powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Νέα μαχαιρώματα στις Κεντρικές, αιχμές για αντίποινα λόγω καταγγελίας σε επιστολή προς Φυτιρή-«Ζήτησε να κληθεί η Αστυνομία και δεν εισακούστηκε»

Νέο επεισόδιο με μαχαιρώματα, το οποίο δεν ανακοινώθηκε, φαίνεται να σημειώθηκε την Τρίτη στις Κεντρικές Φυλακές, όπου -κατά τους ισχυρισμούς- κρατούμενος δέχθηκε επίθεση από συγκρατούμενους του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, ωστόσο παρά την επιθυμία του να προβεί σε καταγγελία, ο δικηγόρος του ενημερώνει με επιστολή του τον υπουργό Δικαιοσύνης, ότι δεν κλήθηκε η Αστυνομία και ο πελάτης του δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. 

Πρόκειται για κατάδικο που τον περασμένο Φεβρουάριο κατήγγειλε στην Αστυνομία πως χτυπήθηκε από δεσμοφύλακες, ισχυριζόμενος μάλιστα πως στη συνέχεια απειλήθηκε προκειμένου να μην προχωρήσει, ο οποίος φαίνεται να δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι, με τον δικηγόρο του, Δημήτρη Απαισιώτη, να αποστέλλει επιστολή σε υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Φυτιρή, Αρχηγό Αστυνομίας, Θεμιστό Αρναούτη και Υπεύθυνο ΤΑΕ Λευκωσίας, Χρυσόστομο Χρίστου, ζητώντας έναρξη ποινικής έρευνας. 

Όπως αναφέρει σε επιστολή του ο κ. Απαισιώτης, το μεσημέρι της Τρίτης, στην πτέρυγα 1Β των Κεντρικών Φυλακών, δύο ομοεθνείς του πελάτη του, φαίνεται να του επιτέθηκαν και να τον μαχαίρωσαν σε δύο σημεία στο αριστερό χέρι, σε ένα σημείο στο αριστερό μέρος της κοιλιάς και σε ένα σημείο στην αριστερή ωμοπλάτη, τα οποία του υπέδειξε όταν ενημερώθηκε σχετικά και μετέβη στις Φυλακές για να τον επισκεφθεί.  

Ο κ. Απαισιώτης καταγγέλλει ότι ενώ ο πελάτης του ζήτησε από την διοίκηση των φυλακών, όπως μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, εντούτοις δεν εισακούστηκε και έτυχε χειρισμού από το ιατρείο της φυλακής, ενώ οι δύο ομοεθνείς του κλείστηκαν στην απομόνωση, ωστόσο ο ένας εκ των δύο βγήκε από την απομόνωση δύο μέρες μετά, παρά το γεγονός -όπως σημειώνει- ότι σε παρόμοια συμβάντα η διάρκεια της απομόνωσης είναι μεγαλύτερης διάρκειας. 
 

Δ. Απαισιώτης: Ο πελάτης μου ενημέρωσε άμεσα την διοίκηση των Κεντρικών Φυλακών, ότι ήθελε να κληθεί η Αστυνομία για να δώσει κατάθεση να καταγγείλει τους δύο προαναφερόμενους ομοεθνείς του, για την σωματική βλάβη που του προκάλεσαν. Επιπλέον προέβηκε και σε έγγραφη αίτηση ζητώντας να ενημερωθεί η Αστυνομία και τη παρέδωσε στην διοίκηση των Φυλακών. Εκ των πραγμάτων δεν εισακούστηκε. Καθότι μέχρι και σήμερα που τον επισκέφθηκα δεν προσήλθε η Αστυνομία να λάβει καταθέσεις, να περισυνελέξει μαρτυρία και να προστατευθεί και το μαρτυρικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στις φυλακές. Είναι άγνωστο ποιες ενέργειες έγιναν από την διοίκηση των φυλακών για το συμβάν. Σίγουρά όμως εκ πρώτης όψεως κρίνονται ανεπαρκείς. 

 

Ο κ. Απαισιώτης ζητά όπως ο πελάτης του μεταφερθεί στο νοσοκομείο για περίθαλψη, ενώ παραπέμπει στην προηγούμενη του επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης, με την οποία προέβη σε καταγγελία για ξυλοδαρμό από δεσμοφύλακες, τους οποίους κατονόμασε, αλλά και απειλές από την Διεύθυνση των Φυλακών, ώστε να μην προχωρήσει σε καταγγελία, κατά τους ισχυρισμούς του. 

Δ. Απαισιώτης: Να υπενθυμίσω κ. Υπουργέ την εμπιστευτική επιστολή που σας παρέδωσα δια χειρός ημερομηνίας 05/02/2026 και αφορούσε τον ίδιο πελάτη και τις συνθήκες κατά τις οποίες προήλθε το κάταγμα στο αριστερό του χέρι. Να σας θυμίσω την τελευταία παράγραφο της τότε επιστολής μου. «Ευελπιστώντας ότι ο πελάτης, θα βγει σώος και αβλαβής τον Μάϊο του 2027 από τις Κεντρικές Φυλακές». Εν όψει των όσων έχουν αναφερθεί, αναμένω την άμεση και πλήρη υποστήριξη του Υπουργείου ως προς την διερεύνηση και αυτής της καταγγελίας του πελάτη, και πρωτίστως της μεταφοράς του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για να τύχει μιας πλήρους ιατρικής εξέτασης. Ο τρόπος με τον οποίο έτυχε χειρισμού ο τραυματισμός του πελάτη από την διοίκηση των κεντρικών φυλακών. Είτε έγινε η ενημέρωση της Αστυνομίας για τον τραυματισμό, και η μετέπειτα κωλυσιεργία στην διερεύνηση αυτού, είτε η μη ενημέρωση της Αστυνομίας από την διοίκηση των φυλακών, φανερώνει ένα αντιεπαγγελματικό τρόπο λειτουργίας των κεντρικών φυλακών και ενδεχομένως και της Αστυνομίας, αναλόγως του τι πραγματικά συνέβηκε.

 

Ο εν λόγω κατάδικος, τον περασμένο Φεβρουάριο κατέθεσε γραπτώς στην Αστυνομία, στην παρουσία του Δημήτρη Απαισιώτη, ότι είχε προειδοποιήσει τον υπεύθυνο για καυγά που θα γινόταν στην πτέρυγα που κρατείτο, ο οποίος δεν αποτράπηκε, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος, αν και δεν είχε εμπλοκή και προσπάθησε να χωρίσει τους συγκρατούμενους του, κλείστηκε σε απομόνωση στην πτέρυγα 2Β. 

Ο ίδιος ζητούσε τον λόγο ως προς τον περιορισμό του, ενώ κατά την απομόνωση του, σύμφωνα πάντα με τα όσα ισχυρίστηκε, στην πτέρυγα είχε μεταβεί ο υπεύθυνος ασφαλείας, ακόμη ένας αξιωματικός που κατονομάζει και περίπου 6-7 δεσμοφύλακες. Σε κάποια στιγμή, όταν ο ίδιος ζήτησε να ρωτήσει γιατί βρισκόταν σε περιορισμό, ο υπεύθυνος ασφάλειας - κατά τους ισχυρισμούς του - άρχισε να του φωνάζει, δίνοντας οδηγίες στους δεσμοφύλακες να του φορέσουν τόσο χειροπέδες όσο και ποδοπέδες. Στη συνέχεια, δεσμοφύλακας, τον οποίον κατονομάζει (σ.σ ο ίδιος αναφέρεται και σε άλλες καταγγελίες που τέθηκαν ενώπιον των αρμοδίων) φέρεται να του έσπασε το χέρι. 

Περαιτέρω, ο κατάδικος κατέθεσε πως τον μετέφεραν στο ιατρείο και όταν επέστρεψε, εξέφρασε την επιθυμία να προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία, ωστόσο - κατά τους ισχυρισμούς του - προσεγγίστηκε από άλλους κρατούμενους, οι οποίοι τον προειδοποίησαν πως θα έχει πρόβλημα, αφού πρώτα τους είδε να συνομιλούν με την αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φυλακών, Μαρία Σιαλή και τον υπεύθυνο ασφάλειας, Χάρη Ηροδότου. Ισχυρίστηκε επίσης, πως οι δύο, τον απείλησαν πως αν προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία θα έχει πρόβλημα και δεν θα τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, με τον ίδιο εν τέλει να κάνει πίσω. 

Ο δικηγόρος του κρατούμενου, κ. Απαισιώτης, δεδομένου πως ο πελάτης του στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για περίθαλψη, ζήτησε τους ιατρικούς φακέλους, τόσο του νοσοκομείο όσο και των Φυλακών, ενώ σε σχέση με τον χρόνο που μεσολάβησε από το περιστατικό - 2023 - μέχρι την καταγγελία του, ανέφερε πως φοβόταν και δεν ένιωθε ασφαλής, αφού κρατείτο σε πτέρυγες όπου κρατούμενοι λειτουργούν για λογαριασμό της Διεύθυνσης. 

Παράλληλα των ερευνών της Αστυνομίας, ο Δημήτρης Απαισιώτης, ενημέρωσε σχετικά τον υπουργό Δικαιοσύνης, στον οποίο σημείωσε πως απέστειλε επιστολή από τον Δεκέμβριο στον Αρχηγό Αστυνομίας εντούτοις ανταποκρίθηκε ένα μήνα αργότερα, ενώ του εξιστορεί τα όσα ο πελάτης του κατήγγειλε στην Αστυνομία. Μέσω της επιστολής του, εγείρει ζητήματα που προκύπτουν, δεδομένου πως πρόκειται για στελέχη των Φυλακών, ειδικότερα η Μαρία Σιαλή, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στους φυλακισμένους και τα έγγραφα που ενδεχομένως να αφορούν την υπόθεση και ως εκ τούτου καλεί τον υπουργό να εξετάσει το ενδεχόμενο όπως οι εμπλεκόμενοι τεθούν σε διαθεσιμότητα. 

Παράλληλα, παρέπεμψε τον υπουργό Δικαιοσύνης τα όσα αναφέρει στην τελευταία της έκθεση η CPT, όπου μεταξύ άλλων, καταγράφεται ότι αρκετοί κρατούμενοι φοβούνται να καταγγείλουν τη βία, που σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν αντικείμενα όπως λουκέτα και αλυσίδες, λόγω αντιποίνων, ενώ αναφέρθηκε σε 59 περιστατικά που δεν οδηγήθηκαν στην Αστυνομία αλλά επιβεβαιώθηκαν από τους ιατρικούς φακέλους, αφήνοντας αιχμές συγκάλυψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαριθμεί τις καταγγελίες κατά Κατσουνωτού, προσθέτει τους ισχυρισμούς της Annie και ζητά έρευνα και διαθεσιμότητες ο Κρις-Αιχμές κατά Εισαγγελίας 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ