Στην Πάφο βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο των εγκαινίων του ΤΑΕΠ και του Θαλάμου Βραχείας Νοσηλείας και της μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων. Ο ίδιος τόνισε πως επόμενος στόχος είναι η Λάρνακα, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν και τις επενδύσεις που χρειάζονται.
Σε χαιρετισμό του ο κ. Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως «είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας της πατρίδας μας, καθώς και για τη διαρκή στήριξη της κυπριακής οικογένειας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση με τον Υπουργό Υγείας και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ακριβώς για να στείλουμε το μήνυμα της στήριξης της Πολιτείας σε τόσο σημαντικά έργα».
Επισήμανε πως «πέραν της πρόσφατης δημιουργίας του νέου ορόφου «Μητέρα και Παιδί» και της ανάπτυξης σύγχρονων υποδομών στους τομείς της Γυναικολογίας, της Μαιευτικής και της Παιδιατρικής, οι εγκαταστάσεις που εγκαινιάζουμε σήμερα — και οι οποίες περιλαμβάνουν το αναβαθμισμένο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, τον θάλαμο βραχείας νοσηλείας και τη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων — έρχονται να καλύψουν ουσιαστικές και διαχρονικές ανάγκες της επαρχίας Πάφου».
Παράλληλα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως «πρόκειται για έργα που δεν αποτελούν απλώς τεχνικές παρεμβάσεις. Είναι παρεμβάσεις ουσίας, οι οποίες ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη διακυβέρνηση μας, και αναβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας και διασφαλίζουν, είναι υποχρέωση μας, συνθήκες αξιοπρέπειας για κάθε ασθενή και την οικογένειά του».
Την ίδια ώρα, επανέλαβε πως «ο τομέας της Υγείας αποτελεί έναν από τους πλέον κρίσιμους πυλώνες της κοινωνικής μας πολιτικής και μαζί με τον τομέα της Παιδείας, το στεγαστικό, το κράτος πρόνοιας – και χαίρομαι γιατί η υπεύθυνη οικονομική μας πολιτική με σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης, με μείωση του δημόσιου χρέους, με σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα μάς επιτρέπει, είναι από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη εν μέσω δύο πολέμων, να επενδύουμε ουσιαστικά σε αυτούς τους τομείς επιστρέφοντας στους πολίτες, στην κοινωνία όσα πρέπει να πράττει μια διακυβέρνηση με τη δική μας φιλοσοφία, του κοινωνικού φιλελευθερισμού - έχουμε ως ελάχιστη υποχρέωση να προσφέρουμε στους πολίτες μας τις ίδιες υπηρεσίες όπου και αν βρίσκονται. Η επένδυση, λοιπόν, στην υγεία δεν περιορίζεται για εμάς στις υποδομές και τον εξοπλισμό· προσεγγίζεται, πρωτίστως, ως επένδυση στον Άνθρωπο και στο μέλλον της κοινωνίας μας. Αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση, ως οφείλει, στέκεται δίπλα σε κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής ή κοινωνικής θέσης».
Σημείωσε πως «ακριβώς μέσα από αυτή τη συλλογιστική, η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Δεν θυμάμαι πόσες φορές έχουμε συναντηθεί με τον ΟΚΥΠΥ, ενδιαφέρομαι ο ίδιος προσωπικά για όλα τα θέματα της υγείας και της παιδείας, παρακολουθώ την πρόοδο που γίνεται σε σχέση με τις εξαγγελίες, τις ανακοινώσεις που κάνουμε».
Στόχος, όπως τόνισε είναι «τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν εξαιρετικό προσωπικό και θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τη δουλειά που κάνετε. Γνωρίζω από πρώτο χέρι και το ενδιαφέρον σας αλλά και την αφοσίωση σας - είναι οι πολίτες να εμπιστεύονται το σύστημα υγείας και να γνωρίζουν ότι σε κάθε γωνιά της Κύπρου, θα λαμβάνουν φροντίδα υψηλού επιπέδου, με επαγγελματισμό, σεβασμό και ανθρωπιά».
Ταυτόχρονα ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «το πλαίσιο αυτό, η συνεχής εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η διαρκής αναβάθμιση των υποδομών και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όλων των επαγγελματιών υγείας, αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος υγείας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνησή μας έχει θέσει την υγεία ως ύψιστη προτεραιότητα, επενδύοντας τα τελευταία χρόνια ποσό που ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ανά το παγκύπριο».
Επιπρόσθετα, εξέφρασε την χαρά του «γιατί την προηγούμενη βδομάδα, μέσα από ενέργειες μας, ως ένδειξη του ενδιαφέροντος μας και για τα θέματα υγείας, μαζί με τον Υπουργό Υγείας είδαμε να προχωρεί το θέμα του εθνικού κέντρου καρκίνου, έχουμε κατάληξη στο θέμα του εθνικού φορέα ασθενοφόρων, μια άλλη μεγάλη πρόκληση που συζητείτο για πολύ καιρό, έχουμε προχωρήσει με πολύ θετικά αποτελέσματα με την κοινωνική νοσηλευτική και άλλα προγράμματα και έρχονται πολλά άλλα όσον αφορά τον τομέα της Υγείας. Ειδικότερα-θυμάμαι μετά τον Μάρτιο του 2023 τα προβλήματα και τις διαμαρτυρίες που υπήρχαν από την κοινωνία σε σχέση με τα ΤΑΕΠ, την καθυστέρηση που παρατηρείτο, τις διαχρονικές αδυναμίες και τις αυξημένες απαιτήσεις, και το θέμα της διαχείρισης των καθυστερήσεων ήταν ένα από τις προτεραιότητες μας. Με σχέδιο, αποφασιστικότητα και με ξεκάθαρη βούληση προχωρήσαμε σε επέκταση και ενίσχυση των ΤΑΕΠ σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια».
Περαιτέρω, επισήμανε πως «μετά την Πάφο, ο στόχος είναι η Λάρνακα, πρέπει να προχωρήσουμε με τη Λάρνακα. Θέλω δημόσια να αναγνωρίσω ότι υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε επενδύοντας τόσο σε σύγχρονες υποδομές όσο και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και να το δω στην πράξη και να ακούσω από τους ίδιους τους ασθενείς, δημιουργήσαμε τα ιατρεία ταχείας διαχείρισης, ήταν μια σημαντική μεταρρύθμιση που έφερε αποτελέσματα, οδηγώντας στην αποσυμφόρηση».
Όπως σημείωσε «οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι θεωρητικές, δεν είναι ωραία λόγια, επαναλαμβάνω, έχουν ήδη αποδώσει απτά αποτελέσματα. Έχουν συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των χρόνων αναμονής, ιδίως για τα μη επείγοντα περιστατικά, ενώ, παράλληλα, έχουν βελτιώσει την καθημερινότητα τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών υγείας που πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δουλεύουν υπό δύσκολες συνθήκες, με τον χρόνο στις πλείστες των περιπτώσεις να λειτουργεί εναντίον τους».
Τόνισε πως «μέσα από την προσέγγισή μας, ενισχύουμε, την ίδια στιγμή, την αποτελεσματικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι, με σωστό σχεδιασμό, πολιτική βούληση και στοχευμένες παρεμβάσεις, μπορούμε ναι να προσφέρουμε υπηρεσίες αντάξιες των προσδοκιών της κοινωνίας. Τα έργα που εγκαινιάζουμε, λοιπόν, σήμερα εμπίπτουν στην ευρύτερή μας προσέγγιση για τη σημασία του τομέα της Υγείας, και ενισχύουν καθοριστικά τη λειτουργικότητα και την αυτάρκεια του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Ταυτόχρονα, μειώνουν την ανάγκη μετακίνησης ασθενών προς άλλα νοσηλευτήρια, αποσυμφορούν το σύστημα και διασφαλίζουν άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση για τους πολίτες της επαρχίας Πάφου».
Επίσης, σημειώνοντας πως «δεν σταματούμε εδώ», εξήγησε πως «στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για ισόρροπη ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας σε όλες τις επαρχίες, προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς και στην υλοποίηση της εξαγγελίας μου για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πόλη Χρυσοχούς, ενός έργου, που ανάμεσα σε πολλά άλλα, αναμένεται να δώσει ουσιαστικές λύσεις στις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και την ίδια στιγμή θα αποσυμφορήσει το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο για τρίτη φορά τον Πύργο Τηλλυρίας, τονίζοντας πως «οι ίδιοι αναμένουν την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου στην Πόλη Χρυσοχούς για να βοηθήσει και τος κατοίκους της ακριτικής Τηλλυρίας διότι είτε ζεις στον Πύργο Τηλλυρίας είστε στο κέντρο της Λευκωσίας είτε στο κέντρο της Πάφου έχουμε υποχρέωση ως Πολιτεία να προσφέρουμε τις ίδιες υπηρεσίες. Έχουμε μια υποχρέωση για το Νοσοκομείο Πάφου, το θέμα της καντίνας. Αν δεν έχει επιλυθεί, να προχωρήσουμε, να αλλάξουμε τα κριτήρια για να προχωρήσουμε με αυτό το θέμα και να μην υπάρχει η οποιαδήποτε εκκρεμότητα».
Τόνισε πως «η ανέγερση νέου νοσοκομείου δεν αποτελεί απλώς μια ακόμη υποδομή. Συνιστά ένδειξη της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης για ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας. Νιώθω προσωπικά την υποχρέωση και την ευθύνη να παρέχουμε τις ίδιες υπηρεσίες στην υγεία και παιδεία όπου και αν διαμένουν οι συμπολιτες μας».
Ολοκληρώνοντας σημείωσε πως «η υγεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ευθύνη της πολιτείας είναι να διασφαλίζει ότι κάθε πολίτης, έχει πρόσβαση σε ποιοτικές, ασφαλείς και ανθρώπινες υπηρεσίες υγείας. Με έργα, όπως αυτά που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η αναβάθμιση του τομέα της υγείας δεν αποτελεί απλώς εξαγγελία, δεν αποτελεί απλώς ωραίες δηλώσεις, αλλά μια συνεχή και σταθερή πορεία με επίκεντρο τον Άνθρωπο. Συνεχίζουμε με συνέπεια, σχέδιο και ευθύνη, για ένα σύστημα υγείας που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της κοινωνίας και στις προσδοκίες των πολιτών. Για μια Κύπρο που φροντίζει όλους τους ανθρώπους της χωρίς τους όποιους αποκλεισμούς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:











