Η κρίση στη Μέση Ανατολή εισέρχεται σε ακόμη πιο επικίνδυνη φάση, με τον Ντόναλντ Τραμπ να στέλνει ταυτόχρονα δύο εντελώς διαφορετικά μηνύματα.
Από τη μία ανακοινώνει δεκαήμερη παράταση στην αναστολή των πληγμάτων κατά ιρανικών ενεργειακών εγκαταστάσεων, λέγοντας ότι οι συνομιλίες με την Τεχεράνη «πηγαίνουν πολύ καλά», και από την άλλη εξετάζει την αποστολή έως και 10.000 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή, που θα προστεθούν στις περίπου 5.000 δυνάμεις της 82ης Μεραρχίας που έχουν ήδη κινητοποιηθεί. Ήδη από χθες διέρρεαν πληροφορίες για το τελικό «χτύπημα».
Τα βασικά σενάρια είναι τρία. Κατάληψη της νήσου Κεσμ στα Στενά του Ορμούζ, κατάληψη της νήσου Χαργκ ή μία ειδική αποστολή για την κατάσχεση του ουρανίου. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σε μία πρώτη αντίδραση στις εξελίξεις το πετρέλαιο υποχωρεί ελαφρά το πρωί της Παρασκευής, στα 106,76 δολάρια το βαρέλι, αλλά η αιμορραγία στις αγορές μετοχών συνεχίζεται, αφού οι επενδυτές προσπαθούν να ζυγίσουν εάν η 10ημερη παράταση στην παύση πυρός σε ενεργειακές υποδομές είναι πραγματική πρόθεση για διπλωματική λύση ή ακόμη μία μπλόφα του Αμερικανού προέδρου.
Λεπτός προς λεπτό οι εξελίξεις στον REPORTER











