powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Διέκοψαν τα μέτρα δύο εβδομάδες πριν τα πρώτα κρούσματα, «δεν είχαν ενδείξεις να συνεχίσουν»-Κενά στην πρόληψη για τον αφθώδη πυρετό

Στην πρίζα βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, πέντε μέρες μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων του αφθώδους πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες της Λάρνακας, που προσπαθούν να βάλουν σε μια σειρά την κατάσταση, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει ότι είναι εκτροχιασμένη, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι απορρίπτουν τα περί ολιγωρίας. 

Παρά το γεγονός ότι από τα αποτελέσματα που λήφθηκαν χθες δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα που θα ανέβαζαν των συνολικό αριθμό των πληγείσων κτηνοτροφικών μονάδων, εντούτοις συνεχίζεται η λήψη αποτελεσμάτων, χωρίς να αποκλείεται η προσβολή και άλλων ζώων. Κι αυτό διότι, οι ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, δείχνουν ότι ενδεχομένως να έγιναν σπασμωδικές κινήσεις, πριν τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές και η εξάπλωση του ιού αναμένεται μεγαλύτερη. 

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν πρόκειται για ένα αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά συνάγεται μέσα από τις αναφορές της εκπροσώπου Τύπου των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Σωτηρίας Γεωργιάδου, η οποία παραδέχθηκε ότι οι ψεκασμοί ξεκίνησαν μετά τα πρώτα κρούσματα στα κατεχόμενα, ωστόσο διακόπηκαν περί τα τέλη Ιανουαρίου, με αρχές Φεβρουαρίου. «Είχαν ολοκληρωθεί τα μέτρα, οι δειγματοληψίες, βγήκαν όλα αρνητικά στα μέτρα που είχαμε λάβει πριν, επομένως, πλέον δεν υπήρχε ένδειξη για να συνεχίσουμε», ήταν η τοποθέτηση της κ. Γεωργιάδου.

Χρονικά, με βάση την κ. Γεωργιάδου, οι έλεγχοι σταμάτησαν δύο εβδομάδες πριν τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων, δηλαδή την ώρα που σύμφωνα με τον Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, «η νόσος βρισκόταν στις εκτροφές», χωρίς - κατά τους ισχυρισμούς του - να έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη πως καταγράφηκαν κρούσματα στα κατεχόμενα από τον περασμένο Δεκέμβριο, εξού και τα μέτρα που είχαν ληφθεί από το Υπουργείο Γεωργίας, εύλογα προκύπτει το ερώτημα ως προς τους λόγους που λήφθηκε η απόφαση για διακοπή των ελέγχων, με δεδομένο ότι μερικές μέρες αργότερα εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στις ελεύθερες περιοχές, ασχέτως ότι δεν ενημερώθηκαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, όπως υποστηρίζουν. Η εν λόγω ενέργεια, δεν αποκλείεται να δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για να μεταφερθεί ο ιός από τα κατεχόμενα, εάν τελικά αυτό συνέβη, μέσω των τρύπιων μέτρων από τις γκρίζες ζώνες, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό. 

Μπορεί κάποιος από τους κτηνοτρόφους να προέβη σε παράνομες ενέργειες, κάτι που δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη στους αρμοδίους, εντούτοις αυτό δεν αναιρεί την ευθύνη του κράτους για την προστασία του τομέα και την λήψη μέτρων, κατά τον ουσιώδη χρόνο, ώστε να είχε αποτραπεί η οποιαδήποτε ασυδοσία που θα οδηγούσε στο σημερινό αποτέλεσμα. Κάτι που θα μπορούσε να αποτραπεί εάν όντως στην γραμμή επιτήρησης και στα σημεία που αποτελούν «δίαυλο» λαθρεμπορίου, να είχαν ληφθεί τέτοια μέτρα, χωρίς διακοπή ελέγχων, που θα έβαζαν εμπόδια στην μετάδοση του ιού.  

Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στις 21 Φεβρουαρίου και σχεδόν ταυτόχρονα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για ενδεχόμενη μεταφορά σανού από τα κατεχόμενα, τον οποίο παρέλαβε κτηνοτρόφος. Μάλιστα, οι πληροφορίες διαδόθηκαν πριν την έναρξη της ποινικής έρευνας από την Αστυνομία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί πως προέκυψε από τις εξετάσεις των Αρχών. Αντιθέτως, το συμπέρασμα που εξάγεται, λαμβάνοντας υπόψη το timing που είδαν το φως τις δημοσιότητας από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, είναι ότι ενδεχομένως αυτές να βρίσκονταν ενώπιον των αρμοδίων, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων, αν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εκ των προτέρων για αποφυγή της διασποράς του ιού. Βέβαια, στο κάδρο υπάρχει και το σενάριο να λήφθηκαν την ίδια ημέρα, εντούτοις σε αυτή την εκδοχή θα πρέπει να σημειωθεί πως κτηνοτρόφοι από το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου μιλούσαν για τις συγκεκριμένες πληροφορίες. 

Σε περίπτωση δε που όντως υπήρχαν τέτοιου είδους πληροφορίες, τότε αυξάνονται ακόμη περισσότερο τα ερωτήματα, αφενός για τα μέτρα που διακόπηκαν και αφετέρου για τους ελέγχους που διενεργούνταν ή ακόμη που δεν διενεργούνταν στα πλαίσια της πρόληψης.  

Ενδεχομένως οι πληροφορίες να διοχετεύτηκαν για επικοινωνιακούς λόγους, όπως κάτι αντίστοιχο έγινε και στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς του περασμένου Ιούλη, στη Λεμεσό, περί οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών (σ.σ αλλοδαπών), το οποίο στη συνέχεια διαψεύστηκε από στόματος του Αρχηγού Αστυνομίας στη Βουλή. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η εκδοχή να επιβεβαιωθεί, ότι δηλαδή υπαίτιος της κατάστασης είναι συγκεκριμένος κτηνοτρόφος, οι ευθύνες του ιδίου είναι ένα και οι ευθύνες των αρμοδίων, εάν υπάρχουν, είναι άλλο.   

Όπως και στην περίπτωση του οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών πίσω από την πυρκαγιά, που αποδόθηκε σε αλλοδαπούς, με τις πληροφορίες να διερευνώνται και να μην προκύπτει οποιοδήποτε στοιχείο, έτσι και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διερευνηθούν και αν προκύπτουν ευθύνες, θα πρέπει να αποδοθούν. Όπως, θα πρέπει να διερευνηθούν και οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από Κτηνοτρόφο, ο οποίος υποστήριξε ότι φίλος του παρέλαβε σανό από το εξωτερικό και λίγες μέρες αργότερα, τα ζώα του βρέθηκαν θετικά στον αφθώδη πυρετό. 

Ωστόσο, οι ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την διαχείριση της κατάστασης από τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι ένα διαφορετικό κεφάλαιο. Ακόμα και ένας κτηνοτρόφος να φέρει την ευθύνη για την μετάδοση του αφθώδους πυρετού, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη πρόληψη, με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά οι αρμόδιοι να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις και σίγουρα για αυτό, δεν ευθύνονται τα ΜΜΕ, τα οποία κατηγόρησε για άλλη μια φορά ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.  

Άναψε φωτιές η απουσία Παναγιώτου στη Βουλή

Την ίδια ώρα, η στάση της υπουργού Γεωργίας, Μαρίας Παναγιώτου να μην παραστεί στη Βουλή, παρότι αφίχθηκε στην Κύπρο πριν την έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής Γεωργίας, δημιούργησε αλγεινή εντύπωση στους βουλευτές, αλλά και τους καλεσμένους. Η δικαιολογία που δόθηκε ότι δεν πήγε στη Βουλή, αλλά στο Κέντρο Κρίσεως που στήθηκε στη Λάρνακα, δεν εκλήφθηκε με ιδιαίτερα καλό μάτι από τους παρευρισκόμενους. 

Όπως τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, σχολιάζοντας την απουσία της, «δεν είναι τώρα που παίρνει ενημέρωση για το θέμα. Είχατε αναφέρει ότι πήγε στο κέντρο διαχείρισης κρίσης. Εδώ είναι Βουλή και θεωρώ ότι ήταν και είναι ενήμερη για το τι γίνεται και έχει γνώσει και θα μπορούσε να δώσει δύο ώρες για να ενημερώσει την Επιτροπή».

Αρνητική εντύπωση προκαλούν εξάλλου και οι δηλώσεις του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλου Πίπη, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ διέψευσε τον εαυτό του και τις δηλώσεις που ο ίδιος έκανε το περασμένο Σάββατο. Όπως είχε αναφέρει στον Alpha πριν από τέσσερις μέρες, «τα εργαστηριακά αποτελέσματα που έχουν προκύψει από τη διερεύνηση των δειγμάτων που έχουν ληφθεί από την υπηρεσία μας, στοιχειοθετούν ότι τουλάχιστον η νόσος βρισκόταν στις εκτροφές εδώ και δύο εβδομάδες και η υπηρεσία δεν είχε ενημερωθεί με κανένα τρόπο από τους συγκεκριμένους για οποιανδήποτε υποψία ή οποιανδήποτε ύποπτα συμπτώματα παρατήρησαν οι κτηνοτρόφοι στα ζώα τους οι οποίοι καθημερινά, θεωρητικά τα φροντίζουν».

Ενώπιον της Βουλής, αναδιατύπωσε τις δηλώσεις του, για τα περί πληροφοριών  ότι ο ιός υπήρχε εδώ και δεκαπέντε ημέρες στις φάρμες, με τον ίδιο να απαντά ότι αυτές ήταν αναφορές των κτηνοτρόφων. Όπως είπε, «δεν ευθύνομαι εγώ για το τι διατυπώθηκε. Ο καθένας γράφει ό,τι θέλει.  Οι κτηνοτρόφοι είπαν ότι τα ζώα τους ήταν άρρωστα εδώ και δεκαπέντε μέρες και λήφθηκαν δείγματα για να φανούν θετικά. Είχαμε τα πρώτα κρούσματα σε φάρμα βοωειδών. Μετά λήφθηκαν δείγματα και διαπιστώθηκε ότι είναι θετικές και εκείνες οι φάρμες και μετά λήφθηκαν δείγματα από άλλες φάρμες που ήταν επίσης θετικές, χωρίς να υπάρξει ειδοποίηση της υπηρεσίας. Ο μόνος που μας είπε ότι είχε πρόβλημα ήταν ο αιγοπροβατοτρόφος και ο κτηνίατρος. Μετά συνεχίστηκαν οι εξετάσεις και φτάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα, με επιβολή μέτρων. Σε μία τέτοια κατάσταση δεν πάμε από την μία φάρμα σε άλλη. Ο κάθε κτηνοτρόφος έχει τον κτηνίατρό του και πρέπει να ελέγχει τα ζώα τους. Με την επιβεβαίωση του περιστατικού τέθηκαν ζώνες περιορισμού και επιτήρησης. Ζητήθηκε η συνδρομή των κρατικών υπηρεσιών για να προστατευτούν οι χώροι για ταφή των ζώων και για την παροχή ψυχολογικής στήριξης στους επηρεαζόμενους. Θα έρθουν σήμερα οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, όπως επίσης και η αποστολή εμβολίων».

Επειδή πλέον ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας που οι δηλώσεις οποιουδήποτε μπορούν εύκολα να εντοπιστούν, θεωρείται τουλάχιστον άκομψο να αποδίδονται σε τρίτους δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων, που έχουν την ευθύνη να ενημερώνουν τον κόσμο. Διότι, είναι διαφορετικό μια αναφορά να διατυπώνεται από ένα πολίτη, ο οποίος ενδεχομένως να παραφράσει τα λεγόμενα κάποιου και έχει άλλη βαρύτητα όταν γίνεται από τον Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ο οποίος ανέλαβε να σηκώσει το φορτίο διαχείρισης της κατάστασης. 

Δυστυχώς, όπως διατυπώνεται από κάποιους κύκλους, παρατηρείται για άλλη μια φορά, μια προχειρότητα, γύρω από ένα πολύ σημαντικό θέμα, που καλείται να διαχειριστεί το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις για τους χειρισμούς του στην φονική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με τα κόμματα να κάνουν λόγο για ολιγωρία και λανθασμένους χειρισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

;