Στο συμπέρασμα ότι η ιρανική ηγεσία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη και δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει σύντομα μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες αδιάκοπων βομβαρδισμών από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν καταλήξει οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
«Πολλές» αναφορές των μυστικών υπηρεσιών κάνουν λόγο σε ανάλυσής τους ότι «το καθεστώς δεν κινδυνεύει» να καταρρεύσει και «διατηρεί τον έλεγχο του ιρανικού λαού», ανέφερε μία από τις πηγές, με την τελευταία να έχει ολοκληρωθεί τις τελευταίες ημέρες.
«Με την πολιτική πίεση να αυξάνεται λόγω της ραγδαίας ανόδου των τιμών του πετρελαίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει υποδείξει ότι θα τερματίσει «σύντομα» τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ από το 2003. Ωστόσο, το να βρει ένα αποδεκτό τέλος στον πόλεμο θα μπορούσε να είναι δύσκολη αποστολή, εάν οι σκληροπυρηνικοί ηγέτες του Ιράν παραμείνουν σταθερά προσηλωμένοι στις θέσεις τους» αναφέρει το Reuters.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι σε κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις έχουν επίσης αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι ο πόλεμος θα οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησης των μουλάδων, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters.
Ωστόσο οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι η κατάσταση επί του πεδίου είναι ρευστή και η δυναμική μέσα στο Ιράν θα μπορούσε να αλλάξει.
Θα υπάρξει χερσαία επέμβαση;
Εκτός από τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, οι επιθέσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν σκοτώσει δεκάδες ανώτερους αξιωματούχους και μερικούς από τους υψηλότερους σε βαθμό διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Ωστόσο, οι εκθέσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης και τα πρόσωπα που ανέλαβαν την εξουσία μετά το θάνατο του Χαμενεΐ διατηρούν τον έλεγχο του Ιράν.
Όπως αναφέρει το Reuters, το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να επιτρέψει σε οποιαδήποτε υπολείμματα της προηγούμενης κυβέρνησης να παραμείνουν ανέπαφα μολονότι δεν είναι σαφές πώς η εν εξελίξει αμερικανο-ισραηλινή επίθεση θα ανατρέψει την κυβέρνηση. «Πιθανότατα θα απαιτηθεί μια χερσαία επέμβαση που θα επιτρέψει στους ανθρώπους στο Ιράν να διαμαρτυρηθούν με ασφάλεια στους δρόμους», δήλωσε μια από τις πηγές που επικαλείται το Reuters.
Ο παράγοντας Κούρδοι
Την περασμένη εβδομάδα κουρδικές πολιτοφυλακές με έδρα το γειτονικό Ιράκ διαβουλεύτηκαν με τις ΗΠΑ σχετικά με το πώς και αν θα επιτεθούν στο δυτικό τμήμα του Ιράν.
Μια τέτοια εισβολή θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας στην περιοχή, επιτρέποντας στους Ιρανούς να εξεγερθούν κατά της κυβέρνησης, αναφέρει το Reuters.
Ο Αμπντουλάχ Μοχτάντι, επικεφαλής του Κόμμα Κομάλα του Ιρανικού Κουρδιστάν, μέλος μιας εξαμελούς συμμαχίας ιρανικών κουρδικών κομμάτων, δήλωσε σε συνέντευξη την Τετάρτη ότι «δεκάδες χιλιάδες νέοι είναι έτοιμοι να πάρουν τα όπλα» εναντίον της κυβέρνησης του Ιράν, αν λάβουν την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Ο Μοχτάντι είπε ότι έχει λάβει αναφορές από το εσωτερικό του ιρανικού Κουρδιστάν ότι μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης και άλλες δυνάμεις ασφαλείας έχουν εγκαταλείψει βάσεις και στρατώνες στις κουρδικές περιοχές από φόβο για επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Μυστήριο με τον θάνατο του διοικητή της Μπασίτζ που μισούσαν εκατομμύρια Ιρανοί-«Ο Διάβολος είναι νεκρός»
- Το Ιράν έπληξε ιταλική βάση στο Ιράκ–Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα
- Πάνω από 11,3 δισ. δολάρια κόστισε στις ΗΠΑ η πρώτη εβδομάδα του πολέμου με το Ιράν
- Μήνυμα νίκης από Τραμπ για τον πόλεμο-Έρευνα για πιθανό σχέδιο ιρανικής εκδίκησης με drones στην Καλιφόρνια
- ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση σε δύο δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο, ελληνόκτητο το ένα-Αναφορές για νεκρό, 38 μέλη του πληρώματος έχουν διασωθεί
- Πού βρίσκεται ο τραυματίας Μοτζτάμπα Χαμενεΐ και τι δείχνει η εξαφάνισή του-Η ανάλυση της Guardian











