powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

«Σου μυρίζει κάτι;», «Μάλλον αναθυμιάσεις από το πλυντήριο πιάτων»-Αποκαλυπτικός διάλογος εργαζόμενου με υπεύθυνο στο Βιολάντα

Για μια «παράξενη» οσμή είχε προειδοποιήσει ένας εργαζόμενος τον υπεύθυνο βάρδιας λίγες μόλις ώρες πριν από τη φονική έκρηξη στο εργοστάσιο «Βιολάντα».

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, στις 00:30 το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου, ένας εργαζόμενος απευθύνθηκε σε έναν από τους υπεύθυνους του εργοστασίου και τον ρώτησε: «Σου μυρίζει κάτι; Μια παράξενη μυρωδιά σαν υγραέριο;», με τον υπεύθυνο να του απαντά: «Δεν ξέρω, μάλλον είναι αναθυμιάσεις από το πλυντήριο πιάτων...».

Είναι μία από τις αναφορές και τις περιγραφές των εργαζομένων στα στελέχη της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στο πλαίσιο της έρευνας για το εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε πέντε εργαζόμενες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Σε στιγμές πένθους προέχει η ευθύνη και η αξιοπρέπεια»-Η ανακοίνωση της εταιρείας «Βιολάντα»

Δεν ήταν η πρώτη φορά που διαπίστωσε αυτή την οσμή-Τι του έλεγαν οι υπεύθυνοι

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και τα όσα ανέφερε ο ίδιος εργαζόμενος στους πυροσβέστες. «Τους μήνες που εργάζομαι στο συγκεκριμένο πόστο διαπίστωσα τη μυρωδιά δέκα φορές περίπου στο χώρο της λάντζας-κουζίνας. Το περιστατικό αυτό το γνώριζαν και άλλοι συνάδελφοι και ακούστηκε από το στόμα του διευθυντή παραγωγής ότι η οσμή του υγραερίου οφείλεται λόγω βραχυκυκλώματος του πλυντηρίου στο χώρο της λάντζας» φέρεται να είπε.

Όσα κατέθεσε ο υπεύθυνος βάρδιας στην απολογία του

Όσο για τον υπεύθυνο βάρδιας φέρεται να είπε στην απολογία του: «Τη συγκεκριμένη μυρωδιά την αντιλαμβανόμουν εγώ παροδικά για διάστημα ενός μηνός περίπου. Μου έλεγαν ότι δεν ήταν κάτι ανησυχητικό και οφειλόταν στο γεγονός της πλήρωσης καυσίμου στις δεξαμενές και μερικές φορές ότι έφταιγε το πλυντήριο που βρισκόταν στο χώρο της λάντζας».

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος υπεύθυνος κατέθεσε στο κλιμάκιο της πυροσβεστικής ότι είχε ενημερώσει το προηγούμενο διάστημα τον διευθυντή παραγωγής, τον υπεύθυνο του τεχνικού τμήματος του εργοστασίου αλλά και τον υδραυλικό και πως δεν έγινε τίποτα.

Αποκαλυπτικό έγγραφο της Πολεοδομίας του 2018 για το υπόγειο

Αδήλωτο ήταν το υπόγειο όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα της Πολεοδομίας, της μπισκοτοβιομηχανίας «Βιολάντα» που έγινε παραναλωμα πυρός, οδηγώντας στο θάνατο πέντε γυναίκες εργαζόμενες την ώρα που ξετυλίγεται το κουβάρι των ευθυνών αρμοδίων υπηρεσιών για το ποιος ελέγχει τι στο εργοστάσιο με βάση την διευρυμένη εισαγγελική έρευνα που και θα εξετάσει τυχόν εγκληματικά λάθη και κενά στην ασφάλεια και αδειοδότηση της βιομηχανίας.

Σε αποκαλυπτικό έγγραφο της Πολεοδομίας του 2018, το πεδίο στο οποίο θα έπρεπε να έχει δηλωθεί η ύπαρξη υπογείου, είναι κενό. Με λίγα λόγια από το έγγραφο για την έγκριση δόμησης που εκδόθηκε το 2018 για την επέκταση του κτηρίου, δεν προκύπτει αναφορά στην ύπαρξη υπογείου, σύμφωναμε το Open. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο χώρο υπήρχε μηχανολογικός εξοπλισμός.

Τη Δευτέρα θα γίνουν εκσκαφές για να βρεθεί το ακριβές σημείο της διαρροής προπανίου, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι καταγγελίες πρώην εργαζομένων στο εργοστάσιο και η εταιρεία κάνει λόγο για φήμες και αβάσιμες ερμηνείες, ζητώντας σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα λάθη που οδήγησαν στην φονική έκρηξη στο εργοστάσιο «Βιολάντα»-Ο ρόλος του υπόγειου χώρου

Ποιοι έχουν αρμοδιότητα για τον έλεγχο

Οι υπηρεσίες που θα έπρεπε να έχουν ελέγξει πριν δώσουν το «πράσινο φως» για την κατασκευή, τη λειτουργία, τις επεκτάσεις της επιχείρησης, είναι οι ακόλουθες σύμφωνα με το Mega.

Πολεοδομία: για την νομιμότητα του κτηρίου (άδειες δόμησης επεκτάσεις, αλλαγή χρήσης χώρου)

Περιφέρεια: για την λειτουργία (άδεια λειτουργίας, σωληνώσεις)

Πυροσβεστική: Πυρασφάλεια (έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας, έξοδοι κινδύνου, πυρανίχνευση)

Επιθεώρηση Εργασίας: για τους χώρους και τις συνθήκες εργασίας

ΕΦΕΤ: υγειονομικό

Ποιος πρέπει να γνωρίζει για το υπόγειο, η πολεοδομία όπου έχει την άδεια δόμησης ή την επέκτασή της και η Περιφέρεια που δηλώνεται στην άδεια λειτουργίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η Περιφέρεια, είχε προειδοποιήσει για παραβιάσεις αποστάσεων και ελλείψεις ασφαλείας στις δεξαμενές προπανίου, από το 2020.

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας ανέφερε ότι τα πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν άμεσα στο σημείο και μέχρι και σήμερα συνεχίζουν την κατάσβεση.

Απώτερος στόχος των αρχών είναι να μην αλλοιωθούν ευρήματα, ενώ οι εργασίες γίνονται με προσοχή, λόγω της παρουσίας αερίων και του κινδύνου νέας ανάφλεξης ή έκρηξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατασχέθηκαν έξι φάκελοι με τις άδειες λειτουργίας της Βιολάντα-Ψάχνουν τα κενά και τις παραλείψεις που έφεραν την τραγωδία

Εμποτισμένο το έδαφος με προπάνιο

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία των αρχών διαπιστώνεται ότι το υπέδαφος όπου διέρχονταν αγωγοί προπανίου παραμένει εμποτισμένο.

Το υγρό αέριο, όταν βρίσκεται στο υπέδαφος είναι σε υγρή μορφή, όμως σε επαφή με την ατμόσφαιρα στερεοποιείται, γεγονός που επιβάλλει σταδιακή διαβροχή και συνεχή επιτήρηση του χώρου.

Στο στόχαστρο οι φθορές στις σωληνώσεις προπανίου

Οι έρευνες των αρχών έχουν θέσει στο επίκεντρο τους το πώς προκλήθηκαν οι φθορές στις σωληνώσεις προπανίου, που οδήγησαν στη διαρροή από δύο δεξαμενές.

Σε πρώτη φάση, εξετάστηκε το ενδεχόμενο οι εργασίες ασφαλτόστρωσης και η διέλευση βαρέων οχημάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να προκάλεσαν τις ζημιές.

Όμως αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να απομακρύνεται.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και τις φωτογραφίες που έχουν τεθεί στη διάθεση των αρχών, εντοπίστηκαν τέσσερις τρύπες στις σωληνώσεις, από τις οποίες διέρρευσε το προπάνιο.

Το υγροποιημένο αέριο φέρεται να εμποτίστηκε στο υπέδαφος σε μήκος δεκάδων μέτρων, ενώ δείγματα από το χώμα έχουν ήδη σταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους, προκειμένου να προσδιοριστεί η ποσότητα του προπανίου που διέρρευσε.

Στην εξέλιξη της τραγωδίας φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο ένας υπόγειος χώρος, ο οποίος δεν εμφανίζεται σε καμία οικοδομική άδεια, ούτε στην αρχική του 2007 ούτε στις επτά που εκδόθηκαν αργότερα για το εργοστάσιο.

Το προπάνιο, βαρύτερο από τον αέρα, βρήκε διέξοδο στον συγκεκριμένο χώρο, συσσωρεύτηκε στα χαμηλά στρώματα και δημιούργησε εκρηκτικό μείγμα, το οποίο φέρεται να αναφλέχθηκε από κάποια πηγή σπινθήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο μικροσκόπιο οι άδειες της Βιολάντα, οι υπάλληλοι είχαν ενημερώσει για μυρωδιά που θύμιζε αέριο

Πού στρέφονται οι έρευνες

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος έχει στα χέρια της διευρυμένη εντολή της Εισαγγελέως Τρικάλων για λεπτομερή έρευνα σχετικά με το δυστύχημα.

Στο μικροσκόπιο των αξιωματικών της ΔΑΕΕ, σε εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας, εκτός από τις ευθύνες ή παρανομίες της επιχείρησης, μπαίνουν και όλες οι υπηρεσίες και φορείς που εμπλέκονται στις άδειες κατασκευής και λειτουργίας του εργοστασίου.

Ειδικότερα, η ΔΑΕΕ παρέλαβε την εισαγγελική παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση χτες και ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την πλήρη διαλεύκανση της τραγικής υπόθεσης.

Η έρευνα στρέφεται, επομένως, σε δύο κατευθύνσεις:

Στο τεχνικό σκέλος, που αφορά στην διάτρηση των σωληνώσεων και τις αιτίες που την προκάλεσαν, με αποτέλεσμα την πολύμηνη και εκτεταμένη διαρροή προπανίου και τη φονική έκρηξη και

Στη διερεύνηση των ενεργειών των αρμόδιων υπηρεσιών, σχετικά με τις προϋποθέσεις λειτουργίας της επιχείρησης, προκειμένου να διευκρινιστεί αν κάτι δεν έγινε σωστά και να καταλογιστούν οι ευθύνες αν και όπου εντοπιστούν.

Στη βάση αυτή, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ θα απομακρύνει από το έδαφος τις σωληνώσεις προπανίου από τις δύο υπέργειες δεξαμενές μέχρι τον χώρο παραγωγής του εργοστασίου. Οι σωληνώσεις θα μεταφερθούν στα εργαστήρια της Υπηρεσίας, προκειμένου να διερευνηθεί το σημείο της διάτρησης και ποιες αιτίες μπορεί να την έχουν προκαλέσει.

Οι αποφάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την άδεια λειτουργίας των δεξαμενών

Πάντως, σε έγγραφα της Περιφέρειας Θεσσαλίας διαπιστώνεται η «μη συμβατότητα» της λειτουργίας της «Βιολάντα» για την τοποθέτηση των δύο υπόγειων δεξαμενών, από τις οποίες προκλήθηκε η διαρροή προπανίου από όπου προκλήθηκε η έκρηξη, δίνει στο φως της δημοσιότητας το CNN Greece, καθώς και την άδεια λειτουργίας που χορηγήθηκε με προθεσμία υποχρέωσης συμμόρφωσης δύο ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εδωσε απαντήσεις ο Μαρινάκης για την τραγωδία στη βιομηχανία Βιολάντα-Τι ισχύει με την επιθεώρηση εργασίας και τις αυθαιρεσίες

To πρώτο έγγραφο, με ημερομηνία 17-2-2020, διαπιστώνει:

«Τη μη συμβατότητα της λειτουργίας της βιοτεχνίας όσον αφορά την τοποθέτηση των δύο υπόγειων δεξαμενών 9.000 λίτρων σε απόσταση μικρότερη των 3 μέτρων από τα όρια ιδιοκτησίας και την τοποθέτηση δύο υπέργειων δεξαμενών 5.000 λίτρων και 9.000 λίτρων σε απόσταση μικρότερη των 7,5 μέτρων από τα όρια ιδιοκτησίας σύμφωνα με τις αποστάσεις που προβλέπεται στην Υ.Α Αριθμ. Δ3/14858/93 /ΦΕΚ 477 Β')».

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως «προκειμένου να εξετάσουμε τη χορήγηση προσωρινής άδειας λειτουργίας για τεχνική ανασυγκρότηση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.3982/2011 και ο φορέας της δραστηριότητας να συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία (για τις αποστάσεις των δεξαμενών από τα όρια ιδιοκτησίας) υπέβαλε στην Υπηρεσία μας με τη σχετ (14) αίτηση τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως περιγράφονται στο σχετ. (15) έγγραφό μας».

Το δεύτερο έγγραφο, με ημερομηνία 19-2-2020 αποτελεί την χορήγηση άδειας λειτουργίας «με προθεσμία για τεχνική ανασυγκρότηση (με την επαναποτοθέτηση δεξαμενών υγραερίου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) της βιοτεχνίας παρασκευής μπισκότων».

Στην απόφαση αυτή δίνεται προθεσμία δύο ετών για να συμμορφωθεί η επιχείρηση με τους κανόνες ασφαλείας και με την προβλεπόμενη νομοθεσία.

Πηγή: iefimerida.gr / cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου στα Τρίκαλα έκαναν παράπονα για τη μυρωδιά εδώ και καιρό-Ο ιδιοκτήτης κατέθεσε ότι γνώριζε τις αναφορές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;