Ένταση προκλήθηκε για άλλη μία φορά σε κτηνοτροφική μονάδα στα Λιβάδια, όταν λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών έσπευσαν στο σημείο για να προχωρήσουν σε θανάτωση ζώων, λόγω του αφθώδους πυρετού.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι ιδιοκτήτες της μονάδας φαίνεται να παρεμπόδισαν τους λειτουργούς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών από το να εισέλθουν στο υποστατικό, για να προχωρήσουν σε θανατώσεις περίπου 50 ζώων λόγω, με αποτέλεσμα στο σημείο να κληθεί η Αστυνομία.
Στο σημείο παραμένουν μέλη της Αστυνομίας. Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα στην συγκεκριμένη μονάδα είχε θανατωθεί σημαντικός αριθμός ζώων, ωστόσο οι ιδιοκτήτες προχώρησαν στην εισαγωγή ακόμη 50.
Στο σημείο, μετέβησαν και παραμένουν μέλη της Αστυνομίας.
Νωρίτερα, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες επιβεβαίωσαν το περιστατικό όταν λειτουργός του Τμήματος Θήρας, ο οποίος συμμετέχει στους ελέγχους που πραγματοποιούνται για τον αφθώδη πυρετό, αφού εισέπνευσε αναθυμιάσεις από το ισχυρό απολυμαντικό που χρησιμοποιείται και όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «σε σχέση με το ατυχές περιστατικό που σημειώθηκε με συνάδελφο του Ταμείου Θήρας κατά τη διάρκεια ψεκασμών σε σημείο ελέγχου και απολύμανσης, τονίζουμε ότι οι Κτηνιατρικές παρέχουν όλο τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, έχουν εκδώσει σαφείς οδηγίες για τη χρήση των απολυμαντικών και πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους για τη σωστή εφαρμογή τους. Παρόλα αυτά, όπου παρατηρούνται προβλήματα, δίνονται άμεσα επαναληπτικές οδηγίες ώστε να αποφεύγονται παρόμοια περιστατικά. Η υγεία των συναδέλφων μας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα».
Παράλληλα σημείωσαν πως «σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της νόσου, «συνεχίζονται κανονικά οι δειγματοληψίες, οι ιχνηλατήσεις και οι επιδημιολογικές έρευνες, ενώ όλες οι θανατώσεις ολοκληρώνονται εντός 48 ωρών από τον εντοπισμό των κρουσμάτων».
Σε σχέση με την αναστολή λειτουργίας 11 μονάδων αιγοπροβάτων και βοοειδών στην περιοχή Πέργαμος, οι Κτηνιατρικές σημείωσαν πως « ότι το μέτρο λήφθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται μονάδες που ελέγχονται από την Αρμόδια Αρχή (ΚΥ), καθώς και μονάδες που δεν έχουν εξασφαλίσει κωδικό γάλακτος. Στις μονάδες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ΚΥ διεξάγονται κανονικά όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εντοπιστεί οποιαδήποτε παράβαση. Παρόλα αυτά, και δεδομένης της άμεσης γειτνίασης με μη αδειούχα υποστατικά, προχωρήσαμε στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας τους ως προληπτικό μέτρο, με στόχο την αποτροπή ενδεχόμενης διακίνησης γάλακτος από παράνομα δραστηριοποιούμενες μονάδες στη Νεκρή Ζώνη και στις Βρετανικές Βάσεις. Η αναστολή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δέουσες ενέργειες από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες».
Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ενημέρωσαν πως «όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, την προηγούμενη εβδομάδα οι πρώτοι πληγέντες, για τους οποίους ολοκληρώθηκε η θανάτωση των ζώων, έλαβαν στους λογαριασμούς τους τις προκαταβολές για απώλεια εισοδήματος. Οι πληρωμές συνεχίζονται και για όσους οι θανατώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταγενέστερα. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, μετά την πρώτη δέσμη πληρωμών, συνεχίζουν τους ελέγχους στους υπόλοιπους ατομικούς φακέλους των πληγέντων κτηνοτρόφων και προχωρούν στην καταβολή της πρώτης ανακουφιστικής δόσης για απώλεια εισοδήματος, καθώς και των ποσών που αφορούν την καταστροφή υλικών στη βάση και των αποφάσεων της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στην οποία, ανάμεσα σε άλλους, συμμετέχουν τόσο οι αγροτικές οργανώσεις όσοι και εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων, αιγοπροβατοτρόφων και χοιροτρόφων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εντόπισαν προβλήματα στους επιτόπιους ελέγχους για τον αφθώδη πυρετό οι Κτηνιατρικές-Κατέληξε στο νοσοκομείο θηροφύλακας











