Τον κόσμο που θα μετέβαινε στις δουλειές του το πρωί της Παρασκευής σκέφτηκαν, όπως διαμηνύουν οι κτηνοτρόφοι και αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς, τα ξημερώματα, έπειτα από σχεδόν μία ημέρα που κράτησαν το σημείο αποκλεισμένο, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος στην περιοχή.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, η εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων, Στέλλα Πέτρου, διαμήνυσε ωστόσο ότι θα ληφθούν επιπλέον μέτρα, κατόπιν συνεννόησης, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποκόψουν δρόμους στο αεροδρόμιο.
Όπως είπε η κ. Πέτρου, «έμειναν μέχρι τις πρωινές ώρες και μετά αποχώρησαν. Θα ακολουθήσουν μέτρα, αλλά κάναμε πίσω γιατί ο κόσμος που θα θέλει να πάει στη δουλειά του, δεν μας φταίει σε κάτι. Δεν θέλουμε τον κόσμο απέναντί μας, αλλά δίπλα μας».
Σε σχέση με τα αιτήματά τους, είπε πως «το πρώτο μας αίτημα είναι να σταματήσουν οι θανατώσεις. Να συνεχιστούν μόνο όσον νοσούν. Είχαμε μια συνάντηση με εντάσεις, είχε νεύρα, είχε συγκίνηση, φωνές. Τους δώσαμε παραθυράκι που βρήκαμε, να το δώσουν σε μια επιτροπή να το ελέγξει. Αυτό το παραθυράκι το εκλαμβάνει ο καθένας διαφορετικά».
Όπως υπέδειξε, αναφερόμενος στο Υπουργείο Γεωργίας, «πιέζουν από την πλευρά τους τις κατεχόμενες περιοχές να εφαρμόσουν το πρωτόκολλο της ΕΕ, αλλά δεν πρόκειται να το εφαρμόσουν. Έως ότου τους χρηματοδοτεί, δεν θα σταματήσει οτιδήποτε. Αν τους τα κόψει όλα, τότε μπορεί να το σκεφτούν. Δεν ζητούμε τη θανάτωση των δικών τους αντί των δικών μας, αλλά δεν γίνεται από τη μια πλευρά να γίνεται και από την άλλη όχι. Το εξηγήσαμε, το θέσαμε στο τραπέζι».
Σημείωσε πως «ζητήσαμε να σταματήσουν οι θανατώσεις για μια εβδομάδα, να τα βάλουμε κάτω, να επανεξετάσουμε την κατάσταση. Να θανατώσουν τα ζώα που νοσούν μόνο και συνεχίστε να δούμε. Να λάβουν ξανά δείγματα από τις μονάδες που εντοπίστηκαν θετικά, μετά τη θανάτωση όσων είναι θετικά, αλλά δεν δέχονται. Φοβούνται τις κυρώσεις».
Την ίδια ώρα, κληθείσα να αναφερθεί στις αποζημιώσεις, είπε ότι «κάποιοι πήραν τις αποζημιώσεις του γάλακτος και όχι για όλα τα έξοδα. Για κάποιους ήταν χαμηλά, για κάποιους ήταν αρκετά. Δεν ξέρω την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Ετοιμάζουν μια λίστα, ελπίζω ότι θα μας τη δώσουν μέχρι τη Δευτέρα. Εννοείται ότι κάθε φάρμα και κάθε μονάδα δεν επενδύει τα ίδια».
Σημείωσε ότι «υπάρχουν άτομα που έχουν μωρά, οικογένειες. Δεν ξέρω πώς τα βγάζουν πέρα. Θα ζητήσουν παγοποίηση για τα δάνεια, αλλά δεν ξέρω μέχρι πότε. Για να στήσεις μια μονάδα χρειάζεσαι δύο χρόνια».
Για τα επόμενα τους βήματα, είπε ότι θα υπάρξει συνεννόηση. «Χθες είδαμε μεγάλη κινητοποίηση και ευχαριστούμε τον κόσμο που είναι δίπλα μας. Ευχαριστούμε και τις εταιρείες που ήταν δίπλα μας. Θα το παλέψουν, δεν θα το αφήσουν έτσι. Είναι στις σκέψεις μας ο αποκλεισμός των αεροδρομίων».
Καταληκτικά, ανέφερε πως «λένε ότι στην Πάφο και στη Λεμεσό λαμβάνουν δειγματοληψίες, αλλά άνθρωποι που ήταν μαζί μας λένε ότι δεν λαμβάνονται. Θέλουμε παγκύπριες δειγματοληψίες».
«Πετύχαμε το σκοπό μας»
Την ίδια ώρα, η Αστυνομία διαμηνύει πως πέτυχε το σκοπό της σε σχέση με την διαμαρτυρία, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο αυτοκινητόδρομος ήταν κλειστός για αρκετές ώρες.
Σε δηλώσεις του, επίσης στην κρατική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Βύρωνας Βύρωνος, είπε ότι «η βασική μας προτεραιότητα ήταν η διεξαγωγή της συνάντησης (σ.σ. στην Αγία Νάπα) και η ασφάλεια των συμμετεχόντων. Ο λόγος της καθυστέρησης δεν ήταν λόγω των εναλλακτικών σχεδίων που έχουν εφαρμοστεί».
Σημείωσε πως «ετοιμάσαμε σχέδιο δράσης για τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων και προσπαθήσαμε στο μέτρο του δυνατού την ιεράρχηση της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και η ασφαλής διεξαγωγή της συνάντησης».
Όπως ανέφερε, «επιλέξαμε να το χειριστούμε με ψυχραιμία, να είμαστε παρών για να γίνει σωστός συντονισμός. Δεν επιλέξαμε να κλιμακώσουμε την κατάσταση, η οποία ήταν ευαίσθητη. Εφαρμόσαμε τα εναλλακτικά σχέδια και θεωρούμε ότι πετύχαμε το σκοπό μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Δεν ανοίγουν τον αυτοκινητόδρομο οι κτηνοτρόφοι, ολονύχτια η διαμαρτυρία-Απειλούν με κλιμάκωση μέτρων (vids&pics)
- Άλλαξε ολόκληρο το πλάνο για τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων ηγετών και η Αστυνομία... «θερμοπαρακαλούσε» για ώρες τους κτηνοτρόφους να ανοίξουν τον δρόμο
- Άλλαξαν στάση και αποχώρησαν μετά το χάος οι κτηνοτρόφοι-Άνοιξε ο κυκλικός κόμβος της Ριζοελιάς











