικρίνει τη στάση του Ισραήλ ως προς αυτό το κομμάτι. Η Ελλάδα κινείται αμιγώς σε αμυντικό χαρακτήρα.»

«Γιατί 3η τετραετία;»

«Μέχρι το 2030 θα αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα στον κόσμο - θα κριθεί αν η Ελλάδα θα είναι με την πλευρά των νικητών ή των ηττημένων - έχω την εμπειρία, τη διάθεση και τη γνώση και  κάποιο διεθνές κύρος να είμαι ο κατάλληλος - θα το κρίνει ο ελληνικός λαός - να ηγηθώ μίας προσπάθειας να κάνει η χώρα ένα ακόμα μεγάλο άλμα και να εξασφαλίσω ότι δεν θα ξαναπάμε πίσω. Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027 - 1η Ιουλίου η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Είναι μια σημαντική ευκαιρία η Ελλάδα αφήσει ένα αποτύπωμα ευδιάκριτο στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές είχα δεχθεί και την προηγούμενη φορά, δέχομαι και τώρα - Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν τον εκλογικό κύκλο - Με προβληματίζει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και η διαρκής τοξικότητα και κοινοβουλευτική εχθρότητα. Όταν λέω ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, γιατί δεν συμμετέχουν τα κόμματα ουσιαστικά στην διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης; Μην παραπονιέται ο Ανδρουλάκης που η «βελόνα» δείχνει προς τα κάτω.»

Για το πακέτο της ΔΕΘ 2026

«Είμαστε σε θέση ως Ελλάδα να πηγαίνουμε στη ΔΕΘ και να εξαγγέλλουμε πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας, όταν οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος - Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν ελλείμματα 7% και 9% - την επόμενη μέρα θα κόβουν μισθούς και θα αυξάνουν φόρους.»

Για την προκαταβολή φόρου

«Την πρώτη τετραετία βοηθήθηκαν οι επιχειρήσεις, στη δεύτερη μισθωτοί και σε έναν βαθμό οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Επεξεργαζόμαστε το πλαίσιο της παρέμβασης στη ΔΕΘ - δεν ξέρουμε ακόμα πόσο χώρο θα έχουμε στη διάθεσή μας - αυτό θα προσδιοριστεί σε περίπου έναν με δύο μήνες από τώρα.»

Για την ακρίβεια

«Η συσσωρευμένη ακρίβεια μετά την πανδημία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -  η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στα καύσιμα - υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που τα βγάζει πέρα δύσκολα - αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά, όχι όσα θα θέλαμε, αλλά αυτά που μπορούμε, για να στηρίξουμε την κοινωνία. Ένα μεγάλο κομμάτι των αυξήσεων «εξουδετερώνονται» από τον πληθωρισμό, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να κοροϊδέψω τους Έλληνες ούτε να θέσω σε αμφισβήτηση τη δημοσιονομική σταθερότητα. Η πολιτική είναι πολιτική δημιουργίας συλλογικού πλούτου που πρέπει να γίνει ατομική ευημερία - μεγάλη μας προτεραιότητα το πώς η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών θα αποτυπωθεί με πιο ουσιαστικό τρόπο στην τσέπη του νοικοκυριού.»

Για τον Αλέξη Τσίπρα

«Αν σας πάρουν τρεις φορές το δίπλωμα, μπορείτε να οδηγήσετε άλλο αυτοκίνητο; Οι πολίτες του πήραν το δίπλωμα τρεις φορές και τώρα φτιάχνει ένα καινούργιο κόμμα, θέλει να οδηγήσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο, αλλά είναι ο ίδιος. Ως προς την εντιμότητα είδα το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ και ανατρίχιασα - μείγμα ασχετοσύνης, εμπάθειας και αλαζονείας που πήγε να οδηγήσει τη χώρα στον γκρεμό.»

Για την Μαρία Καρυστιανού

«Διέθετε ένα μεγάλο συναισθηματικό απόθεμα συμπάθειας, συζητήσιμο αν μεταφράζεται και σε πολιτική στήριξη - δεν έχει πείσει ότι μπορεί να σταθεί με επάρκεια ως πολιτικός αρχηγός. Θα τοποθετηθεί για θέματα και οι πολίτες θα κρίνουν αν είναι κόμμα που θα εισφέρει στο δημόσιο διάλογο ή από αυτά της «κάτω» και «πάνω πλατείας» για τιμωρητική ψήφο, χωρίς καμία ουσιαστική εναλλακτική.»

Για τον Αντώνη Σαμαρά

«Ήταν ένας καλός Πρωθυπουργός που πήγε την χώρα μπροστά σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, ήμουν Υπουργός του - Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα κάνει κάτι που θα ζημιώσει την παράταξη που του έδωσε δεύτερη ευκαιρία και τον έκανε Πρωθυπουργό - εύχομαι να μην διαψευστώ. Αν πιστεύει αυτά που λέει για την εξωτερική πολιτική προφανώς δεν υπάρχει περιθώριο να γεφυρωθεί το χάσμα - Εύχομαι ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα αντιληφθεί ότι είναι κακό και για την υστεροφημία του να κάνει ζημιά στην παράταξη.»

Για τον Κώστα Καραμανλή

«Αντιμετωπίζω όλους τους αρχηγούς της ΝΔ με σεβασμό και με αξιοπρέπεια - Δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε σε όλα - Από μένα, όμως, η σχέση θα είναι πάντα αξιοπρεπής και λειτουργική.»

Για τα εθνικά ζητήματα

«Και οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί έχουν διαχειριστεί την Τουρκία, είχαν συναντηθεί με τον  Erdogan γνωρίζουν τη συνθετότητα αυτής της σχέσης - επιδίωκαν πάντα και αυτοί μια λειτουργική σχέση - Η κριτική τους στο συγκεκριμένο θέμα είναι άδικη.

Η Ελλάδα έπραξε το καθήκον της, η Τουρκία δεν μπήκε στο SAFE - είμαι ο μόνος Έλληνας Πρωθυπουργός που πήγε στην Άγκυρα και έθεσε ευθέως το casus belli - μέχρι και το 2023 δεν θυμάμαι να μας έχει ασκηθεί κάποια έντονη κριτική για τα ζητήματα αυτά».

Πηγή: Έθνος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ