Απέρριψε το οποιοδήποτε ενδεχόμενο ρήξης στις σχέσεις της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασίλειο, με αφορμή τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έθεσε ζήτημα για τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Γιάννης Αντωνίου, ανέφερε ότι «η βάση πάνω στην οποία συζητούμε, έχει ένα δεδομένο, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες μέλος της ΕΕ, νομιμοποιείται να εγείρει ζητήματα που έχουν να κάνουν με θέματα κυριαρχίας, που έχουν να κάνουν με θέματα ασφάλειας. Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε επίθεση λόγω της ύπαρξης των Βρετανικών Βάσεων, είναι ένα στοιχείο προβληματικό».
Σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος ήγειρε τις πρώτες μέρες, ένα ζήτημα αρχής, ότι η ΚΔ έχει το δικαίωμα να εγείρει αυτό το ζήτημα, γιατί έχει να κάνει με το θέμα της ασφάλειας και της κυριαρχίας. Αυτό είναι το πλαίσιο που έθεσε ο Πρόεδρος. Δεν είμαστε σε ρήξη με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό είναι ένα αποικιακό κατάλοιπο. Ενδεχομένως να μην είναι του παρόντος, λόγω του ότι έχουμε να διαχειριστούμε μια κρίση, με συνέπειες και επιπτώσεις, όμως ο Πρόεδρος ήγειρε το πολιτικό πλαίσιο».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι Βρετανικές Βάσεις προβλέπονται στις συνθήκες εγκαθίδρυσης, είπε πως, «μπαίνουμε σε αμιγώς νομικά θέματα, που δεν είμαι ο αρμόδιος, ούτε έχω την γνώση να εξαντλήσω. Όλα τα ζητήματα θα τα δούμε όταν πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, κατά τρόπο σοβαρό. Ως προς την ουσία του προβλήματος, η ΚΔ είναι το ενδιαφερόμενο μέρος, άρα νομιμοποιείται να έρθει σε επαφή με το Ηνωμένο Βασίλειο για το καθεστώς, από τη στιγμή που το ΗΒ δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Έχει έννομο συμφέρον η ΚΔ να συζητήσει με το άλλο ενδιαφερόμενο μέρος τις πτυχές που καταστρατηγούνται».
Όταν ρωτήθηκε εάν αναφέρεται στο οικονομικό, δεδομένου ότι προβλέπεται να καταβάλλεται ένα ποσό που δεν πληρώθηκε ποτέ, είπε «και το οικονομικό. Άρα δεν υφίσταται θέμα να ζητηθεί η άποψη της Τουρκίας. Θα πρέπει, όταν αγγίζουμε αυτού το είδους τα θέματα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Γνωρίζουμε το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμαστε, γνωρίζουμε το ρόλο που διαδραματίζει η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη και ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όλα αυτά είναι υπόψιν μας και είναι στην εξίσωση. Οποιαδήποτε ενέργεια γίνει θα λαμβάνει υπόψιν αυτούς τους παράγοντες.
Σε ότι αφορά στο άρθρο 42 που είναι μια ρήτρα κοινής άμυνας, ζητήθηκε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να απαντήσει τι θέλει να αλλάξει ο Πρόεδρος, εξηγώντας πως «αξιοποίησε την ευκαιρία για να εγείρει το ευρύτερο ζήτημα της ανάγκης για αυτονομίας της ΕΕ, όπως θέματα άμυνας, ενέργειας και λοιπά, που είναι ο μεγάλος στόχος της Κυπριακής Προεδρίας. Επικαλέστηκε το πρόσφατο παράδειγμα της ΚΔ για να υπογραμμίσει την ανάγκη η ΕΕ να λειτουργήσει με τρόπο αποτελεσματικό και άμεσο, για υπεράσπιση των συμφερόντων ενός κράτους μέλους».
Σημείωσε ακόμη ότι «εμείς είχαμε το αφήγημα ότι δεν δεχόμαστε επίθεση ως Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δεχόμαστε μια έμμεση επίθεση, λόγω της παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων. Επειδή πέρασαν αρκετές μέρες από τις πρώτες δύσκολες ώρες, θεωρώ ότι είμαστε σε συνθήκες ασφάλειας και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε στον κόσμο. Υπάρχει επάρκεια αμυντικής δυνατότητας της ΚΔ, σε οποιαδήποτε περίπτωση απειλής. Ως εκ τούτου, ο κόσμος να συνεχίσει τη ζωή του».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:











