Ουκρανικά drones έπληξαν για τέταρτη φορά μέσα σε 16 ημέρες το ρωσικό λιμάνι στο Τουάπσε της Μαύρης Θάλασσας σήμερα Πρωτομαγιά, προκαλώντας νέα περιβαλλοντική κρίση με τοξικά σύννεφα μαύρου καπνού και διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα.
Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανέφερε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησαν εκ νέου το λιμάνι και το διυλιστήριο που καθιστούν το Τουάπσε σημαντικό κόμβο για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.
Πετρελαιοκηλίδες και καταστροφή στις ακτές
Οι επιθέσεις έχουν δημιουργήσει πυκνά μαύρα σύννεφα πάνω από την πόλη και έχουν προκαλέσει πετρελαιοκηλίδες κατά μήκος της ακτογραμμής, καταστρέφοντας τις παραλίες του δημοφιλούς θερέτρου.
Πρόκειται για μέρος της στρατηγικής που, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποσκοπεί στη διατάραξη της τεράστιας ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας και στην εξουδετέρωση κρίσιμων εγκαταστάσεων για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν μειώσει κατά τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια από τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας από την αρχή του έτους – ποσό που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση του πολέμου.
Από την πλευρά της, η Μόσχα αναμένεται να αποκομίσει κέρδη από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ισραήλ και Ιράν.
NEW: Ukrainian drones once again attacked the Tuapse port and oil refinery in Russia's Krasnodar Krai earlier tonight for the fourth time in the last two weeks.
— OSINT News (@OSINTNewsqrb) May 1, 2026
The oil refinery is still burning. pic.twitter.com/86ajSiD0yG
Συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις
Περισσότερα από τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της σύγκρουσης, Ρωσία και Ουκρανία εξακολουθούν να ανταλλάσσουν αεροπορικά πλήγματα, ενώ οι γραμμές του μετώπου παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, η Ρωσία έχει στοχεύσει επανειλημμένα ουκρανικά εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας και τμήματα του δικτύου. Τη νύχτα, ρωσική επίθεση με drone προκάλεσε ζημιές σε λιμενικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Οδησσού και τραυμάτισε δύο άτομα, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη.
Επιπλέον, επίθεση με drone κατά τη διάρκεια της ημέρας στην πόλη Τερνόπιλ, στα δυτικά της Ουκρανίας, έπληξε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τραυμάτισε δέκα ανθρώπους, όπως δήλωσε ο δήμαρχος.
The Permnefteorgsintez Oil Refinery in Perm Krai came under attack from Ukrainian drones for the second day in a row, resulting in the fire increasing in size.
— AMK Mapping 🇳🇿 (@AMK_Mapping_) May 1, 2026
Yesterday, the AVT-4 oil processing unit was hit, resulting in damage to the neighbouring atmospheric rectification… pic.twitter.com/t5wq7RhueV
Προειδοποιήσεις στους κατοίκους
Οι κάτοικοι του Τουάπσε έχουν λάβει οδηγίες να παραμείνουν στα σπίτια τους, να κρατούν τα παράθυρα κλειστά και να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό, καθώς οι αρχές προσπαθούν να ενισχύσουν το αίσθημα αλληλεγγύης.
«Σήμερα, σε αυτές τις δύσκολες ημέρες, ξεπερνάμε τις αντιξοότητες και λύνουμε σημαντικά προβλήματα μαζί. Και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε!» δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας, Σεργκέι Μπόικο, σε μήνυμά του με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.
Πηγή: cnn.gr











