Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στις πορείες της ΠΕΟ που πραγματοποιήθηκαν ανά το παγκύπριο, ώστε να τιμήσουν την εργατική Πρωτομαγιά.
Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε πως «Αξιοπρεπής εργασία. Αξιοπρεπής ζωή. Αυτή είναι η ουσία του αγώνα για τους εργαζόμενους και αυτό τον αγώνα δίνει με συνέπεια και συνέχεια το ΑΚΕΛ πάντοτε δίπλα και μαζί με την ταξική συνδικαλιστική οργάνωση της ΠΕΟ».
«Ενόσω κυριαρχούν οι πολιτικές -εθνικά και παγκόσμια- που θέτουν τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους θα υπάρχει η ανάγκη για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για υπεράσπιση της ειρήνης η οποία θυσιάζεται στον βωμό των κερδών των λίγων, ισχυρών και προνομιούχων», σημείωσε.
Η Εργατική Πρωτομαγιά, είπε, είναι το παγκόσμιο σύμβολο ενότητας, αλληλεγγύης και διεκδίκησης των εργαζομένων «για να υπενθυμίζει ότι καμία κατάκτηση – εργατική, κοινωνική και πολιτική- δεν χαρίστηκε. Όλες κερδήθηκαν με συλλογική δράση και σκληρούς αγώνες».
Στην Κύπρο, είπε, η Πρωτομαγιά έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία. «Είναι δεμένη με τους αγώνες των μεταλλωρύχων, των οικοδόμων, των εργατών της γης, των βιοτεχνών και άλλων. Συμπυκνωμένα εκφράζει τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του κινήματος της Αριστεράς. Είναι συνδεδεμένη με τις εργατικές κατακτήσεις: τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, της ΑΤΑ, του οκτάωρου, της ελευθερίας στην οργάνωση και τόσες άλλες», πρόσθεσε.
Η Πρωτομαγιά, είπε ακόμη, είναι συνδεδεμένη και με τους ευρύτερους αγώνες για κοινωνική πρόοδο, «για ελευθερία και δημοκρατία στη χώρα μας. Για ένα αναπτυγμένο κοινωνικό κράτος και ένα κράτος δικαίου». Σε όλες αυτές τις κατακτήσεις, είπε, «η σφραγίδα του ΑΚΕΛ, στην εκατοντάχρονη ιστορική πορεία του, είναι δυνατή και ανεξίτηλη».
Σημείωσε ότι «η ακρίβεια πιέζει τα νοικοκυριά, το κόστος στέγασης αυξάνεται, οι ανισότητες διευρύνονται και πολλοί εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες μας, ζουν στην ανασφάλεια για το αύριο. Τα εργατικά δικαιώματα συνεχώς υποσκάπτονται και το κοινωνικό κράτος υποβαθμίζεται από τη Δεξιά και τους συμμάχους της».
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, το μήνυμα της Πρωτομαγιάς παραμένει επίκαιρο. «Εργασία με δικαιώματα για όλους, μισθοί που να μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες, ασφάλεια και υγεία στους χώρους εργασίας, στήριξη των νέων εργαζομένων, συντάξεις αξιοπρέπειας για όλους, ισχυρό κοινωνικό κράτος», είπε.
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι μπροστά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, «το μήνυμα αυτό έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, γιατί οι κοινωνικές κατακτήσεις δεν υπερασπίζονται τον εαυτό τους από μόνες τους. Χρειάζονται ισχυρή φωνή μέσα στη Βουλή αλλά και έξω στην κοινωνία». «Χρειάζονται δυνάμεις που διαχρονικά στέκονται δίπλα στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στη νεολαία και στα λαϊκά στρώματα», είπε ακόμη.
«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενισχυθεί το ΑΚΕΛ στις επερχόμενες εκλογές», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου. Ένα ισχυρό ΑΚΕΛ, είπε, σημαίνει αποτελεσματικότερη υπεράσπιση των εργαζομένων, πιο δυνατή διεκδίκηση κοινωνικής δικαιοσύνης, περισσότερη πίεση για λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας και αντίβαρο σε πολιτικές που φορτώνουν τα βάρη στους πολλούς.
«Είναι γνωστό άλλωστε, το παραδέχονται όλοι, ακόμα και οι αντίπαλοί του», είπε, «ότι το ΑΚΕΛ είναι το Κόμμα της κοινωνίας».
«Η ψήφος στο ΑΚΕΛ μεταφράζεται σε προστασία της κοινωνίας, της εργασίας, των συλλογικών συμβάσεων, της ΑΤΑ, των μισθών και τόσων άλλων κατακτήσεων», είπε ο κ. Στεφάνου.
Σημείωσε ακόμη ότι «σημαίνει προστασία από την ακρίβεια, τις εκποιήσεις, την αυθαιρεσία των τραπεζών και των μεγάλων συμφερόντων του κατεστημένου», και «αποτελεί διασφάλιση της προοπτικής των νέων».
Η διασφάλιση της προοπτικής του τόπου, είπε ακόμη, περνά μέσα από την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. «Ψήφο στο ΑΚΕΛ σημαίνει συνέχιση του αγώνα για να τερματίσουμε την τουρκική κατοχή και να επανενώσουμε τον τόπο και τον λαό μας», συνέχισε, σημειώνοντας ότι το κόμμα «είναι μπροστάρης στην ανάπτυξη της συνεργασίας και του κοινού αγώνα μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».
Αυτό, είπε, είναι το νόημα της κοινής Πρωτομαγιάτικης εκδήλωσης που οργανώνει κάθε χρόνο η ΠΕΟ μαζί με τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα.
Καταλήγοντας είπε ότι η Πρωτομαγιά, «μάς καλεί να τιμήσουμε το παρελθόν αλλά και να υπερασπιστούμε το παρόν, να διεκδικήσουμε το μέλλον, με ενότητα, αλληλεγγύη και συλλογικότητα», «πάντα» μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί με τους πολλούς, με τον κόσμο της εργασίας, τον κόσμο της προσφοράς, τον κόσμο της δημιουργίας.
Συνέχιση αγώνων για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, διαβεβαιώνει η ΠΕΟ
Για τη συνέχιση των αγώνων για έναν πιο δίκαιο κόσμο, κατά των πολέμων και της καταστροφής, και για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, διαβεβαίωσαν ΠΕΟ και Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, κατά την Πρωτομαγιάτικη Εκδήλωση της ΠΕΟ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Λευκωσία.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, διαβεβαίωσε στην ομιλία της για τη συνέχιση των αγώνων για ένα κόσμο δίκαιο, ειρηνικό χωρίς εκμετάλλευση.
Η ΠΕΟ, είπε η κ. Χαραλάμπους, συνεχίζει την μάχη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για αξιοπρεπή κατώτατο μισθό χωρίς εξαιρέσεις, με ωριαία απόδοση και κατοχυρωμένα βασικά δικαιώματα.
Προτεραιότητα για την κυπριακή εργατική τάξη είναι και η απαλλαγή από την κατοχή και η επανένωση του τόπου μας, είπε ακόμη, σημειώνοντας ότι το Κυπριακό βρίσκεται στο μακροβιότερο αδιέξοδο «με τον κίνδυνο της διχοτόμησης πιο κοντά από ποτέ».
Ενόψει και της εξαγγελθείσας πρόθεσης του Γ.Γ. για πρόοδο πριν την λήξη της θητείας του, επιβάλλεται να επιδειχθεί η αναγκαία πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που έμειναν, είπε. «Επιβάλλεται ξεκάθαρη αποδοχή του κεκτημένου των συνομιλιών. Καθαρά μηνύματα χωρίς αμφισημίες και μεγαλοστομίες», πρόσθεσε.
Στην ομιλία της η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι σήμερα οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο το κόσμο τιμούν το παρελθόν, διεκδικώντας ένα πιο δίκαιο μέλλον χωρίς εκμετάλλευση και ότι, 140 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του 1886 «η σημασία εκείνης της εξέγερσης παραμένει ζωντανή και τα μηνύματα της φρέσκα».
Η φετινή Πρωτομαγιά, ανέφερε η κ. Χαραλάμπους, βρίσκει τους εργαζόμενους και τους λαούς σε «ένα νέο κύμα έντασης της επιθετικότητας των ΗΠΑ και κλιμάκωσης της στρατικοποίησης». «Ο πόλεμος ενάντια του Ιράν αποτελεί ακόμα ένα επεισόδιο στην απροκάλυπτη παραβίαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου από τις ΗΠΑ και τον σύμμαχο τους Νετανιάχου. Ακολουθεί την γενοκτονία ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, την απαγωγή του εκλεγμένου Προέδρου της Βενεζουέλας και το εντεινόμενο απάνθρωπο εμπάργκο ενάντια στο λαό της Κούβας», είπε.
«Αρνούμαστε να είμαστε τα θύματα των δικών τους πολέμων, αρνούμαστε να υποβαθμίζεται το βιοτικό μας επίπεδο, να περικόπτονται κοινωνικές παροχές για να ταΐζεται η βιομηχανία του πολέμου», είπε, σημειώνοντας ότι ο αγώνας ενάντια στον πόλεμο είναι αναγκαιότητα για την προοπτική και το μέλλον της εργατικής τάξης σε ολόκληρο το κόσμο.
Η ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε ακόμη ότι την προηγούμενη εβδομάδα μια έρευνα της Ε.Ε. «κατέρριψε το αφήγημα ότι σε αυτό τον τόπο όλοι ευημερούν». Η Κύπρος, είπε, καταγράφει την μεγαλύτερη αύξηση από τις χώρες της Ε.Ε. στη συγκέντρωση πλούτου, σημειώνοντας ότι «το ανώτατο 10% των εισοδημάτων κρατά στα χέρια του τα 2/3 του πλούτου αυτού του τόπου… και τι μένει για το 90%, για τους πολλούς; Το 1/3».
«Αυτό είναι ευημερία για τους λίγους, αγώνας επιβίωσης για τους πολλούς», είπε, σημειώνοντας ότι σταθερότητα και ασφάλεια σημαίνει οι μισθοί να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
Σημείωσε ότι, ο κατώτατος μισθός, «όπως τον αποφάσισε η Kυβέρνηση, και που θα ισχύει για 2 χρόνια, μόλις που φτάνει στο 55% του διάμεσου μισθού. Κάτω από το όριο του 60% που θέτει η οδηγία της Ε.Ε.».
Πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να απουσιάζει από το διάταγμα η ωριαία απόδοση του κατώτατου μισθού «παρά τις πολλές επί τούτου δεσμεύσεις της Kυβέρνησης».
Είπε ακόμη ότι, η στήριξη και η επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) είναι ο πιο ισχυρός μηχανισμός για να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς μισθοί, ΑΤΑ, ταμεία προνοίας και βασικά δικαιώματα για όλους.
Κάλεσε την Kυβέρνηση «να τερματίσει την πολιτική του επιτήδειου ουδέτερου και επιτέλους να πει ποια είναι η δική της πρόταση για να στηριχθούν οι Σ.Σ.Ε» και να προχωρήσει σε υποστηρικτική νομοθεσία που να οδηγεί σε εφαρμογή των συμφωνηθέντων στις συλλογικές συμβάσεις. Ζήτησε επίσης όπως εισάξει πρόνοια στο διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό που να διασφαλίζει ότι στους κλάδους που υπάρχουν συμφωνημένα μίνιμουμ πρόσληψης, αυτά θα είναι οι υποχρεωτικοί Κατώτατοι Μισθοί και να επανέλθει ως πρόνοια στα κριτήρια απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες η προϋπόθεση για εφαρμογή Σ.Σ.Ε. για όλο το προσωπικό.
«Αν τελικά το νομοσχέδιο που θα πάρει η Kυβέρνηση για εφαρμογή της οδηγίας για τον κατώτατο μισθό είναι αυτό που έθεσε ενώπιον μας στο Ε.Σ.Σ. τότε ξεκάθαρα λέμε: Έχουμε σοβαρές διαφωνίες και είναι αιτία σύγκρουσης», είπε.
Αναφερόμενη στο θέμα της ΑΤΑ, και σε δηλώσεις του Προέδρου της ΟΕΒ για το θέμα αυτό, είπε ότι η αμφισβήτηση της συμφωνίας λίγους μήνες μετά που επιτεύχθηκε «είναι αμφισβήτηση του ίδιου του συστήματος εργασιακών σχέσεων το οποίο κατά τα άλλα θέλουν να προφυλάξουν». «Εκείνο που μπορεί να είναι βέβαιος ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε ούτε παραβίαση της συμφωνίας ούτε κατάργηση της ΑΤΑ», είπε η κ. Χαραλάμπους.
Είπε ακόμη ότι «άμεσα» η Kυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε νέα μέτρα, όπως, μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στο 5% στον ηλεκτρισμό και κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, αύξηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων και διασύνδεση τους με τον τιμάριθμο.
Για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, είπε ότι «υπάρχουν πολλά κενά και προβληματικά στοιχεία στα όσα μας προτείνονται μέχρι τώρα» αλλά ότι υπάρχουν και θετικά στοιχεία όπως η πρόταση για το ζήτημα του χρέους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ).
Για να είναι ολοκληρωμένη και κοινωνικά δίκαιη η μεταρρύθμιση, είπε, πρέπει να διασφαλίζει επαρκές εισόδημα σε όλα τα άτομα που συνταξιοδοτούνται με τρόπο που να μην υπάρχουν φτωχοί συνταξιούχοι, να επιλύει με δίκαιο και ισότιμο τρόπο το πέναλτι του 12% για όλους, και την παραχώρηση σύνταξης χηρείας στους άνδρες, και να επεκτείνει τα ταμεία προνοίας σε όλους τους μισθωτούς. Σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, θα πρέπει ακόμη να διευθετηθεί το χρέος του κράτους προς το Τ.Κ.Α.
Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ και η κοινοβουλευτική του ομάδα ήταν συνοδοιπόροι στους αγώνες της ΠΕΟ. Σημειώνοντας ότι, από τη μια είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου και του πλούτου, η υπεράσπιση των προνομίων των λίγων και από την άλλη τα συμφέροντα των εργαζομένων, των πολλών, της κοινωνίας, είπε ότι, «σε αυτό το καθοριστικό για το μέλλον και την προοπτική των εργαζομένων ζήτημα το ΑΚΕΛ ήταν πάντοτε εκεί μαζί με τους εργαζόμενους, την κοινωνία».
«Συνεχίζουμε τους αγώνες, κομμάτι και εμείς της παγκόσμιας εργατικής τάξης, για ένα κόσμο δίκαιο, ειρηνικό χωρίς εκμετάλλευση», είπε τέλος.
Μετά τις ομιλίες της κ. Χαραλάμπους και του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου στην Πλατεία Ελευθερίας, πραγματοποιήθηκε πορεία προς το γήπεδο της νεκρής ζώνης κοντά στο Λήδρα Πάλας, όπου κατέληξε και η πορεία των Τουρκοκυπριακών Συνδικάτων DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN, και DAU-SEN.
Εκεί, απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), Πάμπης Κυρίτσης. Διαβεβαίωσε για την στήριξη της Ομοσπονδίας στους εργαζόμενους της Κύπρου, «στους μαχητικούς αγώνες που παρακολουθούμε και στις δυο κοινότητες με επικεφαλής τις οργανώσεις που είναι μέλη της ΠΣΟ, για την υπεράσπιση ιστορικών κατακτήσεων που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες, όπως η ΑΤΑ και για το δικαίωμα στην δουλειά με δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις εργασίας».
Την μεγάλη αυτή παγκόσμια μέρα των εργαζομένων, είπε, «ενώνουμε μαζί σας την φωνή μας για να φωνάξουμε όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, όχι στην οικονομία του πολέμου και της καταστροφής, όχι σε νέες επιθέσεις στα κοινωνικά ταμεία και στα κονδύλια για την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση, όχι στην συρρίκνωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων».
Η ΠΣΟ, είπε, μεταξύ άλλων, «ήταν και παραμένει σταθερός συμπαραστάτης στον αγώνα του κυπριακού λαού για λύση και επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις και χωρίς προστάτες και κηδεμόνες».
«Το όπλο της εργατικής τάξης είναι η αλληλεγγύη και ο διεθνισμός», είπε ο κ. Κυρίτσης καλώντας σε συνέχιση της πορείας που χάραξαν «οι ηρωικοί μάρτυρες του Σικάγο με την ίδια πίστη και αποφασιστικότητα και με το ίδιο όραμα για ένα κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, χωρίς διακρίσεις και χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».
Κατά την εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας διαβάστηκε και η Κοινή Διακήρυξη της ΠΕΟ, και των Τ/κ συνδικάτων, όπου σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η επανένωση της Κύπρου παραμένει προτεραιότητα για την εργατική τάξη της Κύπρου, παράλληλα με την προσήλωση στην «ανάγκη για λύση στο συμφωνημένο πλαίσιο της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, με ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα». Γίνεται επίσης έκκληση στους δύο ηγέτες να δείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Γίνεται ακόμη αναφορά σε κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι εργαζόμενοι, παράλληλα με την ανάγκη για εντατικοποίηση του κοινού αγώνα για την επανένωση της πατρίδας και για ενότητα και αλληλεγγύη.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές θα ακολουθούσε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Γιώργο Καλογήρου, Ιζέλ Σεϊλανί, Ουμούτ Αλμπαϊράκ, Νιγιάλ Όζτουρκ, Άννα Χρυσάνθου, και Φρειδερίκη Τομπάζου.
Στη Λεμεσό, η συγκέντρωση του κοινού έγινε στο Οίκημα της ΠΕΟ και η πορεία πραγματοποιήθηκε στις 10:30 προς την πλατεία του εναέριου.
Στη Λάρνακα έγινε συγκέντρωση στο οίκημα της ΠΕΟ και στη συνέχεια ακολούθησε η παρέλαση-πορεία με τις φιλαρμονικές στους κυριότερους δρόμους προς την πλατεία Φοινικούδων.
Στην Πάφο, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της ΠΕΟ και στη συνέχει ακολούθησε η πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.











