Με τον χρόνο να έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, κατά τις οποίες οι πολίτες θα αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στην Βουλή για την επόμενη πενταετία, το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στην διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων.
Πέραν από τους υποψήφιους στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, τις υποψηφιότητές τους καταθέτουν και οι ενδιαφερόμενοι για την θέση αντιπροσώπου των τριών θρησκευτικών ομάδων, Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών.
Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τους εκπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων στη Βουλή θα γίνει στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η θέση του αντιπροσώπου των θρησκευτικών ομάδων στην Βουλή είναι εξόχως σημαντική, καθώς αυτός που την κατέχει αποτελεί τον επίσημο φορέα προώθησης των θεμάτων και ζητημάτων που απασχολούν και αφορούν την κάθε κοινότητα.
Παρά το γεγονός ότι οι αντιπρόσωποι των θρησκευτικών κοινοτήτων δεν έχουν οποιοδήποτε δικαίωμα ψήφου στη διαμόρφωση πολιτικών, εντούτοις αποτελούν το συνδετικό κρίκο των κοινοτήτων που εκπροσωπούν με τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες είναι και αυτές που καλούνται να θεσπίσουν νομοθεσίες.
Την ίδια ώρα, οι αντιπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων είναι εκείνοι που μπορούν να έχουν επαφές και με τους κρατικούς αξιωματούχους, ώστε να προωθήσουν αιτήματα και εισηγήσεις για βελτίωση των δεδομένων για τις συγκεκριμένες μειονότητες.
Το εκλογικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Μαρωνίτικη κοινότητα, καθώς με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα πρέπει να τυπωθεί ψηφοδέλτιο, αφού τη θέση του εκπροσώπου των Μαρωνιτών διεκδικούν δύο πρόσωπα.
Πρόκειται για τους Πέτρο Νακούζη και τον απερχόμενο βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Μάριο Μαυρίδη, ο οποίος μετά από δύο θητείες στα έδρανα του βουλευτή, επιχειρεί να βρεθεί ξανά στο Κοινοβούλιο, αυτή τη φορά στη θέση του εκπροσώπου των Μαρωνιτών. Ο απερχόμενος αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στην Βουλή Γιαννάκης Μούσας δεν επαναδιεκδικεί.
Γιατί διεκδικεί την θέση ο Μάριος Μαυρίδης
«Ήμουν από πολύ μικρός μέσα στα δρώμενα της κοινότητάς μου, λόγω και του πατέρα μου που ήταν 40 χρόνια εκπρόσωπος των Μαρωνιτών και γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα της κοινότητας.
Αυτή τη στιγμή η κοινότητα βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη φάση, λόγω της προσφυγοποίησης και του διασκορπισμού σε όλη την Κύπρο και άρχισε να χάνει την ταυτότητά της. Άρχισε να διαβρώνεται η μαρωνίτικη συνείδηση επειδή δεν υπάρχουν και γνωριμίες ανάμεσά μας. Όλοι γενικά οι Μαρωνίτες που ήταν μαζεμένοι στα χωριά, πλέον είναι σκορπισμένοι», ανέφερε στον REPORTER ο Μάριος Μαυρίδης.
Ο κ. Μαυρίδης επιδιώκει, μέσα από την εκλογή του, να ενώσει τα μέλη της κοινότητας, καθώς όπως διαπιστώνει «είμαστε μία θρησκευτική μειονότητα και αυτό δυσκολεύει και τον εκκλησιασμό και τη συμμετοχή στα θρησκευτικά καθήκοντα.
Όλα αυτά χάνονται σιγά-σιγά και επειδή γνωρίζω πολύ καλά τα πράγματα. Θέλω και εγώ να βοηθήσω και για την επιστροφή στα χωριά μας, επειδή το Κυπριακό δεν λύνεται.
Εμείς είμαστε ολόκληρη η κοινότητα προσφυγοποιημένη και πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε κάποια κίνητρα για να επιστέψουμε στα χωριά μας, έστω και υπό την κατοχή του ψευδοκράτους, ώστε όταν λυθεί το Κυπριακό να επιστρέψουμε».
Ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε, δε, ότι «πρέπει να επιβιώσουμε μέσα από τις δυσκολίες που υπάρχουν.
Είναι ο διασκορπισμός, η μείωση του εκκλησιασμού, που είναι πολύ σημαντικό για μας. Ο καθένας μπορεί να διαπρέπει στον τομέα του, όμως ως κοινότητα χανόμαστε και αυτό προσπαθώ ως άτομο να αναβιώσω, με διάφορους τρόπους επικοινωνίας, να υπάρχουν περισσότερες επαφές μεταξύ Μαρωνιτών, να ενεργοποιηθούν τα σωματεία και άλλες οργανώσεις που έχουμε, να επισκεπτόμαστε τα χωριά μας και να μένουμε με το σχέδιο των επανεγκαταστάσεων.
Δεν θα έχω λόγο, θα μπορώ να μιλώ με τα κόμματα. Οι εμπειρίες μου και οι γνωριμίες μου είναι αρκετές και θα είμαι σε θέση να βοηθήσω την κοινότητα».
Χωρίς ανθυποψήφιο οι εκπρόσωποι των άλλων κοινοτήτων
Σημειώνεται πως, όπως διαφαίνεται, οι εκπρόσωποι των άλλων κοινοτήτων, των Αρμένιων και των Λατίνων, εκλέγονται χωρίς ανθυποψήφιο, αφού μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον τους έχουν εκφράσει οι νυν εκλελεγμένοι, Βαρτκές Μαχτεσιάν και Αντωνέλλα Μαντοβάνη.
Αυτή αναμένεται να είναι η τέταρτη θητεία του κ. Μαχτεσιάν, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανθυποψήφιος, ενώ όσον αφορά την κα. Μαντοβάνη, θα είναι η τρίτη θητεία της.
Όσον αφορά τον τρόπο εκλογής των εκπροσώπων των θρησκευτικών κοινοτήτων, οι ψηφοφόροι θα λάβουν το ψηφοδέλτιο για τους 56 και μαζί με αυτό θα λάβουν και το ψηφοδέλτιο για τον εκπρόσωπο της κοινότητάς τους. Ουσιαστικά, τα μέλη των κοινοτήτων θα ρίξουν στην κάλπη δύο ψηφοδέλτια.











