powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Μεγάλος ο δρόμος για συμφωνία για συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση-Πιέζουν για απαντήσεις οι οργανώσεις, δεν δέχονται χρονοδιαγράμματα

Μεγάλος είναι ο δρόμος ώστε να υπάρχει ομόφωνη κατάληξη στο ζήτημα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, αφού οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πιέζουν την Κυβέρνηση για να δώσει απαντήσεις σε καίρια ζητήματα, που άπτονται των προνοιών που προβάλλονται ως αλλαγές, τις οποίες κρίνουν ως καθοριστικής σημασίας για τη στάση τους. Την ίδια ώρα, δεν θεωρούν ότι πρέπει να τίθενται χρονοδιαγράμματα, δεδομένου ότι πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν βασικά ζητήματα της μεταρρύθμισης και μετά να ετοιμαστούν τα νομοσχέδια για να υποβληθούν στη νέα Βουλή.

Το ζήτημα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης αποτελεί αυτή τη στιγμή το πιο βασικό κεφάλαιο για τους εμπλεκόμενους φορείς, αφού επιδιώκεται να αλλάξει εντελώς το σύστημα για τις συντάξεις, ενώ στόχος της Κυβέρνησης είναι να υπάρχουν αλλαγές το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, Μαρίνος Μουσιούττας, σε δημόσιες τοποθετήσεις του υπέδειξε πως στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο να κατατεθεί η μεταρρύθμιση ενώπιον της νέας Βουλής.

Ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι διαφορετική, δεδομένου ότι κρίνουν πως υπάρχει αρκετός δρόμος για να καλύψουν, μέχρι να καταλήξουν στην ομοφωνία που απαιτείται.

«Εμείς θα τοποθετηθούμε όταν θα έχουμε συνολικά όλη την εικόνα μπροστά μας. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα, ακόμη αναμένουμε απαντήσεις για κάποια στοιχεία του νέου συστήματος, που είναι καθοριστικά να έχουμε συνολική εικόνα για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα. Ένα νέο στοιχείο είναι οι λεγόμενες επιδοτούμενες εισφορές, για σκοπούς φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και ΑμεΑ. Μέχρι τώρα που μιλούμε αυτό το στοιχείο δεν μας είπαν ποια είναι τα κριτήρια για να λάβει αυτή την επιδότηση και μέχρι πότε θα ισχύει αυτή η επιδότηση», εξήγησε στον REPORTER η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Ουσιαστικά, αυτό που ζητούν οι οργανώσεις είναι όπως ξεκαθαρίσει ο τρόπος που θα λειτουργήσουν οι επιδοτήσεις, αφού κρίνεται σημαντικό και θα καθορίσει την πορεία τους, για να ξέρουν ότι εκείνοι που πρέπει να καλυφθούν, θα λαμβάνουν στήριξη. Παράλληλα, καίριο ζήτημα είναι να διαπιστωθεί πώς θα λειτουργήσουν οι επιδοτούμενες εισφορές, σε περιπτώσεις εργαζομένων, οι οποίοι είναι μόνιμα εποχιακοί.

«Το δεύτερο, για μας είναι ξεκάθαρο, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα ότι και με τη μεταρρύθμιση θα έχουμε άτομα που θα έχουν συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας. Λέγεται ότι ένας από τους στόχους της μεταρρύθμισης το σχέδιο για τους χαμηλοσυνταξιούχους, το μικρό τσεκούδι, να αλλάξει και κατά κάποιο τρόπο να ενσωματωθεί στο νέο συνταξιοδοτικό. Από τη στιγμή που αποδεδειγμένα με στοιχεία και αριθμούς θα έχουμε άτομα που το εισόδημά τους θα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, ποιο θα είναι το πλάνο; Δεν πήραμε ούτε επ’ αυτού απάντηση. Για μας είναι σημαντικά αυτά τα στοιχεία, επειδή δεν θα μείνει κάποιος στο περιθώριο».

Ένα άλλο ανοιχτό κεφάλαιο είναι το πέναλτι του 12% στις συντάξεις, με την κα. Χαραλάμπους να αναφέρει πως αυτό που προτείνει η Κυβέρνηση είναι προβληματικό, δεδομένου ότι είναι μία ρύθμιση, αλλά όχι για όλους, καθώς όπως εξήγησε είναι μία μεταβατική ρύθμιση για εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2030. Αυτό που ζητά η ΠΕΟ είναι όπως η ρύθμιση που θα συμφωνηθεί, να καλύπτονται όλοι. Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι να ξεκαθαρίσει τι γίνεται με μερίδα ανδρών, που δεν λαμβάνουν σύνταξη χηρείας.

«Εμείς έχουμε θέσει ερώτημα για τη θέση τους για το γεγονός ότι μία ομάδα ανδρών, που έχασε τις γυναίκες τους πριν το 2018, δεν λαμβάνει σύνταξη χηρείας; Αυτό είναι καίριο ζήτημα. Ζητήσαμε να μας πουν πόσα άτομα είναι αυτά, ποιο είναι το κόστος για αυτά τα άτομα, επειδή είναι άνιση μεταρρύθμιση. Αλλάζουν πρόνοιες. Αυτά τα σημεία μας παρουσιάστηκαν. Κάποια είναι σε σωστή κατεύθυνση και βελτιώνουν τις υφιστάμενες πρόνοιες, κάποια άλλα πράγματα από εκείνα που προτείνουν τις κάνουν δυσμενέστερες. Έχουμε ζητήματα εδώ και το ναι ή το όχι, για το πόσο κοντά είμαστε στον πρώτο πυλώνα εξαρτάται από τις απαντήσεις της Κυβέρνησης».

Η κα. Χαραλάμπους επεσήμανε, δε, ότι «ξεκίνησε η συζήτηση για το δεύτερο πυλώνα και για να μπορούμε να μιλήσουμε για ολική μεταρρύθμιση πρέπει να υπάρχουν καθαρές γραμμές πάνω στις οποίες θα προχωρήσουμε. Δεν είναι μόνο το θέμα της εποπτείας. Είναι πώς τα ταμεία προνοίας, ως βασικός όρος που απορρέει και από τις συλλογικές συμβάσεις επεκτείνεται για να καλύψει περισσότερους εργαζόμενους και είναι βασικό για το μεγάλο τίτλο που έθεσε η Κυβέρνηση ‘επάρκεια του επιδόματος μετά τη σύνταξη’. Χωρίς επέκταση, χωρίς ρυθμίσεις που να υποχρεώνουν τους εργοδότες, δεν θα πιάσουμε το στόχο».

Δεν θεωρεί ότι πρέπει να τίθενται χρονοδιαγράμματα η ΣΕΚ

Στο μεταξύ, ένα άλλο θέμα που θέτει στο τραπέζι η ΣΕΚ είναι το ζήτημα των χρονοδιαγραμμάτων, με τον αναπληρωματικό γενικό γραμματέα της συντεχνίας, Πανίκο Αργυρίδη, να τονίζει πως «δεν θέλουμε να τεθούν χρονοδιαγράμματα που είναι ανέφικτο να το πετύχουμε. Το σημαντικό είναι να προχωρήσει ο διάλογος και να καταλήξουμε σε μία μεταρρύθμιση που είναι συνολική και προς όφελος του κόσμου. Συζητούμε το δεύτερο πυλώνα, κάναμε μία συνεδρία της Επιτροπής και διαφάνηκαν πολλές διαφορές και δεν τοποθετήθηκε η Κυβέρνηση».

Σημειώνεται πως ο δεύτερος πυλώνας αφορά τα ταμεία προνοίας, που σήμερα καλύπτονται στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το 27%. «Πρέπει να ξεκαθαρίσει τι κάνουμε. Αν πάμε καθολικά, αν θα δοθούν κίνητρα στους εργοδότες, πρέπει να συμφωνηθεί και ο δεύτερος πυλώνας και όχι μόνο ο πρώτος. Είναι συμπληρωματικός, είναι συμπληρωματικός και δεν μπορεί να είναι αποσπασματικός. Θα υποστηρίζει τον πρώτο πυλώνα και θα είναι πιο συνολική η μεταρρύθμιση».

Πάντως, αυτό που τονίζει ο κ. Αργυρίδης είναι πως «είμαστε στη διάθεσή τους, μακάρι να ολοκληρώσουμε και να πάμε στη Βουλή. Προσωπική εκτίμηση, δεν ολοκληρώνουμε. Θα είναι λάθος να τεθεί χρονοδιαγράμματα. Να ολοκληρωθεί ο διάλογος και μετά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Υπάρχει το υφιστάμενο σύστημα, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν χαμηλές συντάξεις και πρέπει να αλλάξουν, όμως πρέπει να προωθήσουμε κάτι που να φέρει την αλλαγή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπ. Εργασίας: Αύξηση βασικής σύνταξης στο μέγιστο χωρίς επηρεασμό δυνατοτήτων του ΤΚΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;